Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежка инициатива предвижда зона без пластмаса в Монтана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сдружение "Обществен съвет по образование – Алтернативна Монтана" спечели финансиране по инициатива на една от големите търговски вериги. Чрез проекта "Активни млади хора за ограничаване потреблението на пластмаса в Монтана" организацията ще се опита да промени нагласите на хората в областния град към потреблението на пластмаса.

Основна група за въздействие са младежите на Монтана. За това и планираните активности са съобразени с интересите и възможностите за участие на младите хора, като съчетават образователен елемент и практическо включване.

Предвижда е се обособяване на зелена зона и "Кафене "Класик" – зона с ограничено потребление на пластмаса", за да се създаде материална среда, свободна от пластмаса, която мотивира хората към поддържане на чиста околна среда.

Дейността "Създаване на активна младежка еко общност в гр. Монтана" има практическа ориентация – участниците ще проучат навиците на своите съученици и семейства за потребление на пластмаса и провеждат кампания, която да доведе до намаляване на потреблението на пластмасови опаковки и продукти.

Ще бъде проведено интерактивно обучение на тема "Моята кауза е природа, свободна от пластмаса". То ще се изпълнява в партньорство с фондация "ЕкоОбщност".

Дейностите са планирани за изпълнение в рамките на 10 месеца на територията на град Монтана.


Вижте още

Община Мездра ще стопанисва „Калето“

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на Община Мездра за срок от 10 години, съобщиха от правителствената пресслужба. Предмет на решението е единична археологическа недвижима културна ценност с..

публикувано на 01.12.21 в 15:55

17 безработни от Белоградчик започват работа по програма за временна заетост

От днес в община Белоградчик започват работа 17 безработни лица, наети по „Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – Компонент 2”. Връчените трудови договори са на четиричасов работен ден като наетите са ангажирани в аварийни групи за изпълнение на дейности по предотвратяване разпространението на Covid -19 и подготовка..

публикувано на 01.12.21 в 15:46

Нови иновативни кабинети открива Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ Монтана

В деня на своя патронен празник – 7 декември, във Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Монтана се откриват нови, модерни и иновативни кабинети по география и икономика и история и цивилизации, които да са не само място за учене, но и за провокиране на интереса на учениците към общестнените науки. "От 2021-2022 учебна година Второ СУ е иновативно..

публикувано на 01.12.21 в 15:38
Бюджет

Общините в България ще имат бюджет за 2022 година най-рано през март

"За първи път от началота на демокрацията в страната общините в България влизат в новата година без бюджет”, каза кметът на община Монтана Златко Живков след среща на Националното сдружение на общините в Република България. Градоначалникът обясни каква е процедурата за приемането на бюджета. "Над 90% е сигурно, това са декларирали всички, ще започне..

публикувано на 01.12.21 в 15:21

Община Монтана договори по-ниска цена за топлоенергия

Община Монтана ще получава топлоенергия за 201 лева на мегаватчас.  След срещи с доставчика на газ общината е договорила по-ниска цена за топлоенергия.  Това е с 30 лева по-малко от обсъжданата в началото на ноември, поясни кметът Златко Живков, който внесе яснота относно цените на природния газ: "Деветмесечието на настоящата година цената..

публикувано на 01.12.21 в 14:41

Отново километрична опашка на Дунав мост 2

Отново километрични опашки от тирове се образуват на околвърстния път на Видин . Причината според водачите е задължителното преминаване през кантарите на граничния пункт на Дунав мост 2 и недостатъчно бързата работа на граничните служители: "Чакам вече два часа, но имам още минимум 8 часа докато премина моста. Много бавно се работи , когато решат,..

публикувано на 01.12.21 в 13:52

Понижение на заболеваемостта отчитат във Видин

Две общини в област Видин са със заболеваемост по-ниска от 250 на 100 хиляди души за период от 14 дни- Макреш и Ново село. Данните са към 26 ноември, съобщи д-р Пепа Цветанов а, от Регионалната здравна инспекция:  "Останалите общини са със заболяемост над 250, като пет от общините са със заболяемост над 500 на 100 хиляди души за 14 дни- Видин,..

публикувано на 01.12.21 в 13:27