Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сибила Гочева - учител по призвание

Сибила Гочева, преподавател по български език и литература във Видин
Снимка: личен архив
"В ръцете на учителите  са всички деца, бъдещето на една страна, на човечеството. И учителят има прекрасната възможност да въздейства, дори  манипулира. И ако го превърнем в ограничен, озлобен , негативен човек, той как ще въздейства на нашите деца? Ето защо трябва да ценим и уважаваме учителите заради самите нас и защото правим един залог в бъдещето на нашите деца и на обществото ни. Аз се гордея, че съм била  учител." - думите са на учителят Сибила Гочева, която е във фокуса на днешното издание на "Калейдоскоп".

Сибила Гочева, преподавател по български език и литератураТя е родена в град Видин. Семейството ѝ не живее постоянно във Видин, пътува с родителите си  и живее в много градчета на България. Основното си образование получава в училище "Климент Охридски" във Видин. В 7. клас решава да бъде по-самостоятелна и да се измъкне от опекунството и грижите на родителите си и най-вече от силното влияние  на баща си. Затова много далновидно кандидатства в далечния Ловеч, в  немската езикова гимназия. Приета е и така следващите четири години от нейния живот са свързани с това невероятно училище, което я оформя като личност. Преподавателят по български  език и литература Ангел Найденов е този, който вдъхновява учениците си и ги кара да обикнат литературата. За него Сибила Гочева казва: "Ако аз съм литератор по професия и по призвание това се дължи на моя учител Ангел Найденов, той ме е направил такава каквато съм."
Сибила Гочева, преподавател по български език и литератураЗавършва гимназията с отличен успех. Подготовката ѝ за кандидатстване е много добра и тя е приета  в  СУ "Св. Климент Охридски" в единствената специалност, която е отбелязала при кандидатстването си - българска филология.  Втората ѝ специалност е немска филология. С отличен успех завършва и висшето си образование.  Разпределят я във Видин. Места за учители в града няма, първото ѝ работно място като учител по български език и литература е в  СПТУ по селско стопанство в град Дунавци. Спомените ѝ за тези години и за учениците в този техникум  са прекрасни. По-късно се премества като учител по български език и литература в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".  И така до 1977 година, когато се прехвърля  в английската езикова гимназия във Видин. Следват 17 години работа  като  експерт по български език и литература в РИО - Видин.
След пенсионирането си не спира да работи, със семейството си се мести в София и тук преподава немски език.  През 2003 година издава книгата с есета "Писма от Сан Диего". Има и  публикации на разкази в сборници и в електронни издания, но по-голяма част от тях не са публикувани. Семейна е, с две дъщери, и трима внуци.

ДЕТСТВОТО

"Детството е много важно нещо, то формира човека в голяма степен. Аз съм родена във Видин, но всъщност идвам от много места. Семейството ми е живяло и се е местило в много градчета на България... и в тоя смисъл моето детство е номадско... Споменът за детството ми е свързан с гари, с влакове. Нямам спомени за волно детство, но много обичах родителите си. Мама беше прекрасно слънчево същество. Тя обичаше да пее, да разказва приказки, обичаше да танцува, да говори, някак пръскаше светлина около себе си. Баща ми - обратното, един тежък, консервативен характер, огромен ерудит със силно чувство да покровителства семейството, чувство за отговорност, за чест, достойнство. Консервативни ценности, които се опита да предаде и на мен... Оформил ме е като характер. За мен той е най-важният човек в живота ми. Чувствах се щастлива, но и ограничена. Заради властния характер на моя баща се чувствах свръхконтролирана. Много често имах желание да избягам от тоя уютен и защитен свят."

Сибила Гочева, преподавател по български език и литератураНЕМСКАТА ГИМНАЗИЯ В ЛОВЕЧ
"За мен това беше училище, което е било съвършено различно от другите гимназии и което много нещо ми е дало. Това училище в Ловеч го наричат Бастилията. То така е мислено като протестантски Американски колеж - да е недостъпно. Оградено е със стени и желязна ограда... Ние много малко излизахме от нашата гимназия, тъй като имаше строг пропускателен режим... Ние всички се познавахме и си имахме едно наше общество, изградено на принципа на конкуренцията и всеки трябваше да се бори да заеме своето място... А имаше много възможности... Имаше самоуправление, фестивали, прегледи и много кръжоци. Аз участвах в литературно - творчески кръжок... Съставите не се ръководиха от учителите, те ни поканваха в тези състави и ние сами се организирахме... Беше прекрасно... Това беше нашето семейство - учителите и нашите съгимназисти... Ако аз съм литератор по професия и по призвание. Tова се дължи на моя учител Ангел Найденов, той ме е направил такава каквато съм. Беше великолепен човек, беше бохем, не си водеше по правилата уроците, но говореше с такова вдъхновение!  Толкова неочаквани неща откривахме в литературата чрез него, така ни поощряваше да търсим, че ние безкрайно много го обичахме.  Владо Даверов направи филм за него, защото oчевидно и него го е създал като писател Ангел Найденов.  Такива срещи с учители понякога са определящи за цял живот. Поне при мен е било така."

Сибила Гочева, преподавател по български език и литература
БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ
"Вече не е затворена система, то е част от европейското, световното  образование. Днешните млади  хора като завършат училище, пътуват по света, има я т.нар. акредитация на дипломите, тоест трябва да се признават тези дипломи и да учи  там след средно образование и след висше да работи. Това означава, че европейското образование трябва да се гради на едни и същи принципи. И това изисква развитие по посока уеднаквяване. У нас това трудно става, при голямо недоверие и съмнение. Това по принцип е особеност на нашето общество. То дълго  се колебае да приеме каквото и да е нова идея... Първото срещу, което се борехме това бяха матурите... Какво според мен не достига в съвременното ни образование? Това, че има недостиг. Tова са резултатите от ПИСА. Eдно световно проучване показва резултатите  от образованието на младите хора като подготвеност  за живота и как могат да се справят в определени житейски ситуации. Ние се проваляме, защото това, което учим няма практическа насоченост. При нас образованието е все още много теоретично... Трябва да се промени мисленето..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15