Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Видин представят програмите за европейскo финансиране

Снимка: Радио Видин

Последната открита приемна на Областен информационен център- Видин от втората обиколка за 2021 г. се провежда днес. Служители на центъра раздават брошури и разясняват възможностите за получаване на финансиране от активните към момента програми на Европейския съюз, обясни Мариела Савкова, управител на ОИЦ-Видин.
 
"Във втората обиколка основно сме включили програмата за развитие на селските райони, Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. От днес до началото на следващата година се отваря възможност за земеделски стопанства, тъй като е насочена за земеделски производители, които могат със средства по програмата да осигурят инвестиции за преработка и маркетинг на самите селскостопански продукти в сектор плодове и зеленчуци, животновъдство и производство на биопродукти. По отношение на другата програма представяме четири процедури. Първите две са насочени към общини, конкретно в мерки за енергийна ефективност. Последните две подмерки са насочени към неправителствените организации и читалищата."

Един от посетителите на приемната смята, че информацията, която се предоставя, е полезна: 

"За да може парите, които пристигат, както е по Плана за възстановяване на държавата ни, по всички направления да отидат така, както трябва, за да се възстановят напълно такива сектори като земеделието, туризма най-вече, защото Видин има какво да покаже на света по отношение на туризма."

Откритата приемна на ОИЦ-Видин е разположена до пакринга зад Общината.

Вижте още
КОВИД 19

Врачанско е с най-висока заболеваемост в България

Висока остава заболеваемостта от коронавирус в област Враца и по последни данни на здравните власти е най-високата в България. За последните 2 седмици в града под Околчица и региона са били изолирани 1150 души, което прави ниво от 730 на 100 000 души население. Почти половината са от община Враца, където между 16-и и 29-и ноември са били изолирани..

публикувано на 30.11.21 в 10:41

Разкриха оранжерии за канабис в Якимово

Разкрита е нарколаборатория в частен имот в село Якимово след получен сигнал, съобщават от полицията в Монтана. Имотът е  обитаван от 62-годишна гражданка на Руската Федерация, със статут на постоянно пребиваваща на територията на Република България. О ткрити са две оранжерии, разположени в задния край на имота. В едната били засадени 145 растения от..

публикувано на 30.11.21 в 10:33

Задържаха чужденец, опитал да подкупи полицаи

30-годишен чужденец е бил задържан при опит да подкупи полицаи край Видин.  На 29 ноември екип на "Пътна полиция" спрял товарен автомобил, а в хода на последвалата проверка водачът представил документите си с банкнота с номинал 10 евро, съобщават от полицията във Видин.  Мъжът е приведен в полицейския арест за срок до 24 часа, по случая е образувано..

публикувано на 30.11.21 в 10:09

Андреевден е!

На 30 ноември почитаме свети апостол Андрей Първозвани. Свети Андрей е един от дванайсетте апостоли и е разпънат на кръст в гръцкия град Патра, каза свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Свети апостол Андрей се нарича Първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. От ранни години той жадувал за божествената..

публикувано на 30.11.21 в 09:48

В Берковица обявиха конкурс за коледна украса

Община Берковица обяви конкурс за най- красива коледна украса. В него могат да участват граждани, фирми и институции.  Трябва да изпратят снимки на създадена от тях външна коледна украса на търговски обекти, витрини  или жилищни сгради. Конкурсът има състезателен характер. Всеки участник трябва да изпрати до две снимки. Срокът за..

публикувано на 30.11.21 в 08:50

Поскъпва хлябът в Монтана

Хлябът в Монтана ще продължи да поскъпва. Причината за това са повишените цени на консумативите – електро енергия и природен газ.  "Цената на брашното също е различна от тази в началото на годината", каза Костадин Георгиево, който от дълго време се занимава с производството на хляб и хлебни изделия. Допълни, че бялото брашно, което в..

публикувано на 30.11.21 в 08:15

216 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

8% са положителните проби за COVID-19 от направените 36 559 теста в страната, сочат данните от Единния информационен портал. Близо 83 на сто от новозаразените 3020 души не са ваксинирани. За последното денонощие новите случаи във Видин са 25. 113 са във Враца,78 в Монтана. От трите области в Северозапада само Видин е извън тъмночервената зона..

публикувано на 30.11.21 в 07:50