Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-старото семейство в дома има дете на 19 години

Домът за сираци в Якимово се нуждае от пари и консерви

Това ни беше идеята - да ги научим да се оправят сами

2
Снимка: Радио ВИДИНКампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи. В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, 120 от тях са деца. Издържат се  с дарения и с доброволния труд на хората от приюта.

В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и от пари, необходими за плащане на сметките за ток, вода, дърва, казва домакинът на Дома за сираци Галя Луканова:


"Имаше призив за дрехи. Напълниха ни с дрехи, тонове дрехи и няма как да ги съхраняваме. Сега призивът ни е за хранителни продукти и средства, защото се плаща ток, вода, големи са ни сметките. От хранителните  продукти боб, леща и ориз имаме предостатъчно. Консервите са най-подходящи. В Якимово живеят 200 човека, в Нови хан - 50-60. В Якимово децата са 120. Правих списъка за дядо Коледа, затова знам точно. Ходят на училище и детска градина. Ние им осигуряваме  топлината, храната. Живеят в къщи на дома, но наеми не се вземат. Децата живеят с родителите си... Нямат собствени жилища и доходи. Ние ги спасяваме. Осигуряваме им жилища. Най-старото семейство при нас  - детето им е на 19 години. "


Галя Луканова живее в Якимово и от 21 години работи в Дома за сираци като домакин:

"Много пъти в началото уж си тръгвах, но децата ме карат да стоя тук. Когато за пръв път си тръгнах от Нови хан, първите деца те плакаха на вратата и аз се върнах... Ако ще се изпращат продуктите, трябва да се изпращат в Якимово, защото тук са най-много хората. Адресът е моят, аз съм постоянно тук. За децата досега няма пропусната Коледа. От 0 до 18 години са подаръците. Тук си опаковаме подаръчетата и дядо Коледа пътува в селото ги раздава от къща на къща. За децата е голяма емоция дядо Коледа да дойде... Имаме и студенти, те са две. Едното момиче учи право. Семействата не напускат Якимово, къщите, в които живеят, ще си бъдат техни завинаги. Устройват си се, поддържат си домовете. Сериозните хора си живеят като всички останали. Това ни беше идеята - да ги научим да се оправят сами...По време на пандемията даренията намаляха в пъти..."
 

За да подпомогнете Дома за сираци в Якимово с хранителни продукти и пари, адресът е следният:


село Якимово, област Монтана,
ул "Георги Димитров" 144
Галя Луканова

Можете да се свържете за допълнителна информация на телефоните:
домакин Галя Луканова-0886 852967
или Отец Григор-0886 853026


Галерия

Вижте още

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът  архимандрит Йоаникий:..

публикувано на 27.10.21 в 16:49

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни..

публикувано на 27.10.21 в 15:06

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната.  Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до..

публикувано на 27.10.21 в 14:25

Учител от Монтана е най-добър арт педагог в света

Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието  "Най-добър арт педагог в света". Тя е избрана от всички художествени училища по света, участващи в Международните конкурси на "Charumela"- Бангладеш, "INTERNATIONAL ART TEACHER EXCELLENCE AWARD 2021", за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство...

публикувано на 27.10.21 в 14:00
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35