Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

3
Снимка: Радио Видин

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук, в новата група "Видин-град с бъдеще". Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства:


"Често пътувам в посока Иново и на влизане в града от тази посока има една табела, която е сложена за начало и край на града. Тя е смачкана, неугледна, но да речем тя е сложена скоро, ще дойде някой ден време да я оправят. След нея обаче има един метален монумент, на който пише името на града. Направен е и гербът на града - с рибата, с класовете встрани. Много е красив монументът още повече, че това е правено, както се казва по Тошово време, с много здрави материали. Тя е в ужасно състояние. Една съвсем обикновена боя с едни малки светлосенки би я отворила толкова много. Табелата е здраво стъпила, както и градът ни, но и тя като  града е леко позанемарена.", казва Надежда Ташева.


Нужна е и процедура, която да задейства идеята казва Надежда Ташева и това според нея е по-трудната задача. От Радио Видин отправихме запитване към Община Видин какъв е редът, за да се осъществи подобна инициатива.


"Във връзка с отправеното запитване по повод инициатива на граждани за обновяване на табелата на Видин на входа на града откъм Иново, информираме, че за всяка инициатива, идея или предложение гражданите следва да подадат писмено заявление до общинската администрация. Това може да стане на електронен адрес kmet@vidin.bg или в Центъра за административно обслужване при Община Видин – пл. "Бдинци" No2.

В заявлението следва ясно да опишат намерението си, какво предлагат да осигурят за изпълнението на идеята си и какво съдействие им е необходимо от Община Видин – материали, консумативи, техника или др.


След разглеждане на подадената информация, ще бъде получен мотивиран отговор"-съобщиха от Община Видин.


Галерия

Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР