Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на българската община- ролята на Общините в живота на хората




Денят на българската община и местното самоуправление отбелязваме на 12 октомври.  Обявен е през 2021 г. с решение на Министерския съвет по предложение на Националното сдружение на общините в Република България. 


В най-малката община Бойница в област Видин Общината е най-важната институция, която се грижи за подобряване  живота на хората тук и се стреми да улеснява живота им - казва секретарят на община Бойница Катя Вълчева, която от 20 години работи на тази длъжност:


"В община Бойница, основното са социалните  дейности- тук живеят възрастни хора и проектите са такива - да  им  подсигурим к храна, главно Социалният патронаж, и хора, които да ги подпомагат за по-добър живот, секат им дърва и им пазаруват...Община Бойница има центрове за лица с психични  разстройства, четири са тези центъра, грижат се за тях. В тази насока дейността на общината е много добре развита... Основният проект е "Топъл обяд" ... Националното  сдружение ни съдейства при разработване на нормативни актове, при електронното управление ни оказва съдействие... Включиха ни в този портал и предоставяме такива услуги, това е за хора от други градове с корени от Бойница...Без Общината тук не знам какво би настъпило, много трудно би било за хората."



 
община БорованКметът на Община Борован Десислава Тодорова е в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Секретарят на община Борован Таня Петкова участва в административната комисия на Сдружението. 5 400 са жителите в община Борован. Според Таня Петкова ролята на Общината е много важна:

 

"Много добре работим с Националното  сдружение на общините... Всичко, което се разработва, е тясно свързано със сдружението на общините... Становища във връзка с нормативни документи, електронното управление е най-важното в момента, в тази посока работим. В един момент ще облекчава гражданите. На този етап хората не са добре запознати, не са технически грамотни. Но много граждани в други общини и свързани с Борован ползват тези услуги... Ролята на общината е изключително голяма и важна за живота на местните хора. Малките общини се занимават с всякакви проблеми - семейни, битови, социални и др.  Опитваме се да помогнем на всеки с каквото можем..."


За празника кметът на община Мездра Иван Аспарухов изпрати поздравителен адрес до служителите в Община Мездра, кметовете и кметските наместници на населени места, както и до общинските съветници. 

"Приемете най-сърдечни поздрави от името на ръководния екип на Община Мездра по случай нашия общ празник - Деня на българската община и местното самоуправление - 12 октомври! 

На този ден отдаваме дължимото уважение на служителите в Общинската администрация, ангажирани с отговорната задача да решават ежедневните проблеми на жителите на община Мездра, на кметовете на кметства и на кметските наместници, които са най-близо, в радост и болка, до хората в по-малките населени места, на общинските съветници като изразители на волята на гражданите на общината.

Позволете ми да Ви благодаря за съвместната ни работа в името на просперитета на община Мездра и да Ви пожелая да бъдете още по-взискателни към себе си при отстояване на интересите на нашите съграждани!

Продължавайте да работите все така всеотдайно и упорито за развитието на нашия общ дом - община Мездра!

Бъдете живи и здрави! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ", се казва в поздравителния адрес. 


Денят на българската община се отбелязва от 1998 г. като Ден на българската община по решение на Националното сдружение на общините в България. Датата се свързва с годишнина от публикуването /1882/ на Закон за общините и градското управление в брой 117 на Държавен вестник. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. За първи път денят е отбелязан във Велико Търново.


Избирането на специален ден, който да бъде честван като Ден на българската община и местното самоуправление е признание за стабилността и авторитета на местните власти и за активността на Националното сдружение на общините в Република България. През тази година НСОРБ отбелязва 25 години от своето създаване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио..

публикувано на 01.08.24 в 15:50