Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва Коледният пост

Автор:
Архимандрит Самуил
Снимка: Радио Видин

Рождественският (Коледният) пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост. Започва от днес 15 ноември и завършва на 24 декември. Следващите 40 дни са време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прошка. Дни за подготовка да посрещнем Рождество Христово. Постът не е само спиране на храна или ограничаване от месо. Коледните пости символизират нещо много по-различно - основно става дума за смирение и за подготовка, обясни за Радио Видин Архимандрит Самуил председател на Църковното настоятелство при храм "Св. Димитър" град Видин:


"Аз ще почна с думичката "защо трябва", защото на едно място в Божието слово Апостол Павел казва: "Всичко е позволено, но не всичко е полезно". Така че трябва за тези, които разбират смисъла. Когато човек знае, че примерно, когато яде много храна ще надебелее, той ще се ограничи от храната. За православния християнин постът не е неядене, постът е въздържание, постът е пазене. Ние сме били войници - войника стои на пост, а този, който стои на пост, той пази нещо. Православният християнин, когато е на пост, той преди всичко пази устата си от това да говори неща, които са нелицеприятни, които човек не иска да чуе, пази очите си да не гледа неща, които са неприлични, пази ушите си да не слуша нещо, което не е добро и така нататък... Постът е подготовка, жертва за това, което предстои, за едно велико събитие, а събитието е, знаем всички, раждането на нашия спасител Иисус Христос. Така че преди да посрещнем този велик празник за нас, това събитие, което всяка година го празнуваме - сещаме се за раждането на Христос - ние се опитваме, доколкото можем да подготвим и душите си. Разбира се душата и тялото са неразривно свързани, затова и ние постим... За някой поста може да е да не пие кафе, това да е неговия пост. Има хора, които не могат без три кафета на ден - "Ама не мога, казва, аз не мога да се събудя". Ако този човек се лиши от кафето това е най-пълноценния пост, най-пълноценния пост, но това го решават самият човек и неговия изповедник в личен разговор - това не е правило за всички хора. Така, че постът преди всичко е въздържание. Да, въздържание от храна, от определена храна, но и въздържание от нещо друго, което е по-важно... "



През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба. Спазват ли постите видинчани, проверихме с анкета:


"Не, аз лично не. Нямам навика да постя, пробвала съм веднъж - малко ми беше трудно вкъщи с мъж и с деца да постя и да готвя същевременно и за другите... Не го спазвам, за съжаление. Опитвала съм и не мога да стига до край. Човек съм, който се изкушава, така че не се получава, може би трябва по-силна воля... Не. По принцип не. Може би ще пробвам някой път... Честно казано не. Опитвал съм, но не българските, а съм опитвал ислямските пости. Те предимно го правят лятно време и са на същия принцип като при нас, само че те са през деня. Нямат право от изгрев до залез нито да пият вода, нито да консумират ядене, нито да пушат -  нищо. И там не успявам... По принцип се опитвам да ги спазвам. Постите биват хранителни, биват и с дела и с мисли, и така нататък. Човек докато е жив се опитва да се учи, да се самоусъвършенства. Въпроса е хората да се стараят".



Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък това е удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако бъде преминато, със сигурност човек ще изпита хармония със себе си.


Повече чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00