Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

Снимка: БГНЕС

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, изтекла към Международния консорциум на разследващите журналисти. За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът е обединил 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата "Пандора". 

За България в тези досиета излязоха имена на бивши политици, банкери и бизнесмени. И до днес излизат нови и нови публикации по темата.

"Съмнявам се, че повечето хора разбират за какво става дума. Мисля, че това не е вътрешен въпрос, а е по принцип международен въпрос. Разбира се, има го моралния аспект и дискурс, има го и законовия. От гледна точка на законите очевидно е, че всеки гражданин има право да си открива сметки. Аз мисля, че това е търсен ефект - да се измести фокуса от дневния ред на хората, който, разбира се, е фокусиран върху тревогите от нарастващите цени, около инфлацията, около бездействието на служебното правителство по много въпроси, както здравни, така и кризисни. Смятам, че повечето хора не си дават сметка какво е офшорка, на тях им звучи неморално и те за това поддържат тази тема колкото се може по- дълго, но не мисля, че това ще окаже съществено значение за парламентарните и президентските избори", обясни социалният психолог Росен Йорданов. 

Потърсихме и мнението на хората. Оказа се, че повечето видинчани не се интересуват от тази информация:

"Нищо не знам. Това е работа на богати хора, които крадат пари и ги крият... Нищо не зная. Чувам, обаче не се интересувам. И да ми прави впечатление нещо, какво мога да направя аз? Човек от народа, с изтекъл срок на годност... Нищо и не ме вълнуват, да ти кажа честно...Това е инструмент за спестяване на данъци. Според мен това се прави умишлено заради изборите - отвличане на вниманието от сериозните неща. Аз не смятам, че сега е момента да се говори за нещо, което го има от 30 години и повече... Не се интересуваме и не ни вълнува..."

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00