Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания приканва ученици да дарят книги на училищните библиотеки

Автор:
книги
Снимка: РАДИО ВИДИН



С призива "Бъди съвременен будител" кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители - 1 ноември. 

В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари. Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания "Купи 1 книга", възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под наслов "За да я има книгата". За няколко дни тя успява да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в една обща кауза - да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще

Кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" се провежда за втора поредна година. Освен обновяване на фондовете на училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, каза за Радио Видин Полина Стоянова от организаторите:

"След успеха на миналогодишната кампания "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" за втори пореден път ние призоваваме учениците да се превърнат в съвременни будители. В навечерието на Деня на народните будители - първи ноември, да купят една любима своя книга и да я дарят на училищната библиотека. По този начин ние искаме да провокираме децата да се превърнат в добротворци и да споделят със своите съученици и приятели любимите си заглавия... Миналогодишната инициатива надхвърли нашите очаквания, защото тази кампания беше припозната от училища в цяла България и това, което нас ни учуди, беше, че и в много детски градини също реализираха нашия замисъл - като много родители занесоха любими детски заглавия в детските градини и така бяха организирани кътове за четене, това бяха своеобразни библиотеки в самите групи в детски градини, така че кампанията ни се разрасна освен в училищата - също така и в детските градини... Ние в момента осъзнаваме, че голяма част от учениците даряват на училищните библиотеки заглавия, които не са включени в задължителната учебна програма и по този начин се разширява фонда на библиотеките, извън заглавията, които се изучават в училище".

Ако тази инициатива получи достатъчно гласност, ще има голям интерес към нея и мисля, че нашите възпитаници ще откликнат на нейното осъществяване, каза за Радио Видин Росица Найденова- библиотекар на училищната библиотека във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":   

"Съществуването на библиотеката е от създаването на Английската гимназия... Бройката на реалните читатели за тази и миналата учебна година е 217. В самата библиотека - тя разполага с различен вид литература - художествена и научна литература на английски език, художествена литература на немски, френски, руски и на български език, а съвсем отскоро и на испански език. Има юношеска литература, преводна литература, също така справочна литература, много учебници, тестове и помагала, които са свързани с учебната програма по български и английски език... Общият брой е малко над 9000. Най-много се взима литература на английски и на български език, тъй като основният профил на гимназията е английски език... Основните начини, по които се обогатява библиотечният фонд е чрез дарения и чрез проекти, по които кандидатстваме... Традиция е всеки от осмите класове да бъде въведен в библиотеката, да е запознат с нейните функции, с нейните възможности, с това какво могат да ползват те от библиотеката, съответно на всички новопостъпили осмокласници им създаваме картони читателски и те могат да ползват целия библиотечен фонд през цялото време на обучението си от 8 до 12 клас".

Тази инициатива стартира в навечерието на първия учебен ден, но решихме, че първи ноември е един добър повод, за да приканим децата да се превърнат в съвременни будители и да занесат любимата си книга в училище и да я дарят на училищната библиотека, обобщи Полина Стоянова от Асоциация "Българска книга". Кампанията е подкрепена от 
Министерството на образованието и науката.

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00