Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Снимка: Европейска комисия

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се извършват само при наличието му и контрол на входа. Изискване за сертификат ще има за кина, театри, циркове, концерти, музеи, галерии, молове, магазини над 300 квадрата, фитнеси, спортни клубове и басейни. Зелен сертификат се издава срещу завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR боледуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 ч. Мерките са дискутирани с всички заинтересовани страни, браншовите организации, медици и Министерството на образованието и науката. Според д-р Стойчо Кацаров "зеленият сертификат" е бил предпочетеният от всички вариант. Разделя ли отново обществото поредната мярка в битката с пандемията? 

Страната ни е на последно място по броя на ваксинирани пациенти в ЕС. Решава ли проблема "зеления сертификат"? - това попитахме д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ Видин:

"Въвеждането на "зеления сертификат" не е обвързано с процента на ваксинираните лица, а това е разработка на целия ЕС, така че не е никакъв проблем и при нас това да се случи. Ние сме с малък обхват на ваксиниране от цяла Европа ... Просто този сертификат трябва да бъде въведен, съответно хората да се ваксинират и да се спазват съответните противоепидемични мерки."- уточни д-р Венцислав Владински.

Какви са реакциите в обществото? Представителите на ресторантьорския бранш отново са силно притеснени и се чувстват особено уязвими, предвид събитията от последните месеци. Потърсихме Павел Петров, съпредседател на Българската Асоциация на заведенията:

"Бизнесът чака много спешно държавата да заработи в посока тестовете да станат безплатни. Ние ще бъдем съгласни да бъде въведен този зелен сертификат тогава, когато държавата е подсигурила безплатни тестове и когато държавата ясно и категорично заяви, че хората, които ще проверяват нашите обекти също ще отговарят на тези изисквания тоест да е преболедувал, да е с антигенен тест, да е с PCR-тест или с ваксина и да има документ. В противен случай този човек няма право да ни проверява."- каза Павел Петров.

Как ще се справят собствениците на заведения в Северозапада? Разговаряхме със Светослав Цветанов, собственик на заведение във Видин:

"По принцип е хубаво да ни оставят да работим, но като погледнем, че само 20% от населението ни е ваксинирано следователно тези хора трябва да се разпределят по заведенията, което значи според мен фалити за голяма част от бизнеса. Много е малък процента на ваксинираните за да може да се разпредели на заведенията. Според мен е нелогично да се въведе само за заведенията. за да се повиши процента на ваксинираните е хубаво да се въведе на повече места за да има някакъв смисъл от него ... Все още берем плодовете на предишните "локдауни", така че според мен това е най- лошият вариант."

Какви са реакциите в обществото от новото затягане на мерките? На театър със сертификат- що е то и какво предприемат видинските театрали през следващите дни? - това попитахме директора на видинския драматичен театър Дейвид Славчев:

"Едно, че броят на желаещите да присъстват намаля и второ, че сме ограничени до 30%. Това със сертификата не мисля, че е много разумно решение, защото според мен то пряко кореспондира с правото на избор на хората и не мисля, че това е правилно. Естествено, че тази мярка няма да помогне на културните институции да работят нормално. Много добре знаете, че ние в Европа сме с най- ниския процент ваксинирани. Вероятно Видин е с още по- малко ваксинирани хора и от тези ваксинирани хора какъв е процентът, който обича да ходи на театър?"- обясни Дейвид Славчев.

Видинчани също коментираха въвеждането на "зелен сертификат" при посещения на кина, театри, фитнеси и заведения:

"Аз съм твърдо "против". Не съм антиваксър, просто съм един нормален човек и смятам, че българското недоверие се крепи на този традиционен разум, който притежаваме. Болниците са препълнени от лошата система, която ни сервираха ... Ако разделим 5000 на 28 области, понеже си направих труда да го разделя и умножим по 100 000 се получава 0.028% заразени, а не болни ... Аз не нося маска от април 2020 година ... Мисля, че трябва да се ваксинират хората, защото с годините е доказано, че е полезна ваксината навсякъде , а ние сме на последно място в Европа и света. Не му е времето на "зеления сертификат", като трябва по- скоро да се наблегне на ваксинирането."

Какви са реакциите сред обществото от психологична гледна точка и как политическата обстановка в страната оказа допълнително влияние върху предприетите мерки за борба с пандемията- това обясни Крум Крумов, психолог от Видин:

"В момента сме в политическа ситуация пред избори и знаете, че политиците в България преди избори действат много меко и не въвеждат строги мерки, като не обичат да играят със страховете на хората ... Профилът на българите е такъв, че ние действаме в голям процент с недоверие към ваксинацията и към целия процес, което е една нормална защитна реакция, но не ни върши работа, защото отдолу стои един страх. Здравната обстановка в страната в момента не е добра. Предполагам, че евентуален пълен "локдаун" ще е необходим при тази изключително негативна обстановка."

Повече по темата можете за чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
проф.Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

" Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия . Ако тази..

публикувано на 25.11.21 в 10:15

Ресторантьорите с нов апел за помощ- ще оцелее ли браншът?

Преди дни от Асоциацията на заведенията в България отново отправиха апел към българските политици за спешни мерки за спасяване на сектора. Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат". Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със..

публикувано на 24.11.21 в 10:45

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от..

публикувано на 23.11.21 в 13:53

Иво Атанасов, ИТН: Първата ми цел е възстановяване във Видин на всички държавни структури, които бяха закрити

Ще има ли редовно правителство, излъчено от 47-ото Народно събрание след два неуспешни опита тази година и ще олицетворят ли названието "народен представител" депутатите от Северозапада? Отговорите потърсихме тази сутрин в "Посоките на делника". Иво Атанасов отново ще представя област Видин в парламента, като част от групата на "Има такъв народ":..

публикувано на 23.11.21 в 12:58

Росица Кирова: Очаквам парламентът да се занимава с проблемите на хората, а не с пазарене за постове

Започват преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника". Най-голяма подкрепа в изборите на 14-и ноември в област Видин получи..

публикувано на 23.11.21 в 12:25