Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания приканва ученици да дарят книги на училищните библиотеки

книги
Снимка: РАДИО ВИДИНС призива "Бъди съвременен будител" кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители - 1 ноември. 

В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари. Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания "Купи 1 книга", възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под наслов "За да я има книгата". За няколко дни тя успява да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в една обща кауза - да помогнем на книгата, да я съхраним като ценност и да гарантираме нейното бъдеще

Кампанията "Купи 1 книга. Дари я на своето училище" се провежда за втора поредна година. Освен обновяване на фондовете на училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, каза за Радио Видин Полина Стоянова от организаторите:

"След успеха на миналогодишната кампания "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" за втори пореден път ние призоваваме учениците да се превърнат в съвременни будители. В навечерието на Деня на народните будители - първи ноември, да купят една любима своя книга и да я дарят на училищната библиотека. По този начин ние искаме да провокираме децата да се превърнат в добротворци и да споделят със своите съученици и приятели любимите си заглавия... Миналогодишната инициатива надхвърли нашите очаквания, защото тази кампания беше припозната от училища в цяла България и това, което нас ни учуди, беше, че и в много детски градини също реализираха нашия замисъл - като много родители занесоха любими детски заглавия в детските градини и така бяха организирани кътове за четене, това бяха своеобразни библиотеки в самите групи в детски градини, така че кампанията ни се разрасна освен в училищата - също така и в детските градини... Ние в момента осъзнаваме, че голяма част от учениците даряват на училищните библиотеки заглавия, които не са включени в задължителната учебна програма и по този начин се разширява фонда на библиотеките, извън заглавията, които се изучават в училище".

Ако тази инициатива получи достатъчно гласност, ще има голям интерес към нея и мисля, че нашите възпитаници ще откликнат на нейното осъществяване, каза за Радио Видин Росица Найденова- библиотекар на училищната библиотека във видинската езикова гимназия "Йордан Радичков":   

"Съществуването на библиотеката е от създаването на Английската гимназия... Бройката на реалните читатели за тази и миналата учебна година е 217. В самата библиотека - тя разполага с различен вид литература - художествена и научна литература на английски език, художествена литература на немски, френски, руски и на български език, а съвсем отскоро и на испански език. Има юношеска литература, преводна литература, също така справочна литература, много учебници, тестове и помагала, които са свързани с учебната програма по български и английски език... Общият брой е малко над 9000. Най-много се взима литература на английски и на български език, тъй като основният профил на гимназията е английски език... Основните начини, по които се обогатява библиотечният фонд е чрез дарения и чрез проекти, по които кандидатстваме... Традиция е всеки от осмите класове да бъде въведен в библиотеката, да е запознат с нейните функции, с нейните възможности, с това какво могат да ползват те от библиотеката, съответно на всички новопостъпили осмокласници им създаваме картони читателски и те могат да ползват целия библиотечен фонд през цялото време на обучението си от 8 до 12 клас".

Тази инициатива стартира в навечерието на първия учебен ден, но решихме, че първи ноември е един добър повод, за да приканим децата да се превърнат в съвременни будители и да занесат любимата си книга в училище и да я дарят на училищната библиотека, обобщи Полина Стоянова от Асоциация "Българска книга". Кампанията е подкрепена от 
Министерството на образованието и науката.

Повече чуйте в звуковите файлове.
Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР