Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите родители и онлайн обучението

Снимка: БГНЕС



Една от драмите за всеки български родител днес, а може би и най-голямата такава, е онлайн обучението на децата. Особена трудност представлява то за родители, чиито деца са малки. Това предполага непрекъснато наблюдение и помощ от страна на някой възрастен, и това в повечето случаи е мама. 

Как обаче би се справила една майка, ако е разкъсана между обучението на детето си и работното си място? За някои родители това е мисия невъзможна, за други пък осъществима, но с цената на много нерви, стрес и компромиси. 

Аля е една от майките, които успяват да подържат баланс между всичко това. Тя е майка на две деца, едното на две години, а другото е в първи клас. Седемгодишната Емма казва, че предпочита ученето от вкъщи, защото момчетата в училище крещят и пречат, но пък у дома не винаги разбира това, което й преподава госпожата. 

"Некомфортно ми е и ми е по-трудно. Не всичко, което госпожата казва, го разбирам, но се оправям. Аз я питам още един път и тя ми отговаря" - сподели малката Емма.

Неотдавна семейството на Емма е карантинирано. Това изпитание за всички до голяма степен променя мнението и на нейната майка. Преди няколко месеца Аля си е представяла дъщеря си в една приятна и спокойна училищна среда, която да постави основите на нейното образование. След като всички се изправят пред предизвикателството Covid-19,  майката предпочита дъщеря й да се обучава от вкъщи, където би било по-безопасно за нея и за цялото й семейство. 

"Мисля че е добре, не мисля, че се чувства зле от това. Спокойна е, у дома е, единственият проблем е, че имаме по-малка сестра и това причинява трудности, когато трябва да е в час и да й се подсигури спокойствие. В случая имам помощ, за което съм благодарна. Това донякъде спасява самата ситуация, защото иначе щеше да е изключително трудно. Налага ми се да ползвам отпуска, но за мое успокоение и за мое щастие, нямам проблеми с работодателите, относно колегите- също. В това отношение съм много доволна, но не всеки е така и със сигурност на много хора им представлява трудност да отсъстват от работа и да са вкъщи"- каза още майката на Емма.

Не всеки родител обаче има щастието да получава помощ за обучението на детето си. Един от тези родители е Вероника. Тя живее и работи в Буковец и е майка на две деца, които учат онлайн. Ако голямото й дете може да се справя съвсем само с уроците, то малкото е все още зависимо от нея и изпитва трудности много често. Въпреки, че малкият й син е шести клас, на Вероника често й се налага да взима участие в провеждането на уроците му от вкъщи.

"Като сляза сутрин на работа, след известно време малкият почва да ми звъни, не може да се присъедини, не може да се включи. Почти всяка сутрин ми звъни, че някои часове не му излизат. Аз паля колата, отивам вкъщи, започвам да се оправям с неговия телефон или пиша на класната понякога и от работата, ако може да му звъннат или да видят какъв е проблема. В това положение едни не могат да се включат, учителят докато ги събере в урока, на някой нещо не му излиза, не му се получава и то часът мине. Трудничко е така" - твърди майката.

Обучението от вкъщи носи със себе си позитиви и негативи, с които трябва да се справят не само учениците, но и родителите. А когато стане дума за работещ родител, тогава негативите стават повече и ученето се превръща в изпитание. Само по себе си, този тип обучение, трансформирането на учебната среда и пренасянето на почти всички дейности у дома, заедно с ограничения достъп до външна среда, предполагат особено въздействие върху децата и родителите. Някои са по-спокойни, други по-изнервени, трети се изтощават, за четвърти е енергоспестяващо.. Никога няма да има едно мнение по въпроса какво е най-добре за всички. 

Сигурно е само едно. Прекалената дигитализация и навлизането й в живота ни и този на децата ни, предполага едни бъдещи поколения, които ще израснат знаейки всичко, но не разбирайки от нищо. Дано не е така. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00