Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелен сертификат за културния живот в Северозапада

Снимка: Радио Видин

От седмица са в сила новите противоепидемични мерки, с които бе въведено изискването за зелен сертификат при посещение в някои закрити обществени места. Валиден документ за ваксинация, преболедуване, отрицателен антигенен или PCR тест е задължителен за културните институции - кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии.

Първи на заповедта на здравния министър реагираха от видинския драматичен театър. Директорът Дейвид Славчев заяви, че мярката няма да помогне на институтите, които работят при 30% от капацитета си, а пък при ниското ниво на ваксинация във Видин, прогнозата за посещаемостта не е добра. Две седмици трупата ще работи онлайн, а представленията ще бъдат свалени и ще се играят през ноември. 
Снимка: Радио Видин
Драматичен театър Монтана също отмени част от представленията си. Актьорите започват подготовката на нов спектакъл, като репетициите ще се провеждат онлайн, обясни директорът Любомир Бояджиев:

"Работим трудно, в същото време се стараем поне да спазваме някои от тези хигиени изисквания. В състава ни почти всички са ваксинирани. Тези, които не са, имат документ за антитела, не знам само дали това се признава. Но от друга страна не поемаме други организационни мерки за други представления, защото извън базата при 30% пълняемост на салона не можем да си покрием разходите. Затова тези, които бяха организирани по настояване на хората, които са ги поискали, оставихме тези спектакли. Детските ни паднаха почти всички, тъй като условието на директорите на детските градини беше да се играе на двора, но времето вече не позволява... При сегашната ситуация е много, много трудно и се надявам по-скоро да се размине тази ковид история..."

Симфониета Видин също отмени някои от изявите си. Записи от концерти са публикувани във фейсбук страницата на културния институт. Следващата среща с видинската публика ще е на 4 ноември, обясни директорът Мирослав Кръстев:

"Надявам се дотогава нещата да не се влошат в страната и да не влезем в други рестрикции. Това, което можем да направим, е да реагираме според обстановката. Колегите, които нямат сертификат за преболедували или пък за ваксинирани,  да направим организация за антигенни тестове, които важат до 48 часа, и съобразявайки се с това да сгъстим репетиционния период, включително генерална репетиция и концерт, така че да можем да влезем в ритъм. Публиката каним със сертификат. Такива са изискванията и ние не можем да не ги спазваме. Надяваме се, че все пак в тази усложнена обстановка нашите почитатели да присъстват на нашите концерти."
Снимка: Симфониета Видин
 
Срещу зелен сертификат или валидни тестове очаква своята публика и Симфониета Враца. Тази вечер, от 19:00 часа, е поредният концерт от афиша на оркестъра. Залата ще бъде озвучена от великолепните изпълнения на Атанас Кръстев, виолончело. Диригент е Григор Паликаров.

Зелен сертификат е необходим и за посещение в закритите музейни обекти. Това обясни директорът на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски:

"Така е упоменато в тази протяжна заповед, така че ние правим каквото е по силите ни, за да я спазваме. Поставили сме съответните указателни табели, които ясно показват, че се изисква подобен лист, съответно над 18 години всеки, който влиза му се иска такъв документ. Друг е въпросът, че от няколко дни посещаемостта в музея рязко намаля."

Изискването за зелен сертификат не се отнася за откритите музейни обекти. Уредници в крепостта "Баба Вида" поясниха, че достъпът там е позволен за всички индивидуални посетители, групи не се допускат. Сертификат не се изисква и при посещение на крепостта "Калето" в Белоградчик, както и на пещерата Магура край село Рабиша. Посещаемостта на последните два обекта силно намаляла, обясни кметът на Община Белоградчик Борис Николов. 

Снимка: Радио Видин
Напълно е спряла дейността на видинското читалище "Цвят". Секретарят Любомир Илиев обясни, че са отменени две събития, прекратена е работата на съставите и школите:

"Тази заповед касае провеждането на големи културни събития, масови, със струпване на много хора. Ние отложихме две събития, които бяхме предвидили за празника на Видин - Димитровден, един литературен салон и една изложба, художествени  произведения, дарени по повод отминалата годишнина на читалище "Цвят". Работата в школите и съставите я прекратихме, тъй като ние работим  с деца от всички училища. Нашите групи са сборни. Не бихме могли, особено в любителското творчество  - фолклорния ансамбъл, смесения хор, там са повече от 10 души, така че е изключено да работим съгласно тази заповед и в момента читалището е прекратило всякакви учебни и творчески занимания до новата заповед, която очакваме, за да ни разрешат да извършваме тази дейност."

Връщането на книга в библиотеките засега става без зелен сертификат, показа репортерска проверка на Радио Видин. Ръководствата на регионалните библиотеки обаче очакват тълкуване на заповедта на здравния министър от страна на Българската библиотечно-информационна асоциация. 

За всички културни институти е важно намирането на трайно решение, каквото може да има само при нормализиране на обстановката и връщане към обичайни ритъм на работа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00