Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

Снимка: БГНЕС

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира. 

"Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо, което, доколкото имам информация, засега не е правено в България. 4 сдружения от Враца и две сдружения от град Мездра. Отделно няколко десетки граждани, фирми, приятели", каза Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно за язовир Дъбника".

Събрани са около 5 хиляди лева. С тях ще се закупи 1 тон амур. Производителят на рибата ще потвърди в началото на ноември на коя дата ще бъде зарибяването:

"Амурчетата са от 800 грама до килограм, защото търсим по- голям зарибител. Понеже тази година в самия язовир имаше доста водорасли. Посъветваха ни да пуснем амур, за да може да се справи с водораслите."

Възможностите за финансиране чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство бяха представени на срещи по общини от ОИЦ- Видин. В две от процедурите бенефициенти са основно Общините. Първата подмярка е Програма за възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност, по процедурата за енергийна ефективност в сгради.

"Основно могат да кандидатстват общинските администрации и държавните институции. Размерът на финансовата помощ е между 200 хиляди евро и 1,2 милиона евро на проектно предложение. Финансирането е грантово и е 100% безвъзмездна финансова помощ. Могат да бъдат не само градски общини, могат да бъдат и от селските райони", каза Мариела Савкова- управител на ОИЦ- Видин.

Другата процедура е по програма "Опазване на околната среда и климатичните промени", процедура "Климат".

"Целта на процедурата е да повиши капацитета на Общините за оценка на стратегическите им планове и програми по отношение на планирани и изпълнени действия, които всъщност си поставят цели, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към очакваните неблагоприятни последици от изменението на климата", допълни Мариела Савкова.

Жители на Видинските общини са поставили въпроса за необходимостта от енергийни мерки, не само за областния град, но и за малките селища, включително и за саниране на къщите в тях пред екипа на Областния информационен център във Видин. Подкрепата за инсталиране на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди, заложена в планираните мерки на Националния план за възстановяване и устойчивост, също предизвиква голям интерес и множество въпроси от потенциалните бенефициенти, както във Видин, така и в малките общини на областта. 

В "Еко свят" ви срещаме и с Петър Вутов- председател на туристическо дружество "Ржана", което е с 34-годишна история. С туризъм се занимава още от ученическите си години. Запалил се от курсовия си ръководител Димитър Пановски още като ученик в Механотехникума във Враца. 

"Оттогава доста вода изтече и не съм спирал. България многократно съм обиколил и я познавам на пръсти. Навсякъде е най-, като рай. Навсякъде, където отиде човек, е хубаво. Зависи от настроението на човек, зависи какво иска да види и дали го вижда или не."

Като председател на туристическото дружество прави маркировка на пътеките в планината. Казва, че дори и местните, когато попаднат в планината, когато е мъгла, могат да се изгубят:

"Не напразно през турско време, когато Игнатица е била към тази Софийска каза, тогава агите, по същата тази причина, и те са се изгубвали, и те са хора, са наредили на нас- на селата тук около Ржана планина, да направят т.нар. редени камъни. Това е маркировка до определени места горе, на равното, на платото под връх Козница, да не се изгубва човек." 

Още по темите може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР