Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богатствата на Дунавската съкровищница представиха артисти във Видин

6
Снимка: Радио Видин

Артисти, участвали в арт работилница в село Гомотарци, представиха творбите си във Видин. Събитието "Дунавски аерариум" се проведе под открито небе, в близост до видинския куклен театър, където бяха показани атрактивните произведения. 
Снимка: Радио Видин
Сценографът и режисьор Магдалена Митева подреди изложбата "Да влезе възДухът". Тя е създадена от предмети от селския бит, подредени в 14 рамки за прозорци. Всяка от тях разказва отделна история. 
"За мен моето участие е изключително емоционално. Ние тук имаме много злато - всеки един има кръвта на един изключително читав народ. Тези вещи ще изчезнат, но кръвта, която е в нашите вени, духът, който е в нас, той няма да изчезне, той е в нас, само да си го припомним", обясни Магдалена Митева.

Актрисата Надежда Гончева представи живата статуя Аштон Ка. 
"Това е чистачът. Той е много двусмислен характер, тъй като може да се тълкува просто като чистач на улицата, което е изключително добро в днешно време, и като чистач на души. Затова избрах този характер, защото този проект е базиран на нещо духовно и смятам, че е много подходящ", разказа актрисата. 

Сценографът Хана Шварц се включи с интерактивната инсталация "Раждането на човека". Тя бе представена от актьора Красимир Кирчев:

"Представям пърформанс, в който оживявам кукли, създадени от Хана Шварц и от мен. Тези кукли изследват границата на човешкото и на живота."
Снимка: Радио Видин
Събитието "Дунавски аерариум" провокира и в същото време отправя послание към публиката, обясни организаторът Миглена Георгиева:
"Аерариум се свързва с открито при разкопки в антична Бонония място, където са се съхранявали, при специални условия, най-скъпите ценности - документи и злато. За нас това е посланието, че творческият процес, човекът, свободата, това са изключителни ценности, които ние трябва да опазим."

Артистите ще продължат да работят в новото творческо пространство в село Гомотарци. Там те ще могат да творят,  да експериментират и да канят свои колеги, за да създават заедно нови произведения.

Галерия

Вижте още

В Монтана шаранът за Никулден е около 7.50 лева за килограм

7.50 лева е килограма на шарана за Никулден на пазара в Монтана. Според търговците има леко намаление, но спрямо миналия 6 декември увеличението е от 50 стотинки: "Ние имаме всякакъв види риба и каним всички клиенти да дойдат при нас да си купят, за да уважат празника Никулден."   Толстолобът е по 4 лв, сомът и пъстървата..

публикувано на 04.12.21 в 17:36

Съдът потвърди решение на екоинспекцията във Враца

Екоинспекцията във Враца спечели изключително важно дело във Върховен административен съд, с което защити хората от село Манастирище и областта. Магистратите потвърдиха решение на директора на екоинспекцията Николай Йорданов, което забранява използването на местна кариера като депо за отпадъци от сондажни дейности. Боклуците са образувани..

публикувано на 04.12.21 в 16:54

Грейнаха светлините на коледната елха в Белоградчик

Елхата на централния площад в Белоградчик засия в красива коледна премяна. Украсена с хиляди светлинки и цветни играчки тя озари лицата на най-малките, дошли да видят тържественото запалване, съобщиха от Община Белоградчик Въпреки дъжда, за магията на Коледния дух допринесоха прекрасните песнички и стихчета на възпитаниците на Детска градина..

публикувано на 04.12.21 в 14:50

В Монтана отбелязаха 100-годишнината от създаването на Съюза на слепите

Кметът на община Монтана Златко Живков получи почетна грамота от Съюза на слепите. Поводът бе 100- годишнината от създаването на организацията. Наградата му връчи председателят на Регионалния съюз на слепите в Монтана Ива Петкова: "Пожелавам Ви много здраве и да работим все така добре с Вас!" В Регионалния съюз на слепите членуват..

публикувано на 04.12.21 в 14:05

Инцидент на пешеходна пътека до съботния пазар във Видин

За инцидент на пешеходна пътека на булевард "Панония" във Видин съобщиха очевидци. Автомобил леко е блъснал момче на около десет години. Произшествието е станало малко след 10 часа. Детето  побягнало към мястото, където е съботният пазар, след което се върнало заедно с възрастен човек. Според свидетели се стигнало до саморазправа с шофьора на автомобила:..

публикувано на 04.12.21 в 11:30

Връчиха наградите най-добрите в конкурса “Мисията ДОБРОВОЛЕЦ – (не)възможна”

Министерството на младежта и спорта награди победителите в ежегодния конкурс "Мисията доброволец - (не)възможна". Всички номинирани бяха поканени и бяха отличени за техните усилия и добрия пример, който дават. Инициативата се проведе за шеста поредна година по случай 5 декември - Международен ден на доброволчеството. В конкурса бяха номинирани..

публикувано на 04.12.21 в 10:11

Грамоти за доброволците от общините Брегово и Ново село

В навечерието на Международния ден на доброволеца- 5 декември началникът на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин старши инспектор Димчо Горанов поздрави екипите на доброволните формирования в Ново село и Брегово.  Връчи почетни грамоти за приноса им към добровлочеството.  Датата се чества като Международен ден..

публикувано на 04.12.21 в 09:23
Подкасти от БНР