Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 100 души протестираха срещу "зеления сертификат" във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Близо 100 души се събраха да протестират на централния площад във Видин срещу въведения "зелен сертификат", въпреки че протестът беше забранен със заповед на кмета Цветан Ценков вчера. Заповедите на министъра, с които се въвеждат тези мерки са постановени в нарушение на редица закони, Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека, твърди Виктор Костов, един от организаторите на протеста.

"Кметът на община Видин забрани едно упражняване на основни човешки права по една много важна тема- за това как се въвежда медицински фашизъм в страната и как се въвежда медицинска диктатура. Те не ти го казват директно, но те принуждават дискриминационно със зеления сертификат да се ваксинираш. Това означава, че ти вече не си свободен човек, а ти си роб на този, който вкарва една експериментална течност в тялото ти. Това нещо ние искахме да заявим днес. Ние сме подали жалба срещу тази заповед, която получихме вчера след уведомлението, че ще проведем събитие."

Част от събралите се граждани споделиха защо протестират:

"Ние не сме длъжни да спазваме някакви наредби, които трябва да отменят по-върховен закон като Конституцията... На протест съм днес, защото не искам да ме манипулират като роб. Всеки да се пази както сметне за добре за себе си.... Против съм ваксините, който желае, нека се ваксинира, но не е редно да принуждават хората насила да се ваксинират."
Ако административният съд във Видин одобри жалбата на протестиращите и отмени заповедта на кмета, то протестът ще се проведе официално в понеделник, съобщиха организаторите.

Галерия

Вижте още

Снимката на 6 декември 2021 година

Грейнаха светлините на коледната елха и украсата на централния площад във Видин. Дядо Коледа раздаде подаръци за децата. Украсени са също Крайдунавският парк и кръстовищата с кръгово движение в града. На площада са поставени и дървени къщички за коледния базар във Видин. От местната управа във Видин отправиха предизвикателство и към другите общини да..

публикувано на 06.12.21 в 18:10

Грейна коледната елха в Мотана

В Монтана запалиха светлините на Коледната елха. Това направи кметът Златко Живков, който поздрави присъстващите "Това е годината, в която има най-много родени деца през последните години в Монтана... Използвам случая да пожелая на всички весели Коледни и Новогодишни празници, да намерите време да се зарадвате на доброто и да покажете..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал

Народно читалище "Развитие- 1893"– Белоградчик, спечели проект Национален фестивал на алтернативното кино "Супер приз"- Белоградчик, финансиран по програма "Любителско изкуство 21" на "Национален фонд Култура”.  Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване

На Никулден природозащитната организация WWF разказва за изчезващите господари на Дунав– есетрите.  Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.  В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда,..

публикувано на 06.12.21 в 15:10

Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас

Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.  Това прави над 6000 ученици, а броят им ще продължи да се увеличава, тъй като родителите всеки ден дават съгласие за преминаване от онлайн на присъствено обучение, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . "Присъственото обучение..

публикувано на 06.12.21 в 14:39

Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември

100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.  Почти 2300 клиенти са обслужени в офиса на ведомството в областния град през предпоследния месец на годината, като 4 мин. е било средното..

публикувано на 06.12.21 в 13:36

С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин

С тържествена Света литургия и раздаване на курбан отбелязаха Никулден във Видинската църква "Свети Николай Чудотворец". Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Данийл . "Помолихме се за здраве на нас, нашите близки... Помолих се за здраве на целия български народ... Нямам Николай в нашата..

публикувано на 06.12.21 в 13:26
Подкасти от БНР