Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Науката и технологиите ще осигурят по-добър живот на европейците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучването "Познания и нагласи на европейските граждани към науката и технологиите" показва, че 9 от всеки 10 граждани на ЕС смятат, че като цяло влиянието на науката и технологиите е положително. Гражданите очакват редица технологии, които понастоящем са в процес на разработване, да окажат положително въздействие върху нашия начин на живот през следващите 20 години, като това са по-специално слънчевата енергия, изкуственият интелект, ваксините и борбата с инфекциозните болести. Резултатите показват също висок интерес към науката и технологиите и желание сред гражданите да научат повече за тях на места като кметства, музеи и библиотеки. През последните години в много области нарасна интересът, очакванията и ангажираността на гражданите на ЕС с науката и технологиите. Когато бъдат попитани в кои области научните изследвания и иновациите могат да доведат до промяна, респондентите най-често споменават здравеопазването, медицинските грижи и борбата с изменението на климата. Тези резултати са в съответствие с нарастващия интерес към нови медицински открития, който се е увеличил от 82% на 86% от 2010 г. насам.

Страхувайки се за здравето си хората все повече се надяват на учените и научните изследвания, смята Петър Теодосиев, главен редактор на списание "Българска наука":

"Реално изследването е доста интересно и като факти, които представя. За съжаление аз мисля, че в България нещата не стоят точно така. В последните 5 - 10 години събитията, които се случват и в България и на европейско ниво за популяризиране на науката дават такъв тип резултати - да се вярва и да се разчита науката да реши проблемите на обществото. И мисля, че това говорене за наука има този ефект..."

Това признание безспорно се отразява положително на научните работници и ги стимулира да работят по-усилено и мотивирано, дори в затегнатите мерки, в които се намира страната ни и новата вълна на COVID-19. Европейският съюз подкрепя науката с реални действия - "Хоризонт Европа" е основната програма на Европейския съюз за изследвания и иновации с бюджет от 95,5 милиард евро. Програма се очаква да засили взаимодействието между науката и обществото, смята българския евродепутат Искра Михайлова:

"Новата програма "Хоризонт Европа" е очаквана от научната общност в Европа, от младите учени, от научните институти, но също така и от бизнеса, който включва иновациите в своите бизнес планове и реално превръща целите на Зеления пакт и дигиталната трансформация в конкретни решения, продукция и конкурентноспособни мерки. Новата програма е изключително амбициозна в три основни направление. На първо място тя сама по себе си тя е иновативна като подход, инструменти и търсен ефект. Второ -  програмата е изключително гъвкава и достъпна за всички заинтересовани страни като същевременно е отворена за развитието на основните направления за зелената и дигитална трансформация. И не на последно място Програмата е в дълбока и ефективна синергия с общите политики на ЕС, но и с всички програми и финансови инструменти от многогодишната финансова рамка и механизма "Ново поколение" на ЕС."

Пандемията и социалноикономическите последици от нея показаха ключовата роля на науката при овладяването на глобални катастрофи. Според евродепутата Иво Христов бързото мобилизиране на средства в кратки срокове и синхронизираните усилия на научните екипи на европейско и международно ниво носят надежда за скорошно завръщане към нормалния начин на живот:

"Ключовата дума за успеха е солидарност. Солидарност в преодоляването на географските неравенства в научния капацитет между отделните държави членки. Солидарност чрез осигуряването на адекватно възнаграждение и възможности за професионално развитие на учените във всички страни от съюза. Солидарност с държави като България, чиито учени мигрират зад граница, чрез създаването на стимули за завръщането на висококвалифицирани лица. Впрочем кризата ни научи на децентрализация и работа от дистанция, което можем да приемем като градивен урок за бъдещето. Затварянето на пропастта между Източна и Западна Европа в областта на науката и иновациите ще бъде истинското мерило за успеха на новата програма "Хоризонт Европа."

Повече от половината граждани на ЕС смятат, че научните работници в Китай , САЩ и Япония имат по-големи успехи от научните работници в Европа по отношение на откритията. Програма Хоризонт може да промени това мнение  чрез насърчаване на съвместното създаване на програми за научни изследвания и иновации и чрез пряко включване на гражданите и гражданското общество в провеждането на научните изследвания и разработването на иновациите. Това ще бъде постигнато в рамките на програмата и чрез специални дейности, като същевременно се наблюдава приносът на гражданите и навлизането на научните изследвания и иновациите в обществото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50