Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова:


"...В момента в центъра функционира една група по народни танци, но има много желаещи. Ръководителят на школата обаче пътува от Враца и още не можем да стиковаме нещата, така че да направим втора група, в която да се запишат останалите желаещи деца. Оборудвайки такава зала за народни танци, ще дадем възможност на децата да развиват своите лични заложби и интереси, да се формира потребност от общуване с българския фолклор, интерес към него и  участие в инициативи свързани с българските национални празници, обичаи и обреди. Това е начинът децата да се запознаят с нашето богато културно наследство, да се събуди любовта към него и към българското и да осъзнаят, че са българи. Наличието на такава оборудвана зала прави школата по народни танци още по-привлекателна, помага на децата да се изградят като творчески личности с по-богата двигателна култура, стимулира тяхното въображение, музикалните и танцувалните им възможности. Обучението по хореография цели да запознае децата с многообразието на народното творчество и чрез него да създаде условия за естетическо възпитание - да могат децата да имат собствен критерии и отношение към културните явления както от миналото, така и от нашето съвремие. Това ни даде възможност да заявим участието си в настоящата национална програма. Основната цел на проекта е създаване на професионално подготвено пространство, което да допринесе за проявата на творческите заложби на децата, чрез танцовото изкуство... Ще бъдат закупени, на първо място, станки /своеобразни парапети за тренировки- б.р./, на които децата да тренират преди започването, да направят загрявка. Ще бъдат закупени огледала, едната стена в залата ще бъде в огледала, така че при тренировката да могат да гледат какво правят и как го изпълняват. Ще бъдат закупени гардероби, в които да се съхраняват народните носии, ще обособим два къта за гости и посетители. Тон колона нямаме - преносима тон колона сме поръчали... До края на годината трябва да е обзаведено всичко."


Развиваме и духов оркестър, засега той се развива в професионалната гимназия по транспорт в селото, но идеята е духовият оркестър да се включи към изявите на танцовата школа, обясни още Анита Иванова.


Вижте още

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Чешма в центъра на село Черешовица

Вода газят, жадни ходят... в Черешовица

Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и по чешмите на хората тече мръсна вода. А иначе водата е чиста планинска, идва директно от планината. Сега, заради проблема, хората са принудени да си купуват минерална вода в бутилки, казва  кметският  наместник Петранка Трифонова:..

публикувано на 07.12.21 в 14:00
Стефан Петров, учител по география

Видински учител по география с отличие в национален образователен конкурс

Видинският учител по география от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Стефан Петров се класира на трето място в националния образователен конкур с “Дигитални истории от училището и университета”. Над 20 преподаватели взимат участие в конкурса.  Поводът е  Световния ден на Географските информационни системи. За да създаде презентацията си "..

публикувано на 07.12.21 в 13:00

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

На Никулден зарибиха с шаран язовир "Дъбника" край Враца

Около 200 кг. жива риба пуснаха днес в язовир "Дъбника" край Враца. Зарибяването е с шаран, а самата кампания се провежда за 5-та година на Никулден.  При набирането на средствата са участвали много хора, а има и такива, които лично са купили риба и са я пуснали в язовира, каза за Радио ВИДИН Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно..

публикувано на 06.12.21 в 14:56
Подкасти от БНР