Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От месец във Видин няма въглища и пелети

Снимка: Радио Видин

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно. Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев, управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:

"До преди около месец всичко вървеше ритмично. Цените бяха спокойни, след което въглищата рязко изчезнаха от пазара. Зареждаме се от фирми -  вносители от Русия и Украйна, които внасят въглищата, се броят на пръсти фирмите. От това, което аз знам, има сключени сериозни договори за износ на въглища към Китай и транспорта в Русия просто не достига. Няма с какво да се докарат, да товарят кораби. Успяха и докараха един шлеп 8000 тона на Варна и той е разпределен из цялата държава, като се извозва на автомобили, което страшно оскъпява. Освен всичко и базовата цена, на която дойдоха въглищата е революционно висока. Като слушам борсите в Русия и Китай от вчера и онзи ден просто ми се изправя косата. В Китай на борсата 300 долара струва тон руски въглища, което означава, че дори това в момента, което говорим, че е страшно скъпо след някой месец, ако има нова доставка сигурно ще ни се виждат евтини. Това е, няма доставки в държавата и има сериозен недостиг. Пелетите - по същия начин. Имахме договори, уговорки със заводи производител и изведнъж заводите спряха. Даже има случаи връщат парите, с които са предварително предплатени пелети за доставка. Дърва все ще има. Проблем беше времето, че когато е дъждовно не могат да добиват, но най-вероятно дърва ще се появят. Цената им каква ще бъде, сигурно и тя ще е..."

В търговската база на Валери Василев днес пристигна ТИР с въглища, от въпросната доставка на 8000 тона във Варна, които най-вероятно въпреки високата цена бързо ще бъдат изкупени. Пред базата срещнахме мъж, който търсеше да си закупи въглища и сподели, че от 10 дена не може да намери в града. 

"Аз до варовия възел намерих, ама не искам да взема пепел. Той го каза пресят, а въглищата са направо пепел. Онзи ден са стоварили 4 гондоли по 34 тона. Това са много въглища. Идвам тук да видя дали има тук, защото онези не ми харесват там. Той ми иска 16 лева за чувал пресят, като той е пепел. Слушам и хората, които са на пелети, викат няма пелети. На къде отиваме ние? Каква държава сме пропаднала?"

При евентуален внос на въглища в близкото бъдеще, най-вероятно цената на суровината ще е още по-висока.

Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР