Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинските училища преминаха на ротационно обучение

Снимка: Радио ВИДИН


Ротационен принцип на обучение е въведен от началото на седмицата в училищата в област Видин. Според утвърдения от Областния кризисен щаб график тази седмица присъствено трябва да се обучават част от класовете, а останалите - от разстояние в електронна среда. Следващата седмица присъствено ще бъдат също част от учениците, докато други ще преминават на дистанционно обучение. 

Безпроблемно е въведен ротационният принцип на работа във всички училища, дори в най-малките и най-отдалечените, които миналата година изпитваха затруднения. За всички ученици са осигурени електронни устройства, увери началникът на отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионално управление на образованието Видин Наталия Крумова:

"След решение на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин и заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, със заповед на министъра на образованието и науката за учениците от училищата на територията на област Видин се въведе ротационен принцип на обучение, за абсолютно всички ученици на територията на областта, като за периода от 11 октомври до 17 октомври учениците от 1, 2,3,4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а учениците от 5, 6, 9,10,11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда, чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. За периода от 18 октомври до 24 октомври учениците от 1, 2,3, 4, 5, 6, 9,10 и 11 клас се обучават присъствено, а учениците от 7, 8 и 12 клас преминават в обучение в електронна среда. Към настоящия момент няма проблем по отношение прилагането на ротационния принцип в малките населени места, където се обучават по-малък брой ученици. На всички ученици са осигурени необходимите устройства за осъществяване на обучение от разстояние в електронна среда. По проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" на всички училища, които са заявили необходимост от лаптопи и таблети, са осигурени нужните количества както за учениците, така и за колегите -учители. Съгласно заповед на МОН и, разбира се, заповедта на РЗИ ротационният принцип е до 24 октомври, но в зависимост от епидемичната обстановка ще се решава своевременно, надявам се само тези две седмици учениците да се на ротационен принцип."

Три паралелки, които тази седмица трябва да се обучават присъствено, са под карантина. Две от тях са от училища във Видин, една е от училище в друго населено място на региона, каза още Наталия Крумова. 

Най-голямото видинско училище - "Цар Симеон Велики", се справи с въвеждането на ротационния принцип на обучение. Това каза директорът Ирена Гъркова. По думите й, родителите приемат по различен начин решението малките ученици да се обучават само присъствено. Затова част от тях са предпочели децата им да не идват в клас:

"Малките ученици остават присъствено и така е редно да бъде с оглед качеството на тяхното образование и на адаптацията към училището, особено при първокласниците. Сигурна съм, че има родители, които подкрепят това - оставането на децата в училище, сигурна съм, че има и родители, които се притесняват. Защото доста родители предпочитат и ни уведомяват, че ще оставят децата в рамките на тези дни вкъщи, за всеки случай. Затова също сме подготвени, подкрепяме участието на останалите в учение от разстояние по собствен избор деца, осигуряваме възможност те също да участват в учебния процес. Към 12-класниците винаги проявяваме по-специално отношение с оглед на това, което им предстои. Присъствено или онлайн формат на обучение, те наистина имат нужда от много повече подкрепа, от много повече внимание. Така че 12-класниците имат възможност и за индивидуални консултации, и за допълнителна работа, разбира се, за това е необходимо и тяхното желание."

900 деца се обучават в училището. Всички противоепидемични мерки стриктно се спазват, а към момента дори с много по-голяма интензивност, добави директорът. 

За учениците обучението от разстояние в електронна среда е по-трудно и те не одобряват въведения ротационен принцип, показа анкета на Радио Видин:

"Дистанционно се губи много материал, защото повечето избират да спят, когато са часовете, не са много редовни... 11 клас съм, дистанционно, затруднени сме, доста. Искам да ходя на училище. Аз съм си вкъщи, за да съм си вкъщи, а съм на училище, за да ходя на училище. Много по-трудно е от вкъщи, друго е да се ходи на училище... Аз съм 12 клас. Тази седмица сме присъствено, а другата онлайн. Надяваме се да е най-много присъственото, за да можем да вземем материала и  да се подготвим за матурите... И аз от другата седмица съм дистанционно. Много, много не ми се иска. По-добре ми е на училище, повече се разбира материалът, по-лесно ми е, отколкото вкъщи..."
  
Засега ротационният принцип на работа на училищата е само за две седмици. Ще се върнат ли след това учебните заведения към нормалната си организация на работа, зависи от епидемичната обстановка, а тя в голяма степен зависи от отговорността на всеки един от нас.


Вижте още

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът  архимандрит Йоаникий:..

публикувано на 27.10.21 в 16:49

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни..

публикувано на 27.10.21 в 15:06

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната.  Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до..

публикувано на 27.10.21 в 14:25

Учител от Монтана е най-добър арт педагог в света

Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието  "Най-добър арт педагог в света". Тя е избрана от всички художествени училища по света, участващи в Международните конкурси на "Charumela"- Бангладеш, "INTERNATIONAL ART TEACHER EXCELLENCE AWARD 2021", за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство...

публикувано на 27.10.21 в 14:00
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35