Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Здравко Димитров: Римските терми в Рациария са най-големите на територията на България

8
Снимка: Радио Видин

Завърши един изключително резултатен археологически сезон в антична Рациария. Проучено е източното крило на римските императорски терми, за които археолозите са категорични, че са най-големите на територията на България. Резултатите обобщи научният ръководител на проучването доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН:

доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН"Много сме щастливи и доволни от това, което постигнахме в тазгодишната кампания, тъй като знаехме, че това е един огромен монументален комплекс, най-големият термален комплекс от римската епоха в България, но не очаквахме такава голяма запазеност. Само в тези четири помещения, които сега обиколихме, това са най-външните, най-източните помещения. Магазини откъм външната страна на термите. Тук най-вероятно е била съблекалнята и вече зад нас започва малкия фригидариум, който води към централното крило на банята, тоест малкото помещение с басейна за студена вода, откъдето започва процедурата по къпане и хигиенизиране в римските терми. Стигнахме дори до подовете на тези помещения. Това, което нашият колега Яна Христова тук документира, е може би най-важният ни резултат в сегашната кампания, тъй като за пръв път в историята на проучването на Рациария и след иманярските нашествия, откриваме цялата стратиграфия, тоест всички пластове на античния град от трети до шести век. Най-долу виждате пода, който са използвали през трети и четвърти век, когато банята е изградена. След това имаме един етап, който термите вече не са съществували и всички архитектурни детайли от нейната декорация са били буквално преизползвани. В началото на пети век са били използвани, когато в източното крило на римските терми е изградена голяма раннохристиянска базилика. Това е трикорабна базилика, което е най-сериозния засега архитектурен комплекс, който цялостно сме установили в термите."

доц. д-р Иво Топалилов от Института за балканистика с център по тракология към БАНЧаст от римската колония Улпия Рациария е и храмът на богинята Диана. Преди 6 години археолозите откриват там два постамента, посветени на Диана и една по-голяма от останалите сгради, за която се смята, че е бил езически храм, обясни зам. научният ръководител доц. д-р Иво Топалилов от Института за балканистика с център по тракология към БАН:
 
"Намерихме в негатив една значително по-голяма от останалите сгради от римската епоха. Сграда, която е била унищожена в четвърти век целенасочено. Най-вероятно става въпрос за езически храм, който в четвърти век, с идването на християните и образуването на християнската общност в Рациария, е бил умишлено демонтиран и на негово място е била построена раннохристиянска базилика. Около тези базилики се развиват християнски некрополи. Върху нашия храм на Дияна намерихме също останки от такъв раннохристиянски некропол, но изглежда, че в самото начало, още преди идването на римляните, тук е имало селище от къснобронзовата епоха, тоест на повече от 3000 години, което с течение на времето е било изоставено и върху него в последствие се появява селище от ранноримската епоха, от началото на първи век, което е свързано с военния лагер. Това селище е унищожено при нахлуванията на даките по времето на Домициан. Самия сектор е извън римската колония. Това дава възможност на храмът, който е бил тук, да бъде възприет от всички страни, тоест той е бил на едно изключително стратегическо място."

Археолозите смятат, че след цялостното разкриване на римските терми, община Димово може да кандидатства с проект за тяхната пълна реставрация и социализация, така че след 4-5 години обектът да е готов за посещения и да се превърне в един от основните центрове на туризъм в региона.

Повече за проучванията в антична Рациария чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39