Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ново село се готвят за зимата

Снимка: Светла Бондова

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. Администрацията работи по график, въведен  заради ковид-пандемията, без да пречи на ремонтите, предприети за посрещането на зимните условия. 


След едногодишно неразбирателство между общинското ръководство и Общинския съвет, започна ремонтът на фасадата на друг важен обект от площадното пространство - бившата търговска сграда, построена с доброволен труд от жителите на селото още през 70-те години като дом-паметник "Тодор Петров".


След като през миналата зима се наложи да се търсят допълнителни одеяла за децата и възрастните с деменция от Центровете за настаняване от семеен тип, поради спирането на електроподаването, още през лятото бяха предвидени и закупени агрегати, които да дублират отоплението и да осигурят нормални условия за живот при извънредни обстоятелства за социалните институции в Ново село.


В СУ "Св.Св. Кирил и Методий" няма заболели от "Ковид-19", но поради високия процент на заболеваемост в общината, от днес всички класове преминават на дистанционно обучение. Ръководството на училището успя да осигури нормално отопление със закупуването на пелетен котел за парното отопление още през лятото и така освободи средства от капиталовите разходи на Общината.


НЧ "Земеделец-1874" също е готово да работи  в зимни  условия. Читалищното настоятелство одобри графика на  репетициите на самодейните състави, но във връзка с новите разпоредби на здравното министерство, на този етап остава само  продажбата на периодика и др. информационни и онлайн услуги. 

Вижте още

17 безработни от Белоградчик започват работа по програма за временна заетост

От днес в община Белоградчик започват работа 17 безработни лица, наети по „Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – Компонент 2”. Връчените трудови договори са на четиричасов работен ден като наетите са ангажирани в аварийни групи за изпълнение на дейности по предотвратяване разпространението на Covid -19 и подготовка..

публикувано на 01.12.21 в 15:46

Нови иновативни кабинети открива Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ Монтана

В деня на своя патронен празник – 7 декември, във Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Монтана се откриват нови, модерни и иновативни кабинети по география и икономика и история и цивилизации, които да са не само място за учене, но и за провокиране на интереса на учениците към общестнените науки. "От 2021-2022 учебна година Второ СУ е иновативно..

публикувано на 01.12.21 в 15:38
Бюджет

Общините в България ще имат бюджет за 2022 година най-рано през март

"За първи път от началота на демокрацията в страната общините в България влизат в новата година без бюджет”, каза кметът на община Монтана Златко Живков след среща на Националното сдружение на общините в Република България. Градоначалникът обясни каква е процедурата за приемането на бюджета. "Над 90% е сигурно, това са декларирали всички, ще започне..

публикувано на 01.12.21 в 15:21

Община Монтана договори по-ниска цена за топлоенергия

Община Монтана ще получава топлоенергия за 201 лева на мегаватчас.  След срещи с доставчика на газ общината е договорила по-ниска цена за топлоенергия.  Това е с 30 лева по-малко от обсъжданата в началото на ноември, поясни кметът Златко Живков, който внесе яснота относно цените на природния газ: "Деветмесечието на настоящата година цената..

публикувано на 01.12.21 в 14:41

Отново километрична опашка на Дунав мост 2

Отново километрични опашки от тирове се образуват на околвърстния път на Видин . Причината според водачите е задължителното преминаване през кантарите на граничния пункт на Дунав мост 2 и недостатъчно бързата работа на граничните служители: "Чакам вече два часа, но имам още минимум 8 часа докато премина моста. Много бавно се работи , когато решат,..

публикувано на 01.12.21 в 13:52

Понижение на заболеваемостта отчитат във Видин

Две общини в област Видин са със заболеваемост по-ниска от 250 на 100 хиляди души за период от 14 дни- Макреш и Ново село. Данните са към 26 ноември, съобщи д-р Пепа Цветанов а, от Регионалната здравна инспекция:  "Останалите общини са със заболяемост над 250, като пет от общините са със заболяемост над 500 на 100 хиляди души за 14 дни- Видин,..

публикувано на 01.12.21 в 13:27

Премахват сухи дървета в центъра на Видин

Започна изрязването на изсъхнали дървета по улица "Търговска" във Видин. Причината- подаден сигнал за инцидент с паднал клон върху преминаващ човек, каза директорът на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Емилиян Евтимов:  "Имаме сигнал може би от около три седмици за тези дървета. Колегите от отдел "Екология" са ги..

публикувано на 01.12.21 в 13:06