Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни очни прегледи за диабетици организират във Видин

Снимка: https://www.facebook.com/bulgarian.association.diabet

Безплатни очни прегледи организира Българската асоциация "Диабет". Инициативата се провежда под мотото "Зрението е всичко! Прегледай се!" и е насочена към хората с диабет, членуващи в сдруженията към асоциацията в страната. Прегледите се извършват в специално оборудван мобилен кабинет, в който работят специалисти-офталмолози. Ще бъдат обхванати 35 населени места. 

Във Видин мобилният кабинет ще пристигне утре, 12 октомври, обясни председателят на местния клуб "Диабет" Катина Велкова. Тя добави, че прегледите ще се проведат по предварително изготвен график и при спазване на всички изисквания за предпазване от COVID-19. 

"65 души ще бъдат прегледани, разпределени по часове, при спазване на всички мерки за разстояние, маски и предпазни средства, така че няма да има проблеми. Да не се безпокоят другите наши членове, защото ще има и други прегледи. Това е мобилна лаборатория от София. От 9:00 до 16:00 часа ще се преглеждат всички записани. Едно от опасните усложнения на диабета е усложнението на очите. Затова прегледите трябва да бъдат над 50 години, тъй като при по-възрастните хора очите са доста засегнати. Трябва по-често да се провеждат такива инициативи, за да се предотвратяват уврежданията на очите при хората с диабет."

Прегледите са част от дейността на асоциацията за подпомагане на нейните членове по места и за постигане на по-добър контрол на диабетното състояние и за профилактика и превенция на всички диабетни усложнения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00