Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдят бивш председател на читалище за откраднати пари

Снимка: Любо Андреев

Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.В., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201 от НК.

От 2012 г. обвиняемият Т.В. бил председател на настоятелството на народно читалище в с. Стубел към Община Монтана. В това качество той отговарял за организиране на дейността на юридическото лице с нестопанска целсъобразно закона, изпълнявал представителни функции, сключвал и прекратявал трудови договори със служителите. Наред с това председателят се задължавал да отчита дейността си както пред настоятелството, така и пред кмета на общината и общинския съвет за изразходваните от бюджета средства.

През периода 01.02.2012 г. - 04.04.2016 г. читалището получавало държавна субсидия, включваща заплати, осигуровки и издръжка на читалището. За нея Т.В. изготвял месечни и годишни финансови отчети. Всички те били приети от Общинския съвет без възражения.

В информационната система на НАП за 2012 г. и 2013 г. бил регистриран трудов договор на читалището в с. Стубел за длъжност „библиотекар“. Установено било, че от юридическото лице не били подавани декларации за осигуряване на лицето, назначено на тази позиция. В същото време в отчетите за изразходени бюджетни средства за същия период обвиняемият Т.В. удостоверил неверни обстоятелства. В тях фигурирал извършен разход на средства за осигурителни вноски и трудови възнаграждения (заплати) от преведената субсидия от Община Монтана. Това обстоятелство не отговаряло на действителността.

С действията си в качеството си на длъжностно лице обвиняемият Т.В. присвоил чужди пари – сумата в общ размер на 2251 лева, предназначена за осигурителни вноски и трудови възнаграждения. За улесняване на това престъпно деяние той съставил официални документи с невярно съдържание.

Обвиняемият Т.В. е осъждан, има и криминалистична регистрация.

Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 15.11.2021 г.


Вижте още

Отлага се спирането на електроенергията за ВиК Видин (ОБНОВЕНА)

Дълг от 515 хиляди лева към ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги, голяма част от който е в просрочие от началото на предходния месец, налага преустановяване на снабдяването с електрическа енергия на обекти на ВиК Видин, съобщават днес от дружеството. Крайната мярка влиза в сила от 6 декември 2021 г. и се налага, за да бъде ограничено натрупването на..

обновено на 03.12.21 в 15:42
ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, Снимка: Ваня Минева

Възстановява се присъственото обучение във Видин от понеделник

587 на 100 000 души от населението е заболяемостта от ковид -19 в община Видин, сочат данните на РЗИ за последните 14 дни. Това означава, че учениците могат да се върнат към присъствени учебни занятия от понеделник, ако бъдат изследвани с щадящи тестове веднъж седмично.  Под 500 е заболяемостта в общините Белоградчик, Брегово, Грамада, Макреш,..

публикувано на 03.12.21 в 15:38

Росица Кирова ще е за зам. председател на Народното събрание

Видинският народен представител от гражданската квота на коалиция ГЕРБ-СДС Росица Кирова e избрана за заместник-председател на 47-ото Народното събрание.  Тя беше номинирана от парламентарната група на коалицията, която отново гласува своето доверие на видинския народен представител. Кирова беше заместник-председател и на 46-отото НС.

публикувано на 03.12.21 в 11:54

Трима подсъдими за грабеж над възрастна жена са предадени на съд

Трима мъже - А.И. (на 22 години), Д.И. (на 26 години) и Г.И. (на 28 години) са предадени на съд от Районна прокуратура-Монтана, Териториално отделение- Берковица по обвоинение за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. На 08.09.2021 г. 84-годишната В.К. се прибирала към дома си на ул. „Цар Асен“ в гр. Берковица. Стигайки до жилището си,..

публикувано на 03.12.21 в 11:01

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни

Министерският съвет прие Списък със защитените детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Решението беше взето на последното заседание на служебния кабинет. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на съответната община след решение на общинския съвет. От включените в списъка 266 защитени..

публикувано на 03.12.21 в 10:55

49-годишен мъж пострада при катастрофа до Белоградчик, шофьорът с почти 2 промила

18-годишен водач от Белоградчик, управлявайки с несъобразена скорост и след употреба на алкохол лек автомобил, напуснал пътното платно вдясно и се блъснал в крайпътни камъни, съобщават от ОДМВР-Видин. Катастрофата се е случила на 2 декември след 22 часа по пътя от с. Граничак в посока Белоградчик. Пострадал е 49-годишен, пътувал на предната дясна..

публикувано на 03.12.21 в 10:29

Дрогиран шофьор предизвика ПТП в Монтана

ПТП с материални щети е възникнало през вчерашния ден в Монтана, съобщават органите на реда. Инцидентът се случил около 19:30 часа на булевард "Трети март". Два леки автомобила с монтански регистрации, шофирани съответно от 28-годишен и 35-годишен местни жители. При извършената проверка от служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР Монтана..

публикувано на 03.12.21 в 10:11
Подкасти от БНР