Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчани дариха зимна екипировка на гребкинята Йоана Георгиева

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Снимка: Личен архивПрофесионална спортна екипировка получи Йоана Георгиева, големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града.

Дарението е от видинчаните Едуард Тодоров и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон.

"Искам да благодаря много на Едуард за неговата безкрайна подкрепа както към мен, така и към град Видин, към всички местни спортисти и таланти. Много малко хора днес оценяват труда, който полагаме ежедневно, за да изпълним мечтите си и да прославим града и родината си. Съди се по крайния резултат, но не се оценяват всички лишения, сълзи, труд и усмивки, които са част от ежедневието на всеки спортист. Едуард не гледа само крайния резултат".

Сред успехите на спортистката през настоящия сезон са пето и шесто място на Световното първенство за младежи до 23-годишна възраст, въпреки че тя е на 19 години, както и седем златни медала от Държавния индивидуален шампионат за жени, обясни Тодоров.

"Наградихме я, защото се представи много добре на Световното по каяк в Португалия, заемайки пето и шесто място. Това е огромен успех. С тази награда просто исках да покажа, че има хора, които оценяват този труд, който тя така усърдно полага. С Ивайло Иванов, мой приятел от Видин, и подарихме неща, които сама си избра. Нашето условие беше да поиска нещо, свързано със спорта, за да може това да и помага да се развива още".

Подготовката за новия сезон ще бъде по-пълноценна благодарение на подаръка, посочи Йоана.

"Зимата е най-трудният от всички сезони. Кану-каякът не е салонен спорт, а благодарение на него ще го понеса по-добре, по-подготвена съм. Зимната екипировка е изключително важна за спортиста, за да може да се направят пълноценни тренировки, да е топло и комфортно. Гребем при минусови температури, навън не е приятно. Затова обаче тренираме, затова успяваме - ние тренираме и гоним крайни резултати, които да са добри".

В края на 2020 година с помощта на дарителя Йоана Георгиева успя да смени греблото си с ново, което е по-подходящо за нейния ръст и физическа подготовка. 

"Това е втората награда, която осъществяваме с нея. Имаме връзка по социалните мрежи. Зарадва се момичето, защото вижда, че има хора, които оценяват ежедневния и труд. Самата тя си избра спортните аксесоари, принадлежности, екипи, за зимата са. Тренировките се провеждат при сурови условия, студено е, така че ще и помагат".

Видинчанинът, прекарал голяма част от живота си в САЩ, припомни думите на Махатма Ганди, че 
човек трябва да бъде "промяната, която иска в света".

"Индивидуално решение е да помагам. Защо? Защото постигнах всичките си мечти. В един момент разбрах, че светът не се върти около нас самите. Искаше ми се да споделя този успех и с други хора, които тепърва започват да градят кариера. Реших да споделям с видинчани, с младите, с талантливите. Спомням си, че когато аз раснах, когато потеглях, колко помощ ми е била нужна. Искам действително да помагам за сбъдването на мечтите. Да дарявам и да помагам ме прави щастлив, придава смисъл на живота ми по съвсем нов начин."

Доброто е заразително, убеден е той.

"Оказа се, че доброто е много заразително. Първите ми добри дела, така ги наричам, участвах сам в тях. След това мои съученици и приятели ме последваха, изразиха желание да помагат. Последните няколко дарения са свързани и с участието на други хора".

Как се обърна Едуард Тодоров към съгражданите си на Димитровден?

"Да не спират да мечтаят, това им пожелавам. Да имат мечти. Сигурен съм, знам го от личен опит, че когато човек мечтае, много се труди, постоянен е, търпелив е, рано или късно - мечтите му ще се осъществят. Един прекрасен момент е това, когато имат възможност, да помагат и на другите хора, които имат нужда. Тогава ще разберат това неописуемо чувство, когато един човек се грижи или подкрепя други и съвсем непознати талантливи хора".

Истории като днешната са удачен повод да си спомним, че най-прекрасният източник на духовна проницателност - това е добротата.
Вижте още

Учениците от Ново село и Раковица отново са в клас

Учениците от общините Ново село и Макреш се върнаха отново в клас. Решението за преминаване към присъствено обучение е взето след спадане на заболеваемостта под 250 на 100 000 души от населението в двете общини. В основно училище "Христо Ботев" село Раковица присъствени учебни занятия се провеждат от началото на седмицата, обясни директорът..

публикувано на 01.12.21 в 13:20

Приеха наредбата за организацията на движението във Видин

Новата наредба за организацията на движението на територията на община Видин беше одобрена от местните парламентаристи.  Основните приоритети в нея са изграждането на режим на паркиране, който оптимално да използва възможностите на уличната мрежа за обособяване на места, а също така и облекчаването на трафика . Режимът на платено..

публикувано на 30.11.21 в 16:37
Главният път, който минава през Крушовица, с ограничения за скоростта

В Крушовица искат "легнал полицай" на опасна пешеходна пътека

За  опасност и невъзможност при преминаване на пешеходната пътека на входа в село Крушовица, община Мизия,  сигнализират местни жители. Става въпрос за улица "Минко Костадинов" №33, по която к олите преминават с висока скорост, над допустимата и представляват заплаха за живота на хора и животни. Много са прегазените котки и кучета, разказва..

публикувано на 30.11.21 в 16:20
Изграждане на помощна сграда в двора на Синагогата

Сграда за посетители строят в двора на синагогата

Помощна сграда за обслужване на посетителите на синагогата- бъдещия туристически обект "Културен център Жул Паскин", се изгражда в момента. В сградата ще се помещават Информационен център, кафе - аперитив, зона за отдих и изчакване на посетителите, както и санитарен възел, обяснява ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков: "Тази..

публикувано на 30.11.21 в 12:30
Цветомир подготвя къщичка за дарения на хранителни продукти

Номинация за видински ученик в категория "Доброволец"

17-годишният Цветомир Цветанов от ПГТ "Михалаки Георгиев" Видин е номиниран в категория "Доброволец" в инициативата на Министерството на младежта и спорта "Мисията доброволец  - (НЕ)възможна" 2021.  Изпълнителният директор на Фондация "Бизнес иновации за кариерно развитие"  Мирослав Людмилов номинира Цветомир за изключителната му  работа като..

публикувано на 30.11.21 в 12:00
Анна -Мария Арсенова, Монтана

Млада пианистка от Монтана е номинирана за "Студент на годината на УНСС"

Анна -Мария Арсенова от Монтана бе номинирана за топ 3 в категория "Талант" за "Студент на годината" на УНСС за 2021 година. Организатор на конкурса е Студентски съвет към УНСС.  Анна- Мария е една от най-добрите пианистки в Монтана.  Вече втора година е студент в УНСС, направление "Икономика, общество и човешки ресурси", но продължава да..

публикувано на 30.11.21 в 11:30

Рехабилитатор: Движението е живот

В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на..

публикувано на 29.11.21 в 17:33