Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 08 октомври 2021 година

Снимка: Радио Видин

Връчиха дипломите на 60 абсолвенти във Видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Това е вторият випуск на филиала, дипломантите са в 6 специалности, едната от които е магистърска. Във Видин официално започна новата академичната година за 133 първокурсници във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев". 


Над 17 км е колоната от товарни автомобили на Дунав мост 2 при Видин. Струпването на камиони е резултат от засиления трафик след затварянето на Прохода на Републиката, коментира изпълнителният директор на дружеството за управление на съоръжението Людмил Димитров.


До края на тази година ще влезе в експлоатация изграждащата се в момента компостираща инсталация в Лом. Инсталацията е с капацитет над 3000 тона годишно и ще обслужва близо 25 000 жители. 


Продължава асфалтирането на улици в Лом. Ремонтът на улици ще продължи през ноември и декември, а работата ще прекъсва само при неблагоприятни метеорологични условия, съобщават от местната общинска управа.


154 са новите случаи на COVID-19 в българския Северозапад. 72 от тях са в област Монтана, 46 - в област Видин и 36 -  в област Враца

17 временни противоепидемични мерки ще бъдат в сила от понеделник на територията на област Видин. Областният временен кризисен щаб за оценка на риска в областта е приел единодушно проект на заповед, представен от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Мерките влизат в сила от 11.10.2021 г. до 24.10.2021 г.. 


Почти всички служители на общинската администрация в Бойница са ваксинирани срещу COVID-19. Интересът сред населението обаче не е голям, каза кметът Анета Генчева. Ваксиниран е част от персонала на социалните центрове в Бойница. До момента няма случаи на болестта сред ползвателите на социалните услуги. Контактите са ограничени, постоянно се осигуряват дезинфектанти, добави кметът.

От понеделник учениците преминават на ротационен принцип на обучение, спира се и провеждането на организирани мероприятия. Хората във Видин приемат спокойно покачването на случаите в областта и смятат, че мерките трябва да се спазват, показа наша анкета.


Представителите на политически партии и коалиции постигнаха съгласие за разпределението на съставите на секционните избирателни комисии за вота на 14 ноември в област ВрацаБроят на членовете на избирателните комисии във Враца е 907, като 315 от тях са с ръководни функции. Броят на избирателните секции е 105. 


Политическите партии и коалиции не се споразумяха за съставите на СИК в община Мездра за изборите на 14 ноември, съобщават от общинската администрация.


Партиите и коалициите  в общините Кула, Бойница и Грамада  стигнаха до консенсус по време на консултациите за състава и ръководствата на секционните избирателни комисии за насрочените за 14 ноември президентски и парламентарни избори.


Пети А клас на училище "Иван Вазов" е "Клас на годината" в Берковица. Конкурсът се провежда за поредна година, а участниците в него полагат целогодишно усилия в областта на науката, изкуството, литературата и спорта, за да спечелят почетната награда. Победителите получиха грамота и подаръци. На второ място се класираха учениците от 6 А и 7 А клас на същото училище. 


23 диви прасета са отстреляли ловците от сдружение "Огоста" Монтана при откриването на лова. С най-добър отстрел са дружинките в Николово и Челюстница.


Жълт код за обилни валежи днес издаде  Националният институт по метеорология и хидрология. За събота, 11 октомври, предупреждението за потенциално опасно време - продължаващи обилни валежи, остава в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София-област, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Очакваното количество валежи в тези области е 25-30 мм.


Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе в понеделник (11.10) от 9 часа във Видин. Дневният ред на заседанието включва 23 точки. Кметът на Видин предлага в Регионалното депо за битови отпадъци вече да няма охранители, а да се назначи външна фирма, която да пази мястото. За сметка на промяна се предлага да бъдат разкрити две нови длъжности. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48