Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно начало на сезона на киселото зеле във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна сезонът за приготвяне на киселото зеле. Във Видин началото му дадоха производители, които изнесоха продукцията си и създадоха своеобразен зелев пазар на улица "Широка", в близост до изхода на града. Тази година реколтата е слаба, предлагането няма да отговори на търсенето, прогнозира производителка от село Кутово. За земеделците от Флорентин реколтата от зеле е по-добра:

"Хората ще спазят традицията, ама сме много зле, зелето е на 20% завито. Лоша година, сушава. Няма да можем да отговорим на търсенето, много лоша година. Ние, производителите сме на загуба, не можем да си покрием разходите. За съжаление, удари ни и тази вълна, половината са болни,,по болници. Много лошо, ама природата е това. По традиция се търси кьосе, хората са запомнили кьосе, иначе и другото зеле става, има различни сортове... Всяко зеле е хубаво да се сложи в бидонче, всеки има своите предпочитания. Има реколта. Хората си взимат, спазват традицията кой, както прецени, което им харесва, и си взимат."

Снимка: Радио Видин
Цените на зелето варират според сорта и качеството- от 50 стотинки до 1 лев за килограм. Търсеното е много голямо, купчините с прясно зеле бързо намаляват, показа репортерска проверка на Радио Видин. Видинчани са традиционалисти и тази година няма да оставят бидоните празни: 

"Аз малко закъснях този път, може би преди седмица трябваше. Имам едно малко бидонче, защото съм сама и даже ми остава. Взимам кьосе. Махам първите листа и понякога ги мия, отрязвам на кръст, слагам няколко зърна царевица и пълня бидончето, след това морска сол... За първи път ще сложа дюля, така ми казаха едни възрастни жени и ще опитам. После може и на салатка, и готвено със свинско месо, ако има... 15 зелки слагаме, по-малко, по-малко....  Всяка година слагаме. Правим 50 до 100 кг зеле. обичаме зимно време за салатка... Ще купим да има за месцето и за винцето. Сармички правим задължително на Бъдни вечер."...

Киселото зеле има своето запазено място на трапезата на българина. Но освен много вкусно, то е и изключително полезно. Процесът на ферментация го превръща в естествен пробиотик, който ни помага през дългите и студени зимни месеци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48