Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 29 октомври 2021 година

Фондация "Подкрепа за реализация" с поредица онлайн събития

7
Снимка: Подкрепа за реализация

Поредица от онлайн събития организираха през тази седмица от фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. Едно от предизвикателствата беше по повод професионалния празник на художници, иконописци и реставратори - 18-и октомври, деня на свети апостол Лука. Участниците в него трябваше да съберат есенни листа и други природни материали и с помощта на молив и боя да изобразят есента, обясни трудотерапевтът Моника Петкова:


"Тъй като преустановихме присъствената работа в центъра, поради усложнената епидемична обстановка, решихме освен ежедневната онлайн работа с потребителите да направим и нещо, което ще ги разсее, а и да се почувстват по-добре. Тъй като през изминалата седмица имаше много и различни празници, решихме да ги използваме като повод да организираме различни конкурси и състезания. В понеделник 18 октомври беше професионалният празник на художници, иконописци и реставратори и ние решихме по този повод да обявим конкурс за художествено представяне на есента."


В конкурса за художествено представяна на есента първото място спечелиха Диана, Андрей и Радослав от Центъра за настаняване от семеен тип "Дъга". Втори е Борислав Реселешки, а трета Фиданка Благоева. Всички участници получиха поздравления и покана и за следващите онлайн събития.


За професионалния празник на готвача, който се отбелязва на 20 октомври, деня на свети Лаврентий  от фондация "Подкрепа за реализация" организираха кулинарен конкурс. 


"Решихме да направим един есенен сладкиш онлайн. Всички, които  искаха да участват и да го правят заедно с нас, трябваше да се свържат с мен, да ми пишат, за да мога да направя група в месинджър, в която да включа в реално време всички, които желаят. Приготвихме нашия сладкиш, след което оставихме всички да участници да проявят въображение, да го украсят и сервират по подходящ начин."- разказва Моника  Петкова.


В кулинарния конкурс победител е Иван Петров, втори са Диана Алексиева, Андрей Зарков и Радослав Цоков, а трети са Николай Тренчев и Антон Ле.


"Спортомания" е другото онлайн събитие, което се проведе през тази седмица в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Участниците трябваше да познаят различни видове спорт, разказва кинезитерапевът Павел Павлов:


"Решихме да качваме снимки на различни видове спорт, различни по трудност за познаване и да видим колко са техните познания на тема спорт. Събитието се  беше около един час. През три минути качвахме снимки на различни спортове и накрая този, който позна всички спортове и реагира най-бързо, спечели награда  разбира се.  Първите трима бяха Иван Петров, Мариетка Петкова и Любомир Нешев."


Откакто е разширен обхватът на услугите, предлагани от фондация "Подкрепа за реализация", е увеличен и екипът от специалисти. Лора Недялкова е рехабилитатор и от август е в екипа на Фондацията:


"Тук намерих много добър екип, много добра среда. Смятам, че ние помагаме на тези хора не само физически. Ние поддържаме здрави техния дух и тяло."


От началото на ноември стартира коледната кампания на сдружение "Операция "Плюшено мече". Партньор за Видин е фондация "Подкрепа за реализация".


"Кампанията е насочена към деца от различни институции и към деца в нужда от социално слаби семейства. Целта е всички те да получат своя желан подарък" - разказва Моника Петкова.


Информация за тазгодишното издание на кампанията "Подари подарък на дете" ще може да се види на сайта на "Операция "Плюшено мече".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58