Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарът за недвижими имоти във Видин е в криза

Снимка: Радио Видин

Пазарът на недвижими имоти във Видин е в застой,  купувачи има, но липсват имоти, които да се предлагат - обяснява брокерът Мариела Петрова:

"Нямаме голямо предлагане на имоти, криза е в момента, криза за имоти, криза на предлагането. Същата криза, която беше преди години, но тогава беше криза на търсенето... Нямаме реално много големи сделки, тъй като няма имоти за продажба... Хората не предлагат имоти на пазара. Търсят се имоти в съседните села на Видин и не само, но хубави, реновирани, не нещо, което е старо, напукано... Няма имоти, няма ново строителство, никой не строи... Криза е за ново строителство,  малки апартаментчета... Имаме търсене, но нямаме предлагане на имоти... Купувачите биха искали да купят всичко на изплащане... Биха искали имоти на цени от 25-30 хил. лв., това няма как да се случи..."

Различни са купувачите, има и млади, и на средна възраст. Възрастни семейства търсят жилища в града заради здравните и социални удобства. Предпочитат се жилища на първите етажи, допълва Мариета Петрова:


"Купуват млади семейства, за които не е удобно за децата им да пътуват... Купуват и възрастни хора, които живеят в далечни села и идват в града, за да имат поне една болница. Закупуват малки апартаментчета... Локацията е била най-важна, най-търсеният квартал си е бил центърът и около центъра... В София цените са с безумни стойности, нямаме нито едно изнасяне, продаваше се във Видин и се купуваше в София, сега вече това текучество го няма... Всичко стои на изчакване, чакат се не само по-добри времена. Ние, българите, обичаме да си имаме имоти, затова стоят заключени. Хората най-вече купуват и отдават под наем... Сега работа няма никъде.  Това изнасяне го няма, защото ситуацията е една и съща."
 

Във Видин няма ново строителство, това е минус. 


"В строителството никой не работи за по-малко от 50 лв. на ден, петна за строеж също няма или ако има са много скъпи. В квартал "Калето" също има ограничения с откриването на главния портал на Видин... Трябва да има одобрение на Министерство на културата... Няма и работна ръка. В "Калето" няма ново строителство... Има двустайни и тристайни апартаменти в "Калето", но не са на ниските етажи... В "Калето" на 1-2 етаж между 50-60 хил. лв. се реализират сделки  на апартаменти."
 
Земеделска земя на пазара няма, земята стана доста скъпа, върви на цени от 1600 до 2000 лв в Златорожиенто и близките села, казва брокерът Мариела Петрова. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца , автор на "Културно-политическа история на Враца“.  На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът,..

публикувано на 05.08.24 в 17:05

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Кога децата започват да изпитват срам от голотата?

На каква възраст децата започват да изпитват срам от голотата   - това е важна и специфична тема, особено за родителите , тъй като те трябва да са наясно с това как да засягат такива деликатни въпроси и да отговарят на неудобните въпроси на децата по един адекватен и спокоен начин. Ето какво е мнението по темата на психолога Лидия Николова :..

публикувано на 05.08.24 в 14:05

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48