Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Кула отново залесяват с плодни дръвчета

Снимка: Радио ВИДИН

100 плодни дръвчета ще бъдат залесени в Кула. Това е трета кампания по залесяване в общината. Досега доброволци са засадили над 200 дръвчета черен бор, явор, липа, планински лимон.

"Тази година продължава кампанията "Залесяваме бъдеще". Ще наблегнем на плодните дръвчета. Залесяваме 50 дюли, 30 ябълкови дръвчета и 20 сливи. Идеята е да направим Кула по- зелен и чист град", каза сътрудникът ни Наско Цанов.

Дръвчетата са осигурени чрез инициативата Гората.бг. От движение "Северозапазване" се надяват в засаждането на фиданките да се включат повече млади хора: 

"Идеята беше да продължим кампанията в помощ на пчелите, защото пчелите са много важни за биоразнообразието в световен мащаб. Имаме терени, отпуснати от община Кула. Единият е на околовръстното на града, а другият се намира в подножието на крепостта."

За посадените досега фиданки са полагани грижи. Доброволците помагат и при поддържането на зелените площи около мемориалния комплекс "Катюша". Наско Цанов призова хората, които спират там, да си изхвърлят отпадъците в поставените кошчета:

"Там е околовръстен път, има голямо движение, общо взето не се чисти. Там са поставени кошчета, но никой не си хвърля боклуците в кошчетата."

От "Северозапазване" сигнализират за образувани нови нерегламентирани сметища в Кула, след като Общината почисти досегашните четири. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Лечебна физкултура за възрастни провеждат в Берковица

Безплатни тренировки по лечебна физкултура започнаха в Берковица. Програмата е насочена към възрастните хора. В момента участват 36 мъже и жени, обясни председателят на сдружение "Здраве в Северозапада" Валентина Брънкина: "Три групи са, в най-голямата си част са от жени, които са на 60+ години. Едната група е формирана от по-възрастни..

публикувано на 16.05.22 в 17:46

Антон Страшимиров, Генади Ганчев и Хари Яръмов - още трима известни учители на Видинската гимназия

В рубриката "Памет нашенска" продължаваме съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин - да представяме някои от най-именитите учители в училището, във връзка с навършването на 140 години от създаването на видинската гимназия. Техните биографии са подготвени от настоящи ученици в училището.  Този понеделник се спираме на..

публикувано на 16.05.22 в 16:55

Фестивалът на малките театрални форми във Враца започва със заглавие по Достоевски

32-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца стартира тази вечер с премиерен спектакъл на домакините от Драматично куклен театър Враца. Вечната класика "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски ще оживее в сценичната версия на режисьора Дамян Тенев : " Престъпление и наказание" - това не е пиеса, а роман на..

публикувано на 16.05.22 в 15:45

Професионалното образование с превес в план - приема за област Видин

През следващата учебна година в област Видин държавният план - прием ще продължи да бъде ориентиран към професионалното образование.  Паралелките в област Видин, в които се осъществява план-приема за учебната 2022-2023 година са общо 27 в 16 училища.  Това са 4 професионални гимназии и 12 средни училища, ще се осъществи прием в 18 професионални..

обновено на 16.05.22 в 10:45

"Неделник" от 15 май 2022 година

"Неделник" брой 413-ти е вече на сайта. Припомням ви една невероятна изложба - "Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години" . Тичане ви оцаква на Порто рън/ в село Протопопинци/ с Александър Александров. Стоян Николов-Торлака ни разказва за премиерата на постановката "Варено жито" в село Замфирово . Можете да..

публикувано на 15.05.22 в 13:45

Църквата Христова е новата божествена Витезда

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "Стани, вземи одъра си и ходи" (Иоан 5:8). "Една от най-големите злини, на които човекът бил подложен вследствие на своето падение са безбройните болести, които ни..

публикувано на 15.05.22 в 08:00

Кампанията "Бира за смет" и във Видин

Видин ще се включи в Националната кампания "Бира за смет". Инициативата се осъществява със съдействието на младежи от Интеракт клуб Видин. За всеки събран чувал с боклук се полага награда - студена бира или безалкохолно- за всички деца и непълнолетни, каза в "Цветовете на деня" по  Радио ВИДИН председателят на клуба Мартин Стефанов...

публикувано на 13.05.22 в 17:19