Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 октомври 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Наплив от желаещи да се ваксинират срещу коронавирус има в кабинета на РЗИ във Видин от вчера, показва проверка на Радио Видин. 

От днес е в сила заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвежда изискването за зелен сертификат за COVID-19. 

Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване за зелен сертификат за посещение на закрити обществени места. До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Освен това сертификат за ваксинация вече ще бъде издаван и след първата доза, срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а до няколко седмици зеленият сертификатът ще стане задължителен и за служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти.

За повечето от служителите на дома в село Дреновец зеленият сертификат няма да е проблем, обясни кметът на община Ружинци Александър Александров.

20-ина жители на Монтана се събраха в центъра на града, за да изразят протеста си срещу влизането в сила на зеления сертификат. 

556 дози ваксина са поставени през вчерашния ден в областите Видин, Враца и Монтана. Най-голям е броят на обхванатите във Врачанско - 361 души. Следва област Монтана със 147,  и област Видин с 48. Със завършен имунизационен цикъл във Врачанско е 21% от населението, в област Видин - близо 16, в област Монтана 14 на сто. 

Със заповед на кмета Иван Аспарухов в община Мездра от днес се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки. 

272-ма са новозаразените в българския Северозапад при 318 за предходното денонощие. 

112 са новите случаи на COVID-19 в област Монтана. Най-младият заразен е на 11 години, а най-възрастният - на 94. Във връзка с положителен резултат на лице от персонала на детската градина в село Медковец, под карантина са поставени 13 служители и 12 деца. Общо 1334 души са с активна COVID инфекция в област Монтана. 222 души са на болнично лечение. 

През изминалото денонощие са регистрирани 97 нови случаи на заразени с COVID-19 във Врачанско, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Седмина от тях са били хоспитализирани в лечебни заведения.


Учениците в 3 общини във Врачанско ще се обучават онлайн заради огромния брой на заразени с коронавирус. 

До 21 октомври 2021 г. са подадени 1372 заявления за отпускане на целева помощ за отопление  в Дирекция "Социално подпомагане" - Кула, с териториален обхват общините Бойница, Кула и Грамада.

Общинското транспортно дружество във Враца "Тролейбусен транспорт", което е и общественият превозвач в града, има намерение да бракува част от старите тролейбуси, които са негодни за употреба. Действията ще бъдат реализирани след решение на местния парламент на 26 октомври.

430 кг пластмасови капачки дари Берковица на националната кампания "Капачки за бъдеще". За последните 4 години от инициативата са закупени 22 кувьоза за 22 общински болници и е осигурена медицинска апаратура за още 14 лечебни заведения.

80 000 (осемдесет хиляди) бюлетини ще бъдат отпечатани за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 14 ноември за Пети многомандатен видински район. В същия тираж ще бъдат отпечатани и бюлетините за произвеждане на изборите за народни представители. Със свое решение от 19 октомври  Районната избирателна комисия е одобрила предпечатния образец. 85 713 са избирателите в област Видин, според данните в предварителните списъци на Централната избирателна комисия. 120 са кандидатите за народни представители от област Видин. В Районната избирателна комисия свои листи регистрираха 27 партии и коалиции. 

Хората над 65 г. могат безплатно да се ваксинират срещу сезонния грип. Осигурени са 230 хил. противогрипни ваксини за възрастните хора в страната. Всеки от тях може да получи безплатно противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна. До 22 октомври всички лекари, подали заявки, ще бъдат снабдени със съответните количества.

На 26 октомври (вторник), от 9.00 ч., в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски"  ще започне тържествената Света литургия по повод духовния празник на град Видин - Димитровден. От 12.00 ч., в Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" е началото на тържественото заседание на Общинския съвет. В 21.00 ч. ще има празнична заря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29