Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От спешен ремонт се нуждае читалището в Синаговци

4
Снимка: НЧ- Синаговци

Читалището във видинското село Синаговци има спешна нужда от ремонт. Покривът тече и нанася поражения на електрическата инсталация и книгите. От читалището са направили видеоклипове на състоянието на сградата и са ги публикували в youtube.

"То е нещо като зов за помощ, защото наистина ние сме безсилни. Става въпрос за голяма сума. Покривът, знам, че отнема страшно много средства. Болно ми е като гледам как сърцето на едно село си отива по такъв начин. Книгите, които имаме, както съм споменала и във видеото, ние имаме над 2 000 нови книги. Имаме читатели, както винаги съм казвала хората в селата четат. Читалището развива богата дейност. Ние нямаме самодеен състав, но не спираме да работим", каза Даниела Георгиева- секретар на НЧ "Наука-1925 година" в село Синаговци, община Видин.

На покрива е правен частичен ремонт преди около 6 години:

"Но, за съжаление, три месеца по- късно положението беше още по-трагично. В момента тече, и най-лошото е, че тече в кутиите за ток. И това най- много ме притеснява. Също така тече върху книгите. Не можем да ги опазим. Наслагали сме парцали долу из цялата библиотека, за да може да отнемат влагата, защото пада и мазилката от тавана."

Електрическата инсталация също трябва да се ремонтира. Когато се налага, от читалището пускат само един компютър, нищо друго не се включва. Отоплението е на дърва.

Сградата на читалището е собственост на Община Видин, затова и Даниела Георгиева се надява оттам да им подадат ръка:

"Положението наистина е трагично... Заявявала съм, пускала съм докладни в Информационния център, нали това е редът, по който тези неща се придвижват, но вероятно, аз разбирам, че има страшно много други неща, които трябва да се оправят, но наистина, надявам се в скоро време да дойде времето, когато някой ще помогне поне с мъничко и на нашето читалище. "

Галерия

Вижте още

Ивета Михайлова с юбилейна изложба във Враца

Юбилейна изложба под надслов "Кръстосай дух с огнен меч- геометрия на новото време“ откри художничката Ивета Михайлова във Враца. Авторката беше представена от Христо Божков- уредник в Художествената галерия.  Експозицията включва 4 маслени платна, 8 глифа и 30 графични творби, създадени в периода 2018-2022 г.  Като смислов елемент е представен..

публикувано на 26.05.22 в 14:48

"Няма да платим! Няма да платим!" на видинска сцена

Премиерата на комедията-протест "Няма да платим! Няма да платим" по Дарио Фо очакваме на сцената на видинския театър на 1 юни. Фарс, който същевременно забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. Режисьор на постановката е Минчо Събев - един от най-прочутите български театрални режисьори с над 80 постановки на провинциална сцена у нас...

публикувано на 26.05.22 в 14:23

Взрив след спукана тръба с газ разтърси Враца

Инцидент с тръба за газ стана днес на светофарите на бул. "Васил Кънчов“, където често стават пътни инциденти. Очевидци твърдят, че е спукана тръба за газ, която се е възпламенила, а движението по маршрута бе напълно блокирано, каза за радио Видин сътрудникът ни Жоро Александров : "Инцидентът е станал между 12.30 и 13.00 часа, когато след..

публикувано на 26.05.22 в 13:57

Отдават общинско жилище в Монтана на украински бежанци

Община Монтана отдава едно от общинските жилища на бежанци от Украйна. Марина Атанасова е подала молба до кмета на общината с искане да им бъде отпуснато жилище, в което да живеят три жени и две деца. Едно от децата ще посещава училище в Монтана. На редовната си сесия, днес, общинският съвет се очаква да одобри докладната записка, внесена от..

публикувано на 26.05.22 в 13:42

Общинските съветници в Мездра ще заседават днес

Общинският съвет в Мездра ще проведе днес, от 16.00 часа, своето редовно майско заседание. Общинските съветници ще обновят съставите на няколко свои постоянни комисии, ще приемат декларация относно приемането на Република Северна Македония в ЕС, ще променят някои условия за наемни договори на помещения в Районната поликлиника и ще приемат отчетите..

публикувано на 26.05.22 в 12:54

Във Видин се проведе Национално външно оценяване за четвъртокласници

Национално външно оценяване за четвъртокласници с изпит по български език и литература се проведе днес. В област Видин се явиха 507 деца от 544 по списък. За целите на изпита обясни за Радио Видин  изпълняващия длъжността началник на регионалното управление на образованието Видин Ангел Донкин : "Националното външно оценяване цели да установи..

публикувано на 26.05.22 в 12:38
Врачанската болница

18-годишният шофьор от Гложене е с опасност за живота

Шофьорът, предизвикал тежка катастрофа снощи в козлодуйското село Гложене, е с опасност за живота. 18-годишният водач е с мозъчен отток и травма на белия дроб с няколко счупени ребра. Той е настанен за лечение в МБАЛ "Христо Ботев", потвърди изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев .  Според него, има опасност за живота..

публикувано на 26.05.22 в 11:41