Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удостоиха трима видинчани със званието почетен гражданин

8
Снимка: Радио Видин

Професор д-р Валентин Джонов, художествената гимнастичка Мадлен Радуканова и посмъртно Венцислав Станев, дългогодишен директор на училище "Цар Симеон Велики", бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Видин". Отличията бяха връчени на тържествена сесия на Общинския съвет в залата на Драматичния театър. 

Почетното звание на Венцислав Станев получиха дъщерята и съпругата му, която поздрави присъстващите с празника и благодари за признанието към съпругът ѝ:
"Честит празник скъпи съграждани. Искам сърдечно да благодаря за това, което направихте днес. Това признание показва, че всичко онова, за което Венци мечтаеше ще остане живо, а той вярваше, гордееше се с Видин, със своите ученици, с децата на Видин и мечтаеше, където и да отидат, те да се връщат и да допринасят за развитието на своя град, защото нямаше друг човек с такъв неизчерпаем оптимизъм в това, че Видин, градът на две граници и на голямата река ще има по-добро бъдеще и нека в този момент, спомняйки си за Венци, да си обещаем пред себе си, че всеки ще направи нещо мъничко в своя дом, така че Видин наистина да стане онова привлекателно място, за което историята му е отредила, и за което всеки един от нас иска. Благодаря сърдечно и хубав празник." 


Проф. Джонов благодари за удостоеното звание и поздрави присъстващите по повод Димитровден:

"Искам да поздравя с днешния празник всички присъстващи. За мен е огромна чест да бъда днес тук и да получа тази награда. Аз съм роден, израснал, учил в град Видин и моят живот е свързан дълбоко с град Видин. Винаги в спомените си, дори в сънищата си се връщам към града и той е моята мотивация за моята дейност. Мога да ви кажа, че имам повече от 1200 студенти. Аз съм повече от 10 години директор на Института по анатомия в Берн. Имаме хора от 24 нации, над 130-140 човека персонал. Имаме 800 студенти по медицина и аз винаги започвам моята лекция с 15-минутен увод за град Видин. Показвам капиите, Баба Вида, Дунава, корабите по Дунава и също не забравям Белоградчик, Белоградчишките скали и мога да кажа, че много често ми се случва след моите лекции или няколко дни след това идва студент и казва, да аз съм говорил с моите родители и те са били миналата, по миналата година, с един круиз са спрели в град Видин. Настина е един прекрасен и хубав град."

Почетното отличие на Мадлен Радуканова бе получено от баща ѝ Милен Радуканов, тъй като тя е в Япония за Световното първенство по художествена гимнастика:

"Честит празник на всички присъстващи и на всички граждани на град Видин. За мен е огромна чест, и от мое име, и най-вече от името на Мадлен, искам да ви благодаря за честта, която ни оказвате, за всичко това, което вие показахте към нея - нужното уважение. Мадлен, смея да твърдя, е израснала най-вече във Видин, защото през всичките години, от детството до тийнейджърството, тя цяло лято беше на село при бабите и при дядовците ѝ в град Видин. Смея да твърдя, че тук тя е придобила този характер, който има, за да успее да стигне до това високо ниво, което ѝ е дадено от нейните баби и дядовци, които се радвам, че са тук в залата. Неслучайно още първия уикенд, когато пристигна след олимпиадата първите ѝ думи бяха - искам да ходя във Видин при баба и дядо, да ги видя, което показва голямото уважение. Радвам се, ако Мадлен е успяла съвсем малко да допринесе и да запали всички тези видински деца да продължават да тренират и да следват нейния път, и да видят, че с голям труд и постоянство се постигат големи успехи."

Сесията бе открита с химна на република България, след което председателят на Общинския съвет Генади Велков приветства присъстващите:

"Добре дошли и благодаря, че сте с нас в този празничен ден. Не случайно над 400 хиляди българи носят името на светеца и аз искам да ги поздравя с имения им ден. Искам да благодаря на видинските граждани, на бизнеса във Видин, който при тези тежки условия създава работни места и плаща заплати. Искам да благодаря на всички, които понасят несгоди от състоянието в момента, в което се намира държавата и от тежката криза, която в момента изживяват целият свят. Искам да благодаря на лекарите, които полагат невероятни усилия за да спасяват човешки живот. Искам да благодаря на учителите, които при невероятно трудни условия се опитват да си вършат работата и го правят добре. Искам да благодаря на общинските съветници, които полагат много усилия, за да се случва нещо в града.Уважаеми дами и господа честит празник и ви благодаря!"

Тържествено слово държа и кметът на Видин Цветан Ценков, който призова хората да се ваксинират.

"Радвам се, че на това тържествено събитие, което ни събра днес тук в залата на Общинския драматичен театър, чиято 130-годишнина честваме тази година и намираме този духовен пламък, който през десетките години е водил нашият град. Пожелавам на всички вас много здраве и успехи. Надявам се вие и вашите семейства да сте здрави. Дано да преодолеем тази криза леко и се надявам все повече разум да има в нашите съзнания и да се опитаме наистина, защото медицината нищо друго не е измислила до ден днешен, да се имунизираме и да се предпазим от това бедствие. Честит празник!"

На тържествената сесия присъства и видинският митрополит Даниил, който също отправи поздравителни слова по повод духовния празник на Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30