Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

3
Снимка: радио Видин


Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни Антонина Лозанова:

"Това ще бъде едно 100% натурално, ако можем да го наречем, риалити. Тук няма нищо режисирано, реакциите на хората са естествени, идват напълно от сърцето и от тяхната глава... До момента имаме три филмирани епизода в три села от Видинския край- Капитановци, Флорентин и Неговановци, като за в бъдеще имаме планове да разширим обхвата си... Беше невероятно изживяване. Успяхме да се пренесем дори работейки на село, на едно по-спокойно място, далеч от всичката злъч и глъч, далеч от шума на колите и т. н. Прекарахме спокойни дни на село, докато в същото време научихме и много ценни неща за това не само как да направим зимнина, ами всъщност и колко важно е да съхраним тези рецепти, тези традиции..."

Освен автор на идеята, Антонина Лозанова е оператор, режисьор и монтажист на видеопоредицата. В ролята на водещ влиза бъдещият актьор, доброволец и спасител Ивайло Петков:

"Осъзнавам факта, че не трябва да губим връзката с корените си, не трябва да се отдалечаваме от културата, от земята, от местата, от които тръгваме, и трябва да се погрижим по-често да се връщаме назад, по-често да се сещаме за онези възрастни хора, които ни чакат с отворени обятия и с нетърпение чакат да отидем, да ги видим. Предаването се казва "При рода на село" не случайно, то може да се прочете по няколко начина, и то идва от думат природа, като думата природа идва от две други думи - при и рода, и смятаме, че точно там се крие разковничето на целта на нашия проект - по-често да се замисляме за това откъде идваме, по какъв начин всъщност си взаимодействаме с околната среда, със земята, с обичаите, с целия този бит и култура, която е изключително богата, особено по географските ширини, от които сме ние и въобще цялата ни мила родина е изпълнена с дух, с духовност, с обичаи, с ритуали, които сами по себе си са едно национално богатство и ние трябва да се погрижим за тяхното опазване и още повече за тяхното предаване от поколение на поколение..."

Част от екипа е и звукорежисьорът на Радио Видин Росен Петков. Каква е неговата роля, както и предизвикателствата на българското село към младите хора ще стане ясно през ноември, когато поредицата ще стартира в социалните мрежи.

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00