Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

Снимка: БГНЕС

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира. 

"Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо, което, доколкото имам информация, засега не е правено в България. 4 сдружения от Враца и две сдружения от град Мездра. Отделно няколко десетки граждани, фирми, приятели", каза Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно за язовир Дъбника".

Събрани са около 5 хиляди лева. С тях ще се закупи 1 тон амур. Производителят на рибата ще потвърди в началото на ноември на коя дата ще бъде зарибяването:

"Амурчетата са от 800 грама до килограм, защото търсим по- голям зарибител. Понеже тази година в самия язовир имаше доста водорасли. Посъветваха ни да пуснем амур, за да може да се справи с водораслите."

Възможностите за финансиране чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство бяха представени на срещи по общини от ОИЦ- Видин. В две от процедурите бенефициенти са основно Общините. Първата подмярка е Програма за възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност, по процедурата за енергийна ефективност в сгради.

"Основно могат да кандидатстват общинските администрации и държавните институции. Размерът на финансовата помощ е между 200 хиляди евро и 1,2 милиона евро на проектно предложение. Финансирането е грантово и е 100% безвъзмездна финансова помощ. Могат да бъдат не само градски общини, могат да бъдат и от селските райони", каза Мариела Савкова- управител на ОИЦ- Видин.

Другата процедура е по програма "Опазване на околната среда и климатичните промени", процедура "Климат".

"Целта на процедурата е да повиши капацитета на Общините за оценка на стратегическите им планове и програми по отношение на планирани и изпълнени действия, които всъщност си поставят цели, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към очакваните неблагоприятни последици от изменението на климата", допълни Мариела Савкова.

Жители на Видинските общини са поставили въпроса за необходимостта от енергийни мерки, не само за областния град, но и за малките селища, включително и за саниране на къщите в тях пред екипа на Областния информационен център във Видин. Подкрепата за инсталиране на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди, заложена в планираните мерки на Националния план за възстановяване и устойчивост, също предизвиква голям интерес и множество въпроси от потенциалните бенефициенти, както във Видин, така и в малките общини на областта. 

В "Еко свят" ви срещаме и с Петър Вутов- председател на туристическо дружество "Ржана", което е с 34-годишна история. С туризъм се занимава още от ученическите си години. Запалил се от курсовия си ръководител Димитър Пановски още като ученик в Механотехникума във Враца. 

"Оттогава доста вода изтече и не съм спирал. България многократно съм обиколил и я познавам на пръсти. Навсякъде е най-, като рай. Навсякъде, където отиде човек, е хубаво. Зависи от настроението на човек, зависи какво иска да види и дали го вижда или не."

Като председател на туристическото дружество прави маркировка на пътеките в планината. Казва, че дори и местните, когато попаднат в планината, когато е мъгла, могат да се изгубят:

"Не напразно през турско време, когато Игнатица е била към тази Софийска каза, тогава агите, по същата тази причина, и те са се изгубвали, и те са хора, са наредили на нас- на селата тук около Ржана планина, да направят т.нар. редени камъни. Това е маркировка до определени места горе, на равното, на платото под връх Козница, да не се изгубва човек." 

Още по темите може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45