Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешните будители- има ги и в безверните ни времена!

Проф. д-р Иван Гаврилов - "Апостол на българщината" за 2020 г. Проф. Лука Велчов - "Апостол на българщината" за 2021 г. Автор на снимките: Георги Врабчев
Снимка: Колаж Радио ВИДИН

В Деня на народните будители се срещаме с двама истински родолюбци и пазители на българския дух, които тази година на фестивала на народната носия в Жеравна бяха удостоени със званието "Апостол на българщината". 

Единият живее в София, родом е от ломското село Василовци и не пести сили, средства и време, за да дарява църкви, манастири, и училища, не само в Северозапада, с едничката цел- да помним корените и делото на предците си и да обичаме Родината. Другият е роден отвъд Дунав, банатски българин, наследник е на преселници от чипровския край, носител и пазител на българщината зад граница през целия си близо 90-годишен живот. 

Онкологът проф.Иван Гаврилов е известен с дарителската и спомоществователската си дейност в цяла България. Приема званието с гордост:
"Приемам званието с гордост, защото такова звание се дава само по заслуги. Чувствам се особено горд да застана до имената на такива хора като акад. Антон Дончев, проф. Божидар Димитров и още 14 други, които са заслужили да бъдат будители... Всъщност, апостолите започват от библейско време, когато учениците на Исус Христос и неговата майка тръгват по света, за да разпространяват божието слово- безкористно и залагайки живота си, защото ще попаднат във враждебна, неразбираща ги среда... Да не забравяме и примера на заклетите революционери от Априлското въстание- залайги живота си, безкористно, за идеята за освобождаване на България... Нашата задача е далеч, далеч по-лесна- ние не залагаме живота си, но залагаме съвестта си. По този начин искаме да запазим българщината за българите, да запазим нашата идентичност, и най-важното- да го предадем на младите хора и на децата си, които да го предадат на техните деца и така, докато съществува България. Това е наш морален дълг и аз не смятам, че съм извършил кой знае какъв подвиг, има много хора, които са направили много повече от мен, но все пак идеята е България да остане в сърцата и в душите на българите- където и да са те! 

Апелът на проф. Гаврилов към младите: 

"Да се гордеят, че са българи. Да не вярват в това, че другите нации вървят, а ние стоим на едно място. Бих ги посъветвал да не се чувстват граждани на света, а да се чувстват граждани на собствената си Родина. И вярвайки в собствената си Родина, да влагат всичко, което могат, за нейното величие. Нашето величие се изразява в културата и в това, което другите не могат. Огледайте се в нашият фолклор, в нашите песни, в нашите носии, в нашата история... във всичко, което са сътворили нашите деди, и тогава ще разберете какво губим, когато сме срещу него и сме чуждопоклонници... Бъдете земни, бъдете верни на себе си, уважавайте родителите, приятелите, съседите, близките си, уважавайте най-ценното, което имаме- Отечеството! 

Като наследник на участник в Първата световна война, проф. Иван Гаврилов дарява средства за възкресяване паметта на героите, загинали за свободата на Родината. Подпомага издаването на книги, основател е на паричната награда на името на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, която се дава на зрелостници с изявено родолюбие. Всяка година финансира образователна екскурзия на ученици в Букурещ, за да се запознаят отблизо с делото на нашите Възрожденци. 

Какво е измерението на българщината и кои са днешните будители според проф. Гаврилов- чуйте в звуковия файл. 

Лука Велчов на Фестивала в Жеравна. Снимка: Радослав ПървановПроф. Лука Велчов е книжовник, изследовател, просветител, будител. Председател е на Демократичния съюз на българите в Румъния- една от организациите, чиято задача е да пазят българския дух и самосъзнание на нашите съграждани отвъд Дунав. Проф. Лука Велчов е банатски българин, наследник на преселници от чипровския край. Роден е в Румъния, никога не е живял в България, но посвещава живота си на това да популяризира българщината, българската история, човек, който пази жива паметта за възрожденците ни, живели зад граница. Вече близо 90 години с книгите и беседите, които изнася, се опитва да съхрани българското самосъзнание на сънародниците ни в Румъния. 

"Това, което правя, не го правя с някаква особена цел, а съвсем естествено- това е част от живота ми. Аз съм банатски българин. Българите в Банат са с голяма обич към България. На всички срещи не могат да започнат нищо, без да си напомнят за България, за борбите за независимост на българския народ. Патриотизма се ражда в душите на всички банатски българи- изключително обичат България!" 

Нито за миг проф. Велчов не престава да мисли като българин, но го боли от нехайството на днешните управници и от това, че почти не се говори за първата "История на България" на Петър Богдан, за първата печатана книга на Филип Станиславов, както и за Чипровското въстание.

"Банат ми е в душата, както и България. На всички вечеринки напомням за борбите... За съжаление, обаче, в България не открих нито един портрет на човека, който е написал първата история на българския народ /Петър Богдан- б.р./, на човека, който е издал първата печатана книга в Рим още през 1651 година /Филип Станиславов "Абагар" - б.р./. Това не може да се прости!... Това е голяма болка! ... Съвсем рядко се споменава за Чипровското въстание от 1688 година- почти 200 години преди Априлското въстание... Защо не се гордеем- това са заслуги на българския народ?! Как може да отминат и да забравят делото на нашите предшественици?!"

За проф. Лука Велчов днешните будители са тези, които имат политическа, културна и материална възможност да подкрепят доброто на българската държава и на българския народ. 

"Трябва да се положат усилия в областта на културата и образованието, така че всички да знаят и да мислят за България и за доброто на народа. Всеки, според възможностите си, за да има смисъл животът му. Защото, както пише на паметника на Иван Бакалооглу- един от истинските българи в Букурещ: Самая наша добродеятельность помен остава после смъртта!"

Проф. Лука Велчов е автор на редица книги за следите на българската емиграция през епохата на Възраждането в Букурещ, за габровските, свищовските и шуменските възрожденци, писал е и за делото на Стефан Дуньов. Сега работи над две книги- едната е за обичаите и традициите на банатските българи, а с другата иска да увековечи имената на наши сънародници, помагали на млади хора да се обучават в чужбина, а знанието да върнат в родината си. 


Чуйте още в звуковия файл, а ако имате път към Букурещ, непременно го потърсете- той с радост ще ви поведе по пътеките на българските възрожденци. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21