Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44 паралелки от начален етап във Видинско готови да се тестват

Учители: Мястото на учениците е в клас

Снимка: Радио ВИДИН

44 паралелки от начален етап в област Видин са в готовност да преминат към присъствено обучение, каза изпълняващият длъжността на началник на Регионалното управление на образованието Галя Павлова. Връщането в класните стаи няма да е от утре, защото за региона ковид тестовете за малките ученици все още не са доставени.
 


"След, като ни бъдат доставени, те ще ги получат чрез РУО. След, като ги получим, имаме готовност да ги предадем на училищата и на следващият ден те ще преминат на присъствено обучение. 15 области в страната все още не са получили тестове", коментира Галя Павлова.


В училище "Петко Р. Славейков" присъствено ще са три от общо девет паралелки в начален етап, каза директорът Росица Илиева-Димитрова:


"Проведохме онлайн родителските срещи миналата седмица. Част от родителите изявиха съгласие децата да се върнат в училище при условие, че бъдат тествани. За съжаление, по-голяма част от родителите отказаха, като за част от тях доводите бяха несериозни, може би чути и споделени от Фейсбук. Те казват, че е възможно да бъде взет генетичен материал от слюнката която тестваме, което за мен е несериозно твърдение. Но както и да е, родителите имат право на своето мнение. Имаме готовност за три от общо девет паралелки в начален етап от 1 до 4 клас за присъствено обучение. Надяваме се и останалите родители да се убедят, че няма нищо страшно в тези неинвазивни тестове и че по никакъв начин не нарушават правата и здравето на децата. Тези тестове могат да гарантират, че условията в училище са безопасни и че тук изграждаме една безопасна среда. Учителите, които ще се завърнат с учениците, част от тях имат зелени сертификати, а тези които нямат, са изявили желание за тестване също два пъти седмично, както и децата. За съжаление няма как да започнем веднага защото нямаме тестове. За персонала те са подсигурени и очакваме тестовете за учениците."


"Мястото на учениците е в класните стаи", каза Горица Маджарска, преподавател в училище "Козма Тричков" във Враца:


"Всички знаете, че има плюсове и минуси в цялата тази ситуация. В това, което аз и колегите, както и родителите и децата сме убедени е, че мястото на учениците е в класните стаи... Виждам, че правителството се опитва да измисли някои нещо. Може би ще се покаже във времето дали са правилни... Ще бъде трудно. Това ще ангажира допълнително времето на учителите. Трябва обаче да осигурим на децата спокойна и безопасна среда."


Родителите също са единодушни, че децата трябва да са в класните стаи, но много от тях не одобряват как това ще се случи:


"Едното ми дете е в детска градина- не са ни казвали, че ще правят тестове. За училище не съм съгласна. Дадени са ни декларации да ги попълним, но никой не ни е обяснил дали ще има медицинско лице да ги тества. Учителите ли ще ги тестват? И съм против това, защото няма никаква яснота... Не съм съгласна с тестовете. Съгласна съм за връщането на децата в училище, но както беше от 15 септември. Ако е толкова важно да се тестват децата, да ни бяха дали тестовете и да си ги правим вкъщи..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00