Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин и младите хора, избрали да останат тук

Снимка: Радио ВИДИН

Градът на завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, с природни и исторически дадености, на Димитровден отбелязва своя духовен празник. Какъв град за живеене е Видин според младите хора? Срещаме се с няколко млади дами, избрали да останат и работят в старопрестолен Видин. 

Надя Николаева се връща във Видин след като завършва висшето си образование. Завършила е "Счетоводство и контрол", сега работи в една от държавните институции. Връща се в родния си град, защото има надежда, че Видин ще бъде едно приятно място, където може да се живее с деца.

"Определено с деца е по-добре да се живее в малък град. По-спокойно е. Да, няма кой знае какво разнообразие на занимания, но все пак спокойствието смятам, че е най- важно... Според мен, всеки има шанс да се реализира, стига да иска да работи, да не очаква някой друг да го покани на работа. Трябва да търси упорито и да не се отказва. Повечето се оплакват, знаят че няма работа и дори не се и опитват да намерят", смята Надя Николаева.

Тя си пожела повече работни места за младите хора и поздрави видинчани:

"Да са здрави, да са щастливи, да не спират да се борят, защото колкото и да е труден животът за повечето хора в града ни, има за какво да се борим."

Снимка: Биляна Борисова, личен архивБиляна Борисова е студент в първи курс във филиала на Русенския университет във Видин, специалност "Начална и предучилищна педагогика".

Работи това, което винаги си е мечтала- маникюрист е във фризьорски салон "Ани". Казва, че Видин е чудесен и не може да си представи да живее в големия град.

"От малка се занимавам с маникюр, с лакове, с рисунки и прецених, че мога да го превърна в действителна работа, да се занимавам с това нещо. Пък и след като отвориха филиала във Видин, реших, че няма нищо лошо да уча тук и да работя, вместо да уча някъде задочно. Опитвам се да съчетавам всичко, междувременно ходя даже и на народни танци. За всичко се опитвам да намирам време и то, когато човек има желание, всичко се получава... Аз смятам, че градът ни е чудесен. Даже съм свикнала по- скоро да съм в малкия град. Не си представям да живея в голям град. Някак си, всичките намусени физиономии на хората и забързаното им ежедневие ме натоварват", споделя Биляна Борисова.

За своите съученици, които са заминали да учат на друго място, казва, че едва ли ще се върнат и ще се опитат да се реализират далеч от Видин:

"Което за мен не е правилно, защото смятам, че всичко е в ръцете на младите хора. Ако всеки се върне тук и намери своята професия, мисля, че градът ни може да стане едно чудесно място... Искам градът ни да разцъфне. Искам всеки да сложи една усмивка и всеки да пожелае, дори и на непознатия нещо хубаво. Нека всеки да се почувства добре", пожела за Димитровден Биляна Борисова.

"Скъпи приятели, това сме аз- Симона Манджукова и Зорница Пешева, с обща мечта и цел. Мечтата беше за местенце, в което да правим това, което обичаме, а целта- да правим всички вас щастливи и усмихнати. Е, намерихме местенцето и правим всичко възможно да имате красиви и вкусни празници и делници!" Така посрещат онлайн приятелите си две млади дами от Видин. Вкусните изкушения са дело на Симона Манджукова- един от собствениците на "Моята пекарна" във Видин. Питам я първо как се развива успешен бизнес във Видин?

"Сега не много успешен, заради пандемията. Но, да, успешен е, доволни сме. Защо във Видин? Защото няма момент, в който да си кажеш "искам да живея във Видин" или не искам да живея, то е чувство. Така го усещаш, искаш да си тук. Усещаш, че трябва да останеш тук, че можеш да дадеш нещо на Видин... Аз мисля, че Видин си е много хубаво място за живеене, за бизнес, за абсолютно всичко, стига да си промениш малко нагласата, да виждаш хубавите неща, да ги търсиш хубавите хора...", разказа Симона Манджукова.

За един млад човек е трудно да се занимава с бизнес и то не само във Видин, но хората не трябва да се плашат. Казва, че вървим в добра посока и в следващите години вижда Видин по- светъл:

"Последните две години разбрахме, че дори след седмица не знаеш какво ще се случи. Но, представям си го малко по-светъл, по-свеж. Градът ни е хубав. Има страхотни места, имаме толкова много преимущества пред други градове. Реката, имаме Белоградчишките скали, "Магурата", пещерата в Орешец и смятам, че имаме какво да правим. Не е толкова скучно и толкова лошо, както го изкарват по медиите."

По повод духовния празник Симона Манджукова пожела на своите съграждани:

"Така се развиха нещата, че трябва да си пожелаем да сме здрави. Да бъдат усмихнати, да се усмихват дори и когато не им се усмихва. Защото тогава нещата наистина изглеждат по-хубави. Да търсят хубавите неща. Защото дори в нещо лошо, винаги се крие нещо добро."

Снимка: Василена Тодорова, личен архивВасилена Тодорова работи като анализатор, дава уроци по английски език, администрира група, работи с "Орифлейм", а с момичетата от Vintage Vehicles развива страницата за ретро парада. Намира време за всичко, защото това, което прави й е интересно. Убедена е, че когато нещо е полезно, ти носи удовлетворение.

"Когато човек прави нещо с желание, се получава. Това е най-важното- да не приемаш работата като работа, а като хоби. Човек може да направи каквото му дойде на ум, стига да не си поставя граници сам на себе си... Много млади хора напускат града точно с тази мисъл, че ще ходят някъде. Това е страхотно. Страхотно е да отидат някъде, да придобият някакви знания, всяко познание е безценно и да се приберат във Видин да приложат това, което са научили, добили като знания и умения, квалификация и т.н. да го приложат в града. Няма нищо лошо в това да опознаят света, напротив, даже е изключително полезно. Не знам защо много хора си мислят, че тук са ограничени. Не знам какво ги ограничава или кой ги ограничава. Нашият град е едно страхотно кътче за живеене. Видин не отстъпва по нищо на всеки добър град дори и в Западна Европа", категорична е Василена Тодорова.

Видинчани не бива да се подценяват, защото градът е с многовековна история и с голям потенциал за развитие. На съгражданите си Василена Тодорова пожела:

"Да са упорити в това, което наистина искат и да вярват, че могат. Да вярват, че ние се развиваме и Видин е град с минало, град с настояще и да вярват, че Видин има бъдеще, защото зависи от нас!"

Снимка: Цветелина Бодурова, личен архивЦветелина Бодурова е актриса в Драматичен театър "Владимир Трандафилов"- Видин. От София е, но професионалният й път я отвежда до Видин. Първите й впечатления са, че в града няма много хора, цари спокойствие, навсякъде може да се стигне пеша:

"Тук е едно такова спокойствие, което хората, които са живели в София, определено търсят. Хареса ми атмосферата, реката. Театърът е толкова близо до реката, много е романтично и архитектурата също. Тук могат да се намерят прекрасни сгради... Другото хубаво е, че тук наистина има изкуство. Освен театър драматичен има куклен, има Симфониета, личи си, че градът се грижи изкуството да се развива... Работата ми е пълна с много срещи, много интересни пътувания, така че засега не ми е липсвало нещо, което преди може би бих си мислила, че би ми трябвало."

За Цветелина Бодурова Видин е втори дом:

"На мен ужасно много ми харесва Видин. Аз съм влюбена в този град и дори доста често си казвам като съм в София- прибирам се вкъщи във Видин. На видинчани пожелавам най-вече здраве, защото сега сме в пика на пандемията. Пожелавам им да са здрави, да са щастливи и да обичат града си, защото е наистина невероятен!"

Какво още разказаха за работата си и за живота във Видин Надя Николаева, Биляна Борисова, Симона Манджукова, Василена Тодорова и Цветелина Бодурова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00