Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Успешно приключи Националното преброяване в община Кула

Снимка: Радио Видин

До 10 октомври в община Кула от 29 преброители и 5 контрольори са преброени 2705 души, 1316 домакинства и 4093 сгради. Електронно са регистрирани 221 кода, като всеки код отчита домакинство, обработват се данните колко лица са се преброили електронно в едно домакинство, показва справка от отдел "Статистически изследвания- Видин". Глобата от 160 лв. за отказ от преброяване, която фигурира в Закона за преброяването от 2021 г., ще се налага на  граждани, които категорично са отказали да бъде преброени. Паралелно Националният статистически институт започва две контролни изследвания за Преброяване 2021. Над четиристотин експерти, които работят в статистическите отдели на НСИ в цялата страна, ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година.

Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица. Въз основа на данните от контролните изследвания ще се определят основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания на населението и жилищния фонд. Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 г.


Вижте още

Грейна коледната украса в Мездра

Запалиха светлините на коледната елха в Мездра. По традиция 12-метровото живо дърво на площад "България" е украсено с пъстроцветни светещи гирлянди, лампички и декоративни топки, а на върха й е поставена червена звезда. Празничната украса допълват декоративна фигура на добрия белобрад старец Дядо Коледа и светещо еленче с шейна и подаръци, съобщават..

публикувано на 08.12.21 в 11:24

77-годишен видинчанин е с фрактура след катастрофа

Отнето предимство е причината за катастрофа, при която е пострадал 77-годишен видинчанин, съобщават от ОД на МВР- Видин.  При опит да се включи в движението по бул. "Панония" между кварталите "Бонония" и "Панония", 41-годишен мъж от Видин отнема предимство на пострадалия, като излизал на булеварда през изход със знак "стоп".  Нанесени са..

публикувано на 08.12.21 в 10:38

35-годишен от Малорад е задържал насилствено жена в дома си

41-годишна жена е била задържана насилствено против волята си в село Малорад, съобщават от полицията във Враца.  Сигналът е подаден вчера в Районно управление (РУ) - Бяла Слатина от жителка на гр. Враца, която заявила, че нейна приятелка е в частен дом в село Малорад, където е задържана от 35-годишен мъж от същото село. Полицаи посетили адреса в..

публикувано на 08.12.21 в 10:24

В село Търнава са готови с коледната украса

Готова е коледната украса в белослатинското село Търнава. Тази година няма да има масови прояви, но сме се постарали да е интересно на жителите на селото и най-вече на децата, коментира библиотекарят на Народно читалище "Напредък 1898" в селото Татяна Мариновска : "Подготовката за коледните празници в Търнава продължава, като са включени всички..

публикувано на 08.12.21 в 09:51

Със специални календари зарадваха ученици от Брегово

С календари ще бъдат зарадвани децата от чета "Тимошки хайдути" в Брегово, които тази година се включиха в различни възстановки. Инициативата има за цел да събуди желание в децата да се включват в различни родолюбиви дейности, коментира ръководителят на децата Иво Иванов : "На фона на всички пандемии, отваряния и затваряния, седнах на 1-ви и си..

публикувано на 08.12.21 в 09:25

342 ваксини са поставили за ден във Врачанско

342-ма се ваксинираха срещу COVID-19 за един ден във Врачанско, това личи от справка, изискана от Регионалната здравна инспекция. Според нея, хората със сертификат и завършен ваксинационен цикъл срещу коронавирус вече надхвърлят 40 000 и са точно 40 027. 2760 пък са получили бустерната си доза. През вчерашния ден 111 души са си направили първа..

публикувано на 08.12.21 в 08:48

Започва изплащането на помощите за отопление в общините Кула, Бойница и Грамада

На 9 декември ще започне изплащането на еднократна финансова подкрепа за отопление в общините Кула, Бойница и Грамада, съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане" град Кула.  Лицата, които не са подали заявление - декларация за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2021/2022 г. в периода от 01.07.2021 г. до 31.10.2021 г. имаха..

публикувано на 08.12.21 в 08:45
Подкасти от БНР