Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските училища преминаха на ротационно обучение

Снимка: Радио ВИДИН


Ротационен принцип на обучение е въведен от началото на седмицата в училищата в област Видин. Според утвърдения от Областния кризисен щаб график тази седмица присъствено трябва да се обучават част от класовете, а останалите - от разстояние в електронна среда. Следващата седмица присъствено ще бъдат също част от учениците, докато други ще преминават на дистанционно обучение. 

Безпроблемно е въведен ротационният принцип на работа във всички училища, дори в най-малките и най-отдалечените, които миналата година изпитваха затруднения. За всички ученици са осигурени електронни устройства, увери началникът на отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионално управление на образованието Видин Наталия Крумова:

"След решение на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин и заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, със заповед на министъра на образованието и науката за учениците от училищата на територията на област Видин се въведе ротационен принцип на обучение, за абсолютно всички ученици на територията на областта, като за периода от 11 октомври до 17 октомври учениците от 1, 2,3,4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а учениците от 5, 6, 9,10,11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда, чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. За периода от 18 октомври до 24 октомври учениците от 1, 2,3, 4, 5, 6, 9,10 и 11 клас се обучават присъствено, а учениците от 7, 8 и 12 клас преминават в обучение в електронна среда. Към настоящия момент няма проблем по отношение прилагането на ротационния принцип в малките населени места, където се обучават по-малък брой ученици. На всички ученици са осигурени необходимите устройства за осъществяване на обучение от разстояние в електронна среда. По проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" на всички училища, които са заявили необходимост от лаптопи и таблети, са осигурени нужните количества както за учениците, така и за колегите -учители. Съгласно заповед на МОН и, разбира се, заповедта на РЗИ ротационният принцип е до 24 октомври, но в зависимост от епидемичната обстановка ще се решава своевременно, надявам се само тези две седмици учениците да се на ротационен принцип."

Три паралелки, които тази седмица трябва да се обучават присъствено, са под карантина. Две от тях са от училища във Видин, една е от училище в друго населено място на региона, каза още Наталия Крумова. 

Най-голямото видинско училище - "Цар Симеон Велики", се справи с въвеждането на ротационния принцип на обучение. Това каза директорът Ирена Гъркова. По думите й, родителите приемат по различен начин решението малките ученици да се обучават само присъствено. Затова част от тях са предпочели децата им да не идват в клас:

"Малките ученици остават присъствено и така е редно да бъде с оглед качеството на тяхното образование и на адаптацията към училището, особено при първокласниците. Сигурна съм, че има родители, които подкрепят това - оставането на децата в училище, сигурна съм, че има и родители, които се притесняват. Защото доста родители предпочитат и ни уведомяват, че ще оставят децата в рамките на тези дни вкъщи, за всеки случай. Затова също сме подготвени, подкрепяме участието на останалите в учение от разстояние по собствен избор деца, осигуряваме възможност те също да участват в учебния процес. Към 12-класниците винаги проявяваме по-специално отношение с оглед на това, което им предстои. Присъствено или онлайн формат на обучение, те наистина имат нужда от много повече подкрепа, от много повече внимание. Така че 12-класниците имат възможност и за индивидуални консултации, и за допълнителна работа, разбира се, за това е необходимо и тяхното желание."

900 деца се обучават в училището. Всички противоепидемични мерки стриктно се спазват, а към момента дори с много по-голяма интензивност, добави директорът. 

За учениците обучението от разстояние в електронна среда е по-трудно и те не одобряват въведения ротационен принцип, показа анкета на Радио Видин:

"Дистанционно се губи много материал, защото повечето избират да спят, когато са часовете, не са много редовни... 11 клас съм, дистанционно, затруднени сме, доста. Искам да ходя на училище. Аз съм си вкъщи, за да съм си вкъщи, а съм на училище, за да ходя на училище. Много по-трудно е от вкъщи, друго е да се ходи на училище... Аз съм 12 клас. Тази седмица сме присъствено, а другата онлайн. Надяваме се да е най-много присъственото, за да можем да вземем материала и  да се подготвим за матурите... И аз от другата седмица съм дистанционно. Много, много не ми се иска. По-добре ми е на училище, повече се разбира материалът, по-лесно ми е, отколкото вкъщи..."
  
Засега ротационният принцип на работа на училищата е само за две седмици. Ще се върнат ли след това учебните заведения към нормалната си организация на работа, зависи от епидемичната обстановка, а тя в голяма степен зависи от отговорността на всеки един от нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28