Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Общо зарядно за страните от ЕС: Улеснение за потребителите и по-чиста природа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Идеята да има универсално зарядно за всички смартфони и други електронни устройства отново е на дневен ред в Европа. Европейската комисия предлага законодателен акт, с който да се въведе универсално зарядно за всички електронни устройства. С него се цели USB-C да стане стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните да се продават отделно от електронните устройства. Идеята е да се улеснят потребителите и да се намалят отпадъците. 

Европейските потребители вече няма с досада да трупат в чекмеджетата си безброй несъвместими зарядни устройства, коментира Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера". 

Европейският парламент настоява от 10 години за единен стандарт, за да не се нуждаем повече от множество кабели, а само от един, заяви Ана Кавацини, председател на Парламентарната комисия по защита на потребителите:

"Ние като Европейски парламент поставяме въпроса от много време, в продължение на 10 години поставяме въпроса за регулация, която да определи един стандарт, така че да не се нуждаем от много видове кабели, а само от един. През последните 10 години имаше много споразумения, така че Европейската комисия се опита да включи компаниите с доброволно споразумение и отчасти това проработи. Някои компании се съгласиха за единен стандарт, но не всички. И затова сега Комисията най-накрая, след 10 години и след голям натиск от нас, предложи законодателство за един общ стандарт за зарядни устройства."

Ана Кавацини поясни какво означава предложението на ЕК за потребителите от всички страни членки:

Предложението има две части. Едната е за общ стандарт за кабели за устройства, което означава, че в бъдеще те ще са взаимозаменяеми, и мисля, че това е добре за потребителите, защото те вече не трябва да имат нужда от тази огромна купчина от кабели, и когато отидат някъде, ще могат да зареждат телефона или устройството си с всеки кабел, който е наоколо. Това е хубаво нещо за потребителите. Втората точка от това предложение е т. нар. "ръчно свързване". Например, ако сега си купя нов телефон, често автоматично получавам нов кабел и затова имам 10 различни кабела вкъщи, от които най-вероятно не се нуждая, така че в бъдеще телефоните и устройствата няма да бъдат продавани автоматично с кабели и това наистина ще намали електронния отпадък. Разбира се, в бъдеще хората ще трябва да си купят нов кабел. Те няма да го получават автоматично, но обикновено имате кабел у дома. Не е като всяка година да се нуждаете от нов кабел, така че не мисля, че разходите ще бъдат голям проблем."

Предложението се приема добре от младите хора, които използват най-много електронни устройства в ежедневието си.

"Като идея за първи път го чувам, изглежда доста интересно. Смятам, че би ни било полезно, защото няма да се налага да носим по няколко зарядни в чантите, в багажа, когато пътуваме. Да, звучи доста интересно и аз бих се възползвала от такъв тип устройства... Ползвам едно зарядно за телефон, едно за лаптоп, едно за слушалки... Така че много по-удобно би било да има едно универсално, което да ми върши работа за всичко... Ще спести средства и влачене на каквито и да било кабели, букси, флашки. И ако има вариант да е вградено, още по-добре... От гледна точка на екологията също, поради простата причина, че ще се намали производството на ненужни неща... Със сигурност ще улесни ежедневието ми, звучи доста прагматично. Бих се радвала, ако се измисли нещо подобно...  Голямо улеснение, най-малкото ще се спестят всички тези излишни кабели, оплетени, които се чудим къде да прибираме, и при смяна на устройствата - нова порция от същото... Чух за това решение на ЕС. Определено смятам, че еднакви зарядни за всички електронни устройства е удобство. Няма да се налага да търсим определено зарядно, за дадено устройство. А и от екологична гледна точка това е в правилната посока. В къщи имаме може би десетки най-различин зарядни устройства и е проблем, когато трябва да намериш точното, или когато трябва да го подмениш по някаква причина. Необходимо е търсиш в магазинната мрежа точно определено, което не е удобно."
 
Предстои Европейският парламент да приключи работа по предложението за общо зарядно до края на 2022 година. След това страните в ЕС ще имат две години, за да приложат законодателството, така че то да влезе в сила през 2024-та.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00