Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европарламентът настоява за защита на хората на изкуството

Снимка: БГНЕС

Хората на изкуството и културата са сред най-силно засегнатите от кризата с COVID-19. Пандемията ограничи силно културния живот в Европа и намали приходите в секторите на културата и творчеството с повече от 30% през 2020 г. Музиката и сценичните изкуства загубиха съответно 75% и 90% от приходите си. Това поставя под въпрос бъдещето на хората, които се занимават с изкуство.

По тази причина Европейският парламент прие специална резолюция, с която призовава за въвеждане на обща рамка за условията на труд и социална закрила на хората на изкуството, включително равноправен достъп до социално, здравно и пенсионно осигуряване, както и обща дефиниция за ЕС на хора на изкуството. Докладчикът на Парламента по темата е Моника Семедо, евродепутат от Люксембург:

"Културата е основен икономически фактор за ЕС, представляващ 4,4% от БВП на ЕС и осигуряващ заетост на 7,6 милиона души. Но културата не се отнася само до икономически термини. Тя има значително социално въздействие, като допринася за утвърждаването на демократичните, устойчиви, свободни и приобщаващи общества и отразява и укрепва нашето европейско разнообразие, ценности, история, свободи и начин на живот. С този доклад ние, като Европейският парламент, призоваваме Комисията и държавите-членки да действат. Искаме достъп до помощи за безработица, здравни грижи и пенсии. И настоятелно призоваваме държавите-членки и Комисията да предприемат конкретни мерки за справяне с нестабилните доходи, неплатената работа и несигурността на работното място, както и да гарантират минимален стандарт на доходи за артисти и специалисти от сферата на културата. В този доклад настояваме артистите в ЕС да са по-добре защитени срещу политическа репресия и всички форми на дискриминация, тъй като свободата на художественото изразяване е основна ценност на ЕС и трябва да продължи да бъде гарантирана. По този начин се обръщаме към всички художници, автори, изпълнители и професионалнисти от сферата на културата: имате подкрепата на Европейския парламент, така че, моля, продължете да ни забавлявате, удивлявате и вдъхновявате."

В подготовката на документа е участвал българският евродепутат Асим Адемов, член на комисията по култура и образование в Европейския парламент:

"Пандемията изключително много затрудни работещите в областта на културата и творчеството– затвориха се концертни зали, отмениха се фестивали, изложби, представления. Това създаде една несигурност за бъдещите перспективи на желаещите да работят в тази сфера, а това ние не трябва да допускаме. Хората на изкуството са изключително важни за нашите общества, защото те спомагат за укрепване на европейското многообразие, чрез тях изграждаме нашата ценностна система и знаем историята си, те влияят на начина ни на живот. Само си представете, колеги, ако по време на локдауните, когато бяхме затворени по домовете си, как щяхме да си прекарваме времето, ако нямаше филми, ако нямаше музика, ако нямаше всичко това, създадено от хората на изкуството. Но в същото време много от тези хора на изкуството останаха без постоянни доходи, а някои и без никакви доходи. Много е важно хората на изкуството да имат достъп до социални обезщетения и адекватна социална закрила: безработица, пенсии, здравеопазване. Подкрепям категорично призива в доклада на комисията Комисията и държавите членки да включат културата в националните планове за възстановяване и устойчивост и да заделят поне 2% от бюджетния пакет на Механизма за възстановяване и устойчивост. Държавите членки са длъжни да подпомогнат този сектор, който се възстановява най-бавно от пандемията, и да направят така, че нито един творец, нито един работник в сферата на културата, да не бъде изоставен."

Андрей Слабаков също е член на Комисията по култура и образование. Той обаче е гласувал "въздържал се", защото не е съгласен с част от предложения текст на резолюцията:

"Неведнъж съм казвал, че пандемията удари най-тежко именно сектора на културата. Кината, театрите, концертните зали и всички останали затвориха първи и отвориха последни. Стотици хиляди артисти и работещи в сектора останаха без работа и помощ дойде само откъслечно. Затова и бях много доволен от факта, че започнахме този доклад по собствена инициатива. Все пак досега мисля, че не се говори достатъчно за проблемите в културата. Благодаря на докладчика г-жа Семедо и на моите колеги в сянка за работата. Заедно успяхме да отразим голяма част от проблемите, които съпътстват културата и изкуството. Много се радвам, че се обърна специално внимание на авторските права, слава Богу. Да бъдат признати и да бъдат опазвани според мен е признак на това, че се грижим добре за артистите. Те бяха допълнителен източник по това време. За мое огромно съжаление обаче, в доклада се промъкнаха определени леви политики, които нямат място в културата и изкуството. Отказвам да подкрепя текст, колкото и той да е добър, щом дава предимство само на определени групи, които са базирани на раса, пол и сексуална ориентация. Изкуството е изкуство, извинявайте, за него е важно само творческото начало. Да не забравяме, колеги, кои са политическите режими, които са диктували тези неща в началото и се съобразяваха само с тях. И ето защо внесох алтернативен текст, който е балансиран в полза на всички в културата и изкуството, без разпределение в пол и принадлежност, без значение каква е тя."

Европейският парламент призовава и за създаването на конкретни програми за пътуване на млади творци в рамките на Европа. По време на пандемията много хора на изкуството се пренасочиха да работят онлайн. Това им помогна да намерят нова публика, но също така ги сблъска с доминантната позиция на стрийминг платформите. Често авторите на съдържание са принудени да приемат еднократно плащане за авторските права без право на допълнителни приходи всеки път, когато тяхната творба се възпроизвежда. Европейският парламент иска Комисията и страните членки да обърнат внимание на този проблем и да осигурят достъп на хората на изкуството до схеми за колективно договаряне на правата. Това би довело до по-справедливо разпределение на приходите от изкуството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50