Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Според родители тестовете ще са стресиращи за децата

Снимка: Радио Видин

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Според родители, най-малките ученици трудно се справят с обучението в електронна среда, затова е важно училището за тях да е присъствено:


"Те изобщо с такова устройство не знаят да работят. Тази среда не им е позната. Те тук са стресирани от първи до четвърти клас и много трудно. Материала е много на високо ниво написан и без помощта на родител няма да успеят."


За да могат да се върнат децата в класните стаи, ще трябва да бъдат тествани два пъти в седмицата. Това ще става безплатно с възможно най-щадящите антигенни тестове. За да се извършат ще е нужно съгласието на родителите. Според някои пробите ще са стресиращи за децата, особено, ако се окаже, че резултатът е положителен:


"Смятам, че точно при малките деца всеки ден да го правят това нещо не е добре за самите тях, и то не че нещо ще им навреди, а просто за самата психика на децата. Като им се каже примерно, че са положителни, пак трябва се връщат вкъщи. Слушат колко хора умират и така нататък, за тях е стрес това нещо."


"То за нас възрастните е стресиращо, а камо ли за децата. И аз не съм съгласна. Досега не съм го правила."


Децата, чиито родители не са съгласни с тестването, ще продължат да учат онлайн:


"При тая ситуация най-вероятно ще остане вкъщи просто, ако не вземе друго адекватно решение."


В училищата с анкети са проучвали нагласите на родителите, от които зависи децата да са отново в класните стаи. В училище "Св. Св. Кирил и Методий" още преди седмица са разпространени анкети, каза директорът Бисерка Каменова:


"Ние преди седмица пуснахме една анкета, която е публикувана във фейсбук страницата на училището и в сайта на училището и нагласата на родителите е да не се тестват, но това беше преди една седмица. Сега сме в обучение в електронна среда. Трудно ни е, но се надяваме по-скоро децата се върнат в училище, защото коридорите са пусти, но всичко зависи от родителите."


От Министерството на образованието предвиждат тестове два пъти седмично и за учителите, ако нямат документ за ваксиниране или за преболедуване.


Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00