Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поводът е 50-годишнината от основаването на математическата гимназия в града

Математическата гимназия във Видин с тематичен маратон

3
Тома Георгиев, учител по математика и неговият 11 клас
Снимка: ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин


„Математически маратон“ се провежда в  ППМГ "Екзарх Антим l" Видин.  Проявата е посветена на 50-годишнината от основаването на математическата гимназия в града с идеята да се отбележи по  нестандартен начин годишнината.
Първите, които се включиха в него са учениците от 11 клас, каза преподавателят по математика  Тома Георгиев, чиято е идеята за математическия маратон:


 " Идеята дойде съвсем емоционално, тъй като този юбилей е много значим за нас. И аз мислих по този въпрос, реших да бъде числото 50 - 50 задачи по случай 50-годишнинта. А 50 задачи това е значително количество и както всяко изпитание, което е дълго и уморително - да се нарече маратон. И така предложих на учениците да решим 50 задачи и да ги разделим 5 месеца по 10 задачи. Задачите са от учебния материал, не са на по-високо ниво, за да има по-масово участие. Първите 10 задачи вече са изпратени на учениците, Засега има интерес, надявам да е по-голям броят на участниците..Всички ще бъдат обявени за победители ..Тази идея според мен се хареса, обаждат ми се ученици..Надявам се да е успешна тази инициатива ..."Тома Георгиев, учител по математика


Първи в математическия маратон се включват 11-те, споделя техният преподавател по математика Тома Георгиев:


 
" 11 и 12 клас са се включили вече и работят..Учениците трябва да предадат задачите на преподавателя си по математика...Трябва всички задачи да са решили, те могат и да провеждат консултация с учителя за задачи, които са ги затруднили. Важното е да се научат как да се решават тези задачи, не толкова е важен състезателният елемент, а да научат по-добре учебния материал и това да бъде нещо полезно за децата. "



Победители в маратона ще бъдат всички участници, успели да се справят в срок с поставените 50 задачи. Те ще получат грамота за участие и фланелка с логото на маратона, а техните родители- поздравителен адрес от ръководството на гимназията.

Проектът на лого за математическия маратон ще създаде група ученици от 12 клас, които освен с математика се занимават и с рисуване.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00