Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

Снимка: Радио Видин

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа. Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите бяха посрещнати в пленарната зала от зам.-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица:

"Преди всичко беше невероятно как гражданите приеха поканата ни да дойдат тук и да обсъдим различни теми, така че бяха много открити. И най-важното е, че те искаха да говорят за ежедневните проблеми, за въпросите, които ги вълнуват най-много. Демокрацията на участието и делиберативната демокрация е ново, това е иновативно упражнение и смятаме, че те могат да ни помогнат много, така че искаме да ги изслушваме през цялото време и да вземем под внимание техните идеи и проблеми при изготвянето на нашите европейски политики. Затова искаме да направим европейските граждани част от механизма за изготвяне на европейска политика."

Дебатите и груповите дискусии бяха фокусирани върху европейските отбранителни способности, разширяването на ЕС, търговията и отношенията с други световни сили. Въпреки различията между участниците и икономическото развитие на страните, от които са, се оказа, че гражданите на Европейския съюз имат много общо, разказва един от българските участници Йордан Петров:

"Всички държави тук говорят за едно и също нещо - пет работи. Какво го вълнува първо човека, какъвто и да е - заплата, пенсия, здравеопазване, образование и сигурност. Казах го и на срещата с групата, когато имахме възможност да си изкажем идеите, с които сме подготвени от България, за да дойдем тук, мислейки си какво можем да предложим - държавите, които са на Балканския полуостров, но все още не са включени към Европейския съюз, трябва да се включат в общия състав на Европейския съюз като цяло, за да може да бъде спокойно на Балканите."

В работните групи гражданите са обсъждали и управлението на границите на ЕС, гражданската защита, помощта за развитие и международното сътрудничество. Горещата тема за миграцията вълнува французина Йоахим от Люксенбург:

"Изправени сме пред имиграция от трети страни, икономическа имиграция, ситуации на връщане на границата. Така че това е изключително сложен въпрос и намирам, че Европа, като блок, като единица на културните ценности, трябва да намери решение."

Това, че хората от цяла Европа могат да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общо европейско бъдеще, е чудесно, казва друг българин - Любомир Георгиев, от варненското село Белоградец:

"Много е полезно това, защото ние сме обикновени хора, ние не сме политици и мисля, че нашите решения ще бъдат много по-прагматични, разбира се и много емоционални, защото ние сме обикновени хора. Нямаме лицемерието на политика, но чух много прагматични решения, които, ако се претворят в дела, ще бъде много добре."

Евродепутатът Ги Ферховстад присъства и на 4-те панела от началото на Конференцията за бъдещето на Европа. Той е убеден, че решенията, които произлязат от гражданите, ще бъдат взети предвид от европейските политици:

"Има 100% присъствие на гражданите в пленера, в работните групи. И ще има обратна връзка от работните групи и например, ако професионалистите политици не искат да вземат предвид какво искат гражданите, то последните ще имат правото да кажат: "Това не е каквото искаме". И целият процес, който трябва да преминем, гарантира, че гражданите ще продължат да бъдат в сърцето на процеса по вземане на решенията. Това не са упражнения по слушане, не организираме конференция, само за да чуем какво искат хората, защото ние вече знаем това - имаме Евробарометър, там публикуваме много пъти в годината. Тази конференция е уникална в смисъл, че гражданите активно участват в процеса на взимането на решенията заедно с представителите на европейската и националните демокрации. И в този смисъл това е брак, бих казал, между демокрация на участието и представителната демокрация."

Следващият месец четирите граждански панела ще продължат разговорите си онлайн. След това последен кръг от дискусии ще се проведе в европейските градове Маастрихт, Дъблин, Варшава и Флоренция. Представители, избрани от всеки панел, ще помогнат за оформянето на препоръките на конференцията, които се очаква да бъдат оповестени през пролетта на 2022 г.

Вижте още

Рехабилитатор: Движението е живот

В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на..

публикувано на 29.11.21 в 17:33

Обновена площадка за децата в Лехчево

С помощта на дарители е реновирана детската площадка на центъра в село Лехчево , община Бойчиновци. Изградено е и видео наблюдение, с цел да се запазят новите съоръжения за по-дълго. Инициативата е на Десислсав Денков , общински съветник и председател на Сдружение "Лехчево - селище с бъдеще", Александър Александров , кмет на селото и..

публикувано на 29.11.21 в 17:32

Солна терапия премахва стреса и подпомага здравето

Лечебните качества на солта са известни още от древността. Този естествен продукт е в основата на халотерапията - холистичен метод за профилактика и подпомагане лечението на някои заболявания, при които хората престояват определено време в т. нар. солни стаи. Първите задълбочени изследвания върху здравословните ползи на солната терапия са..

публикувано на 29.11.21 в 15:54

Кампания подарява коледна вечеря на пенсионери в Кула

Кампанията "Бъди човек" стартира за 4-та поредна година в община Кула. Мотото тази година е "Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда". Кампанията започва от днес в град Кула с набиране на хранителни продукти от първа необходимост.  Подробности за благородната инициатива разказа за Радио Видин Наско Цанов от Движение "Северозапазване":..

публикувано на 29.11.21 в 15:05

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05