Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пренебрегвайте рисковете и бъдете отговорни

Подгответе автомобила за зимата!

От 15 ноември - всички с подходящи гуми

Снимка: Радио ВИДИН


С понижаването на температурите и наближаването на най-студения от сезоните, темата за подготовката на автомобила за зимни условия отново е актуална.

До края на месеца по пътищата в цялата страна ще има засилени проверки и тематични специализирани операции, а активният контрол ще продължи през целия есенно-зимен период. Полицейската акция "Зима" включва три превантивни кампании, обясни главен инспектор Владимир Герасимов, началник на видинския сектор "Пътна полиция".

"Целта е плавно да се промени поведението на участниците в движението по отношение на атмосферните условия, по отношение на пътната настилка, по отношение на превозните средства. При ниски температури е задължително автомобилът да е оборудван със зимни гуми или подходящи гуми за зимни условия- всесезонни, но с по-голям грайфер, поне 4 мм. Ще започнем проверки по отношение на осветителната уредба на автомобила, по отношение на чистачките, по отношение на гумите. Както винаги, ще има толеранс към водачите в началото на акцията, но след това ще пристъпим към налагане на наказания."

Националната кампания, съвместна инициатива на "Пътна полиция" и Съюза на българските автомобилисти, се реализира на три етапа: 

Първи етап- "С безопасно пътно превозно средство през зимата" – от 1 до 10 ноември, насочена към водачите на ППС (велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.);

Втори етап- "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя" – от 11 до 20 ноември, насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците;

Трети етап- "Безопасно шофиране през зимата" – от 21 до 30 ноември, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците.

"Относно изправността на автомобилите - ще започнем проверки по отношение осветитетелната уредба, чистачките, гумите. Пак казвам, че ще има толеранс първоначално, но след това ще пристъпим към наказание. Когато автомобилът е изряден, отговаря на всички технически изисквания, прави водачът престижен, да изглежда по-добре. Това говори за култура и опит, за светоглед. Искам да напомня и друго: нека нашите млади шофьори да не си позволяват да правят дрифтове. Децата трябва да разберат, че това е опасно, застрашават живота и на другите".

През миналия есенно-зимен сезон на територията на област Видин са възникнали 135 пътнотранспортни произшествия, без жертви, но с 38 ранени. От 1 януари до 29 октомври 2021 г. са настъпили  общо 324 катастрофи с пет жертви и 70 ранени.

През първата седмица от кампанията всички собственици на автомобили, независимо от това дали са членове на СБА или не, могат да се възползват от безплатна проверка на подготвеността на автомобила си за зимния сезон в техническите центрове на СБА, като във Видинско такива има в областния град и в Белоградчик.

Есенно-зимните условия не бива да се подценяват, напомни Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Нашето законодателство е странно - не въвежда категорично изискване за зимни гуми, а за дълбочината на грайфера. Моят съвет обаче е да не караме с летни гуми с добър грайфер, а да сложим добри зимни гуми. Разликата не е само в дълбочината на грайфера, но и в шарката, както и в материала на изработване. За да може колата да се управлява добре в сняг, в дъжд, в по-студено време, трябва да бъдем с добри зимни гуми. Не трябва да се прави компромис с цената и качеството. Не трябва да забравим да сложим зимна течност за чистачки, да проверим обдухването. При движение в дъжд е важно да спазваме по-голяма дистанция с предния автомобил, а също така да внимаваме да не попаднем в аквапланинг - ако се случи, не натискайте рязко спирачката. Резервоарът трябва да е зареден напълно, всичко може да се случи в зимна ситуация по пътя".

С оглед на зимните метеорологични условия в България - сняг, дъжд и минусови температури - най-удачното решение за зимния сезон е да сменим гумите си с такива, които са проектирани да се държат добре както на сняг, така и на лед и студен асфалт. За шофиращите предимно в градски условия предстоят най-вече мокри пътища, покрити с киша и луга.  За да бъде безопасна зимата, трябва да подсигурим безаварийното си шофиране чрез слагането на правилните зимни гуми на автомобила навреме.

Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми напомнят, че зимните гуми не са само за сняг. Нашето становище е, че през този период трябва да се използват единствено зимни гуми, обясни Стоян Панчов, изпълнителен секретар на Асоциацията.

"Материалът, от който те се изработват, променя качествата според околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява. От друга страна, зимните гуми имат специална рисунка, която оказва голямо влияние за сцеплението на гумата според състоянието на пътната настилка. Гумата е контактът между автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя до голяма степен зависи от правилния подбор на гумите. Грешно е мнението, че зимните гуми са само за сняг. Зимни гуми е препоръчително да се използват при температури под 7°С, независимо дали има сняг или не. Летните гуми имат най-добро сцепление при температури между 10 и 30°С, а зимните - между 0 и -20°С".

От 15 ноември всички автомобили трябва да се движат с гуми, подходящи за зимни условия. Задължително е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4 мм. Глобата за неизрядните шофьори е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки. 50 лева е и санкцията при неизправност на чистачките. Забранено е шофирането с гуми с шипове.

Гумите на нашия автомобил имат съществено значение за това дали шофирането през зимата ще бъде спокойно и стабилно, въпреки хлъзгавия и заснежен терен и дали нашата безопасност ще е гарантирана. Следователно изборът на зимни гуми е едно от най-важните решения, които всеки шофьор трябва да вземе. Често шофьорите не разбират смисъла от смяната на летните със зимни гуми и се питат дали тя въобще е нужна. 

Специалните гуми за периода са с по-едри ламели на прокетора, по-тежки и по-стабилни са от летните гуми, имат по-добре оформен и по-едър грайфер, което постига по-добро сцепление с пътя и по-голяма стабилност на автомобила, каза още експертът Стоян Панчов.

"Производителите на гуми предлагат и среден клас гуми, и нискобюджетни също. Ние винаги сме препоръчвали, че по-добре евтина зимна гума, отколкото лятна гума през зимните условия. Още по-лошо е да се използват гуми втора употреба. Зимната гума е ефективна и запазва качествата си на такива при дълбочина на протектора до минимум 4 ММ. В действащия закон сега е минимум 1.6, но ние в България изоставаме спрямо Европа - там е минимум 4 ММ и при зимните гуми. Смятайки, че зимните гуми са удачния вариант за зимата, ние ги препоръчваме като задължителни, без значение тяхната категория".

Винаги трябва да проверяваме състоянието на нашите гуми, да ги преглеждаме за дефекти и износване, да следим какво е налягането в тях.

Oт Асоциацията се обърнаха към шофиращите с апел:

"Налягането в зимните гуми не се различава от това, което е предписал производителят на автомобила. То е посочено или зад капачката на резервоара, или на панела до шофьорската врата. Налягането препоръчвам да се проверява на 2 седмици - когато гумите са студени. Някои автомобилисти смятат, че е удачно да се поставят две зимни гуми, обикновено на предните колела. Не изчаквайте застудяването или да падне сняг. Сега сервизите са свободни".

Специалистите съветват да проверяваме страниците на гумата и каналите й за пукнатини също така. За да можем да разчитаме на характеристиките на даден автомобил, от съществено значение е да му осигурим необходимото сцепление. Изследване сочи, че зимната гума спира на 25-тия метър, докато лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

Ще позволят ли видинчани на зимата да ги изненада или вече са направили нужните промени по автомобилите си?

"Подготвил съм се, с нови зимни гуми съм. Винаги ходя на профилактичен преглед. Проверявам чистачки и всичко друго. Видна е разликата в поколенията. Ние от старото сме така обучени, още от шофьорските курсове. Задължително е, за наша безопасност е... Да, ето ги гумите, пред вас са. Не са нови, но са зимни. По това време ходя на преглед, да видят акумулатор, стъкло, миещо, антифриз. За нас си е, бъдете отговорни... Ето, в момента виждате, че работя по колата. Останаха ми само гумите. Запознат съм по темата достатъчно. Уви, във Видинско културата е ниска, особено по селата. От друга страна, проблемът е, че едни нямат желание, други пък средства. Аз съм изряден... Карам от 50 години и да ви кажа истината е, че и тогава си беше същото. Колата трябва да е готова за зимата, когато сезонът започне да приближава. Карам я на майстор и той я гледа".

Готовността за работа на фирмите, организациите и учрежденията през предстоящия зимен сезон беше обсъдена на редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и взаимодействие с националния и с общинските щабове. От Областно пътно управление - Видин докладваха, че е изготвен и съгласуван Плана за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа в областта. Стана ясно, че институцията ще възлага за поддържане и текущ ремонт 600,00 км. републиканска пътна мрежа, която следва да се поддържа в съответните степени и нива, определени в Плана. Предстои сформиране на Оперативен щаб, който през зимния период е постоянно действащ. Относно техническата обезпеченост на фирмата за изпълнение на договорените задължения по снегопочистване  и обработка на настилките срещу зимната хлъзгавост на пътищата, през сезон 2021/2022г. на територията на област Видин ще бъдат на разположение общо 72 машини. За предвидените дейности ще са необходими 13 000 тона пясък, 3 300 тона техническа сол и 30 тона сухо вещество калциев двухлорид.

Шофирайте разумно, носите отговорност! 

Спазвайте правилата и подговете автомобила според всички изисквания!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40