Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Велинов: Неприятно е, но трудно някой ще победи Михайлов на Конгреса на БФС

Снимка: sport-vt.com

Дългогодишният председател на зоналния съвет на БФС във Велико Търново Георги Велинов коментира нагласите на футболните хора преди извънредния конгрес на БФС на 12 октомври.

Какво очаквате да се случи на конгреса?

В последните 16 г. конгресите като че ли преминаваха по един и същи сценарий. Неговите сценаристи, т.е. хората от БФС, трудно допускаха изненади. Този път обаче сценарият е по-различен и очаквам изненади. Има повече кандидати, сред тях и доста стойностни хора. Интегралната бюлетина гарантира по-голяма свобода на делегатите, които този път няма как да бъдат контролирани при гласуването. Има и други механизми, които дават възможност за контролиране на вота, но...

Намеквате, че през последните 16 г. гласуването е било контролирано ли?

Абсолютно. Разпределението на делегатите беше – на 4 урни, които отговарят на „В“ групите – Северозападна, Югозападна, Североизточна и Югозападна. Всеки от зоналните председатели е отговорен за гласуването в неговата урна, т.е. той трябва да знае кой за кого е пуснал гласа си.

През 2014 г., ме попитаха защо в моята зона има най-малко гласували за управляващите в БФС? Отговорих им да питат клубовете защо още тогава са гласували против Михайлов.

Такава е ролята на този контрол. Но това е напълно нормално за БФС, който е затворена система. Изпълкомът, респективно изпълнителният директор на съюза назначава председателите на зонални и областни футболни съвети. При провеждането на конгреси основната задача на щатните служители на БФС, каквито са 24-те областни и четиримата зонални шефове, е да осигурят необходимия брой гласове за запазване на статуквото. Затова системата е затворена и чужд човек трудно би престъпил прага на БФС. Това означава, че машината е задействана, което прави задачата на кандидатите за поста на Михайлов много трудна.

Вярно ли е, че аматьорските клубове избират президентите на БФС?

Да, точно това е самата истина. Това беше моя идея, тя беше лансирана от търновския журналист Александър Тошев – легендарен спортен журналист, който вече не е сред живите, на конгрес на футболната централа. Преди да стане факт това нещо професионалните клубове правеха конгрес след конгрес, защото само професионалните клубове имаха думата и лесно събираха 30%, за да свикат конгрес. За мен аматьорските клубове са истинския футбол в България, защото там всичко е честно. А да гласуват веднъж на 4 години, какъвто е мандатът на едно ръководство, си е и признание. При над 500 клуба с право на глас сами се сещате, че професионалните са капка в морето.

Какъв е шансът Димитър Бербатов да спечели гласуването и да стане президент на БФС според Вас?

Основните играчи са трима: Борислав Михайлов, Димитър Бербатов и Христо Порточанов. За настоящия президент не искам да говоря, защото разочарованието ми от него е голямо. Още повече, че съм бил част от предизборния щаб, който му помогна да стане президент и да спечели срещу Иван Славков.

В екипа на Димитър Бербатов силният човек е адвокат Петър Величков. Обаяние на тази компания придава Стилиян Петров, не е за подценяване и ролята на Мартин Петров – един честен човек, дал както и Бербатов, и Стилиян толкова много на българския футбол.

Не мога да пропусна сред основните играчи и Христо Порточанов, който е бил член на Изпълкома при Вуцов и Славков, а след това и в първия мандат на Михайлов, отделно от това направи доста за Бургас. Смятам, че Портачанов е една обединителна фигура, защото той е опитал и от меда, и от жилото. Сравнете го с Михайлов, при чието управление има война между клубовете и пълна анархия в българския футбол.

Младоците около Бербатов също биха могли да са обединители, въпреки че обединението на Левски и ЦСКА около него в името на националния отбор не ми се вижда възможно.

Тогава промяна трябва ли да има?

Тя е повече от задължителна. Аз съм бил част от екипа на Михайлов, бил съм в предизборния му щаб, а след това съм работил под негово ръководство. Но разочарованието от него е огромно. И затова говори самото ни първенство: Първа лига е от 14 отбора, които излъчват първенеца по една схема с плейофи, чиято ефективност не е ясна; Втора лига тази година е от 20 отбора, след като през миналата кампания няколко не успяха да завършат по... финансови причини; за третия ешелон какво да говорим? „В“ групите са основани преди 40 г. – сезон 1981-1982 г., с идеята участващите отбори да развиват детско-юношеския футбол. Колко от сегашните отбори в третия ешелон имат селекции за деца, юноши младежи? Николко. Това е трагедията на родния футбол, в който цари хаос.

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра приема "Ювентус 95" Малчика в първия мач от новия сезон на Трета лига

ОФК "Локомотив" Мездра" ще започне новия сезон в Северозападната Трета лига с домакинство на "Ювентус 95" Малчика. Двубоят е на 24 август, неделя, от 18:00 часа. Това отреди жребият, изтеглен днес във Велико Търново на традиционното съвещание на ръководството на Зоналния съвет (ЗС) на Българския футболен съюз (БФС).  През миналия сезон..

публикувано на 26.07.24 в 15:51

Пуснаха абонаментните карти за мачовете на "Ботев" Враца

Започна продажбата на абонаментни карти за сезон 2024/2025, съобщиха от футболния "Ботев" /Враца/ . Документът гарантира място на трибуните в минимум 15 мача от редовния сезон, плейофите и срещите, които местният отбор ще изиграе в турнира за купата на България. В най-лошия случай става дума за 20 мача. Най-скъпа е VIP златна карта, която се..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Четвърто ново попълнение за баскетболния ''Монтана 2003''

Киана Джонсън е четвъртото ново попълнение за сезон 2024/25 за състава на ''Монтана 2003''.  Миналата година Киана, която играе на позиция гард, бе част от състава на '' Минск '' (Беларус), където става шампион на Беларус и записва средно по 14.8 точки, 4.6 борби и 8.0 асистенции за 32 мача. През годините тя е била част от отбори в Еквадор,..

публикувано на 24.07.24 в 09:24

"Локомотив" Мездра гостува на "Балкан 1929" Ботевград

"Локомотив" Мездра гостува днес на "Балкан 1929" Ботевград в контролна среща. Проверката на мездренчани срещу осмия в крайното класиране през сезон 2023/24 в Югозападната Трета лига започва от 18:00 часа. В предишните си две контроли локомотивци завършиха наравно у дома - 1:1, с третия отбор на ЦСКА София и загубиха с 0:2 като гости от дубъла на..

публикувано на 23.07.24 в 15:51

Ботев (Враца) стартира първенството със загуба

Тежка загуба беляза дебюта на Тодор Янчев като наставник на Ботев. Отборът от Враца беше разгромен с 1:3 пред собствена публика от съименника от Пловдив пред собствена публика. Мартин Секулич (54‘ 57‘) реализира два гола за "канарчетата", а един добави Янис Карабельов (77‘). За домакините точен бе Даниел Генов в 60-ата минута. Резултатът можеше да е още..

публикувано на 22.07.24 в 07:00

Локомотив (Мездра) загуби от втория отбор на Левски (София)

Във втората си контрола от лятната подготовка за участие в първенството на Северозападната трета лига  ОФК „Локомотив” Мездра бе победен от вторият отбор на Левски (София)  с 2:0 в приятелска среща.  Заслужен успех за младия тим на „сините“ с оглед събитията на терена.  Стивън Стоянчов откри резултата за гостите в края на първата част. В нея..

публикувано на 21.07.24 в 14:46

Йоана Георгиева с трето място на Световното първенство

Видинската олимпийка Йоана Георгиева завърши на трето място във Финал Б на Световното първенство по кану-каяк за девойки до 23 години.  На гребния канал в Пловдив в дисциплината 500 метра каяк Йоана завърши за 1 минута 58 стотни.  Победител в гонката е Лукреция Зирони от Италия.  Видинчанката нямаше възможност да се подготви за Световното..

публикувано на 21.07.24 в 14:35