Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатствата на Дунавската съкровищница представиха артисти във Видин

6
Снимка: Радио Видин

Артисти, участвали в арт работилница в село Гомотарци, представиха творбите си във Видин. Събитието "Дунавски аерариум" се проведе под открито небе, в близост до видинския куклен театър, където бяха показани атрактивните произведения. 
Снимка: Радио Видин
Сценографът и режисьор Магдалена Митева подреди изложбата "Да влезе възДухът". Тя е създадена от предмети от селския бит, подредени в 14 рамки за прозорци. Всяка от тях разказва отделна история. 
"За мен моето участие е изключително емоционално. Ние тук имаме много злато - всеки един има кръвта на един изключително читав народ. Тези вещи ще изчезнат, но кръвта, която е в нашите вени, духът, който е в нас, той няма да изчезне, той е в нас, само да си го припомним", обясни Магдалена Митева.

Актрисата Надежда Гончева представи живата статуя Аштон Ка. 
"Това е чистачът. Той е много двусмислен характер, тъй като може да се тълкува просто като чистач на улицата, което е изключително добро в днешно време, и като чистач на души. Затова избрах този характер, защото този проект е базиран на нещо духовно и смятам, че е много подходящ", разказа актрисата. 

Сценографът Хана Шварц се включи с интерактивната инсталация "Раждането на човека". Тя бе представена от актьора Красимир Кирчев:

"Представям пърформанс, в който оживявам кукли, създадени от Хана Шварц и от мен. Тези кукли изследват границата на човешкото и на живота."
Снимка: Радио Видин
Събитието "Дунавски аерариум" провокира и в същото време отправя послание към публиката, обясни организаторът Миглена Георгиева:
"Аерариум се свързва с открито при разкопки в антична Бонония място, където са се съхранявали, при специални условия, най-скъпите ценности - документи и злато. За нас това е посланието, че творческият процес, човекът, свободата, това са изключителни ценности, които ние трябва да опазим."

Артистите ще продължат да работят в новото творческо пространство в село Гомотарци. Там те ще могат да творят,  да експериментират и да канят свои колеги, за да създават заедно нови произведения.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Състезание по риболов за деца се проведе в Монтана

40 деца взеха участие в турнир по спортен риболов в Монтана.  Състезанието "Плувка за деца" се провежда за поредна година от Ловно-рибарско дружество "Огоста" и община Монтана, а поводът е 1 юни – Деня на детето. 40 деца, разпределени в две възрастови групи, участваха в турнира. Най-голямата риба хвана Дея Савова – шаран тежащ 4.930 кг.,..

публикувано на 26.05.24 в 12:30

Изграждат хипермаркет във Враца

Нов хипермаркет, който е част от голяма верига, се изгражда във Враца.  Общата площ на терена в най-големия жилищен комплекс в града - „Дъбника", е 2 498 квадрата.  Разгънатата площ на едноетажната сграда е 1 147 квадрата.  Ще бъдат обособени 28 нови паркоместа.  Ще има специални места и за паркиране на велосипеди. Конструкцията на магазина е..

публикувано на 26.05.24 в 08:45

Местните зрелостници получиха значката "Посланик на Враца"

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас.  От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници.  Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

публикувано на 26.05.24 в 07:29

Намаляват продължително безработните във Врачанско

Броят на регистрираните продължително безработни лица за общините Враца и Криводол е намалял с 8 лица или 2,38% спрямо предходния месец, личи от справката на трудовата борса. За община Враца се наблюдава намаляване на броя с 9 лица, а за община Криводол той нараства с 1 лице.  Броят на продължително безработните младежи до 29 години е 15, които..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Згориград отбелязва празника си

Врачанското село Згориград ще отбележи своя празник днес с богата програма. Селото на гордите планинари ще посрещне фолклорни групи от Монтана, Враца, Костелево и с. Зверино, като изпълнения ще има и местната певческа група "Балканска китка". Празникът ще започне в 16.30 ч. с фокуси и забавления за децата, ще продължи с фолклорна програма, а..

публикувано на 25.05.24 в 13:30
Крайдунавският парк

Циркова работилница и театър в Крайдунавския парк на Видин

Циркова работилница ще се проведе днес във Видин. Тя е част от инициативата На базар сме! В парка! на платформата за събития Естетика. Работилницата ще радва както деца, така и родители, каза Белла Антова от организаторите: "Екипът на "Mini Art Fest" идва за първи път във Видин. Няма нищо опасно, въпреки че номерата на техните акробати..

публикувано на 25.05.24 в 09:44

Ученици ще рецитират Вазови стихове в Мездра

Детски конкурс рецитал на Вазови творби ще се проведе на 27 май в Мездра. Конкурсът се организира за четвърта поредна година и е част от 50-тите юбилейни празници на града .  Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови категории- от 1-ви до 4-ти, от 5-ти до 7-ми и от 8-ми до 12 клас, каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска , главен експерт..

публикувано на 25.05.24 в 09:00