Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поводът е 50-годишнината от основаването на математическата гимназия в града

Математическата гимназия във Видин с тематичен маратон

3
Тома Георгиев, учител по математика и неговият 11 клас
Снимка: ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин


„Математически маратон“ се провежда в  ППМГ "Екзарх Антим l" Видин.  Проявата е посветена на 50-годишнината от основаването на математическата гимназия в града с идеята да се отбележи по  нестандартен начин годишнината.
Първите, които се включиха в него са учениците от 11 клас, каза преподавателят по математика  Тома Георгиев, чиято е идеята за математическия маратон:


 " Идеята дойде съвсем емоционално, тъй като този юбилей е много значим за нас. И аз мислих по този въпрос, реших да бъде числото 50 - 50 задачи по случай 50-годишнинта. А 50 задачи това е значително количество и както всяко изпитание, което е дълго и уморително - да се нарече маратон. И така предложих на учениците да решим 50 задачи и да ги разделим 5 месеца по 10 задачи. Задачите са от учебния материал, не са на по-високо ниво, за да има по-масово участие. Първите 10 задачи вече са изпратени на учениците, Засега има интерес, надявам да е по-голям броят на участниците..Всички ще бъдат обявени за победители ..Тази идея според мен се хареса, обаждат ми се ученици..Надявам се да е успешна тази инициатива ..."Тома Георгиев, учител по математика


Първи в математическия маратон се включват 11-те, споделя техният преподавател по математика Тома Георгиев:


 
" 11 и 12 клас са се включили вече и работят..Учениците трябва да предадат задачите на преподавателя си по математика...Трябва всички задачи да са решили, те могат и да провеждат консултация с учителя за задачи, които са ги затруднили. Важното е да се научат как да се решават тези задачи, не толкова е важен състезателният елемент, а да научат по-добре учебния материал и това да бъде нещо полезно за децата. "Победители в маратона ще бъдат всички участници, успели да се справят в срок с поставените 50 задачи. Те ще получат грамота за участие и фланелка с логото на маратона, а техните родители- поздравителен адрес от ръководството на гимназията.

Проектът на лого за математическия маратон ще създаде група ученици от 12 клас, които освен с математика се занимават и с рисуване.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите,  честван за първи път преди 45 години. Музейните работници отбелязват професионалния си празник като  организират най-различни културни събития.  Темата на Деня за 2022 г. е "Силата на музеите". Музеите са тясно свързани с туризма, каза за Радио Видин Богдан Александров - директор на..

публикувано на 18.05.22 в 13:30

Краеведски четения организират в Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий..

публикувано на 18.05.22 в 12:53

Настаняват в общински жилища украинците във Видин

След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата предстои те да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Проверка на Радио Видин показа, че в момента 50 украински граждани са настанени в един от хотелите в града. Сред тях е Виктория Пельтек- Рыжкова, която..

публикувано на 18.05.22 в 12:33

Филм за непознатия Вазов представят в Берковица

Премиерата на филма "Съдия след игото", разкриващ непознати моменти от живота на Иван Вазов,  и среща с част от творческия екип, ще се проведат от 15:00 часа в салона на Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица. Филмът е посветен на престоя на патриарха на българската литература в града под Ком, където той работи като съдия. Режисьор е Мартин..

публикувано на 18.05.22 в 12:12

Повече спорт в училище искат учители и ученици

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт. Професионален празник е на работещите в сферата на спорта. Спортуват ли учениците в училище, какъв спорт предпочитат да тренират, какво им дава спортът-  попитахме учители и ученици от две видински училища - Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Анти I" и ПГ "Проф. д-р Асен..

публикувано на 17.05.22 в 16:32

Ученици от Козлодуй с отличия в национално състезание за млади изследователи

Две момичета от гимназията по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй завоюваха призови места  във  финалния кръг на Националния преглед за млади изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране".  Деветокласничката Мария Иванова и десетокласничката Анна-Мария се класираха съответно на второ и трето място.   Тази..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

СУ "Христо Ботев" Враца чества 200 години светско образование

СУ "Христо Ботев" Враца чества три важни годишнини - 200 години светско образование, 175 години - класно училище и 115 години от създаването на Врачанската мъжка пълна окръжна гимназия. Преди 200 години училището слага началото на образователното дело със светски характер на преподаване  във Враца.  Днес  материално-техническата база е на европейско..

публикувано на 17.05.22 в 15:20