Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП с решения за по-добра профилактика и съвместно справяне с трансграничните заплахи за здравето

Снимка: Радио Видин

Две важни законодателни инициативи, които са част от новата европейска рамка за здравна сигурност, бяха приети през септември от евродепутатите. По този начин членовете на Европейския парламент заявиха своята готовност да преговарят с държавите членки по рамката на Европейския съюз /ЕС/ за профилактика и контрол на заболяванията и за съвместно справяне с трансграничните заплахи за здравето. 

Правомощията на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията да бъдат разширени, решиха евродепутатите. Те ще настояват държавите членки на ЕС да разработят национални планове за готовност и реакция и да предоставят навременни, съпоставими и висококачествени данни. Освен това искат да гарантират, че правомощията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията ще бъдат разширени отвъд заразните болести, така че да обхванат и основни незаразни болести, като сърдечно-съдови и респираторни заболявания, рак, диабет или психични заболявания. Подкрепа получи и законодателното предложение за по-ефективно предотвратяване, по-добра готовност и по-бърза реакция на ЕС при бъдещи кризи и сериозни трансгранични заплахи за здравето. 

По този повод комисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че с разширяването мандата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията ще бъдем по-здрави и по-готови за отговор на кризи след края на пандемията. Тя изрази надежда до окончателно решение да се стигне още до края на годината, така че тези две предложения да бъдат претворени в дългосрочна защита на здравето на гражданите на ЕС. 

Българският евродепутат от групата на Европейската народна партия Радан Кънев коментира, че в дебата за европейската здравна политика основната тема е докъде се простират компетенциите на националната държава и откъде започват тези на ЕС:

"Днес ЕС е с най-високи нива на ваксинация, при най-добри цени и максимални гаранции за безопасност в световен мащаб. Но изчерпва ли това възможностите на Съюза да влияе на здравната политика? Моят отговор е категорично не. Нужно е много повече, защото принципът на субсидиарност допуска, но и изисква намеса тогава, когато отделна държава не се справя с кризата и застрашава живота и здравето на своите граждани,  а през отворените ни граници и на всички европейци. И аз ще дам конкретен пример, който дълбоко ме тревожи, който засяга моите близки, приятели и съседи. Второ правителство и трети парламент в България се провалят в организацията на ваксинационна кампания, в пресичането на антинаучната кампания, която ни доведе до около 25% ваксинирани при 70% средно за Съюза." 

Равният достъп до лечение трябва да е водещата идея в регламента за сериозните трансгранични заплахи за здравето, смята евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов:

"Пандемията драматично подрони доверието между гражданите и държавите в сферата на здравето. Милиони европейци се тревожат дали здравето не е повод за ограничаване на права. Всички си задаваме въпроса къде свършва грижата за здравето и къде започва злоупотребата със страха, защото болестите са разход за социалните системи, но и доходоносен бизнес за корпорациите. Европейският здравен съюз е призван да въведе механизми за съгласуваност и солидарност в превенцията и управлението на кризи. Здравната солидарност предполага гражданите - бедни и богати, жители на коя да е страна от Съюза да могат да разчитат на удовлетворяващи грижи за здравето си. Категорично подкрепям равният достъп до лечение да е водещата идея в регламента за сериозните трансгранични заплахи за здравето. Новата нормалност не е тази на маските, локдауните и поредните дози ваксини. Това е новост, но не е нормалност. Новата нормалност трябва да се основава на прозрачна лекарствена политика и ценообразуване, на достоверната  научна информация, здравната грамотност, осъзнатата лична отговорност и солидарността." 

Разширяването на правомощията на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията отвъд заразните болести се посреща добре от видинчани.

"ЕС е много голяма общност и, ако всички се мобилизират около сериозна, професионално подготвена информационна кампания, хората биха чули, би се замислили и биха реагирали адекватно. Защото сега е толкова разнопосочна информацията и обществото ни е толкова разделено и съсредоточено само върху COVID-19, а голямата смъртност от сърдечни, онкологични и т.н., като че ли фокусът се измести само върху COVID-19... Големи мерки са нужни, всичко разчита на ЕС, нали затова сме в ЕС, с тази цел. Но засега сякаш куцат малко нещата. Но да се надяваме. Важно е да мислим позитивно и да се надяваме за по-хубави времена... Ние да полагаме повече грижи, защото ние не спазваме никакви мерки, не искаме и да се ваксинираме. Така че не ни е виновен ЕС, а ние сме си виновни... Разбира се, че трябва да вземат повече мерки. Нашето здравеопазване е нула, има нужда от промяна  и от подкрепа..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00