Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доайени на Видинския театър отново излизат пред местната публика

Снимка: Радио Видин


Актьори, част от творческия път на които е преминал на сцената на Видинския драматичен театър, ще имат нова среща с местната публика. Мара Чапанова, Силвия Тоцова, Магда Шалева, Петко Петков са част от актьорите, които се връщат, за да разкажат спомените си от времето, прекарано на сцената на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин, обясни  актрисата от трупата Цветана Дакова:

"Поканили сме актьори, сценографи и режисьори, които са творили на нашата сцена през годините. В момента сме с Мара Чапанова, която е била в нашия театър, през един незабравим за Видинския театър период, по времето на Хачо Бояджиев. Заедно ще пътуваме за Видин. От своята любима сецна тя ще разкаже своите спомени. Срещата ще е интересна. Силвия Тоцова, Валентин Николов, Магда Шалева, Петко Петков, Минчо Събев, режисьор. Ще дойдат Росен Пенчев и жена му Бояна, които са по-млади, но те правиха една много добра постановка на нашия театър, която беше наградена на първо място за сценография. Много са, трудно е да изброя всички имена, ще бъде интересно."

Актрисата Мара Чапанова започва своята театрална кариера през 1959 година от Видин. Това е легендарно време за видинския театър, начело на който като директор е Хачо Бояджиев. Затова вълнението на Мара Чапанова преди новата й среща с видинската публика е напълно разбираемо.

"Аз се вълнувам, все едно че отивам на първа любовна среща. Видинският драматичен театър бе за мен квалификация, радост, общуване, прекрасна публика, голяма река, която дава широта на погледа и сега съм много щастлива, че отново ще се срещна с видинска публика и с мой любим театър."

Срещата с Мара Чапанова и нейните колеги, записали своите имена в историята на видинския театър, ще се състои утре, 14 октомври, от 18:30 часа, в залата на драматичен театър "Владимир Транадафилов". Входът е свободен. 

Събитието е част от проявите за отбелязване на 130-годишнината на Видинския театър - първият построен в България.


Вижте още

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът  архимандрит Йоаникий:..

публикувано на 27.10.21 в 16:49

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни..

публикувано на 27.10.21 в 15:06

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната.  Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до..

публикувано на 27.10.21 в 14:25

Учител от Монтана е най-добър арт педагог в света

Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието  "Най-добър арт педагог в света". Тя е избрана от всички художествени училища по света, участващи в Международните конкурси на "Charumela"- Бангладеш, "INTERNATIONAL ART TEACHER EXCELLENCE AWARD 2021", за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство...

публикувано на 27.10.21 в 14:00
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35