Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ирена Анастасова, БСП: Ще работя в парламента да има силно лоби за Северозапада

Снимка: БГНЕС

Започнаха преговори за съставяне на правителство, предстои и свикването на 47-ото Народно събрание. Какви са приоритетите на депутатите от Северозападна България, очакват ли да има редовен кабинет и за какво ще настояват в новия парламент? Това попитахме в "Посоките на делника".

Ирена Анастасова ще бъде народен представител от Монтана, като част от парламентарната група на "БСП за България". Тя е включена и в контактната група на левицата за преговорите с "Продължаваме промяната".

Радио ВИДИН: Изборите проключиха, българският избирател показа посоката, в която иска да се движи държавата. Сега накъде?

- В тази посока! Предстоят преговорите между партиите, които ще влязат в коалиция в следващото управление. Тъй като се готвим за тези преговори, задълбочено прочетох предизборните им платформи, ние имаме в значителна степен съвпадение, така че се надявам наистина да вървим в една обща и правилна посока за развитието на страната.

Вие сте част от контактната група на БСП за преговори с "Продължаваме промяната", какво ще отстоявате?

- Ще отстояваме нашите обещания пред хората. Акцентите ни ще бъдат върху социална политика, която е необходима, защото има голямо разслоение като социален статус между гражданите в страната. Има мерки, които трябва много спешно да бъдат предприети и мерки, които могат да бъдат за един 4-годишен мандат. Тези, които много спешно трябва да бъдат предприети, са необходими наистина сега- за зимата, така че може би ще разговаряме в тези два плана. Но това са нашите приоритети, разбира се, здравеопазването, социалната сфера, реформа в правосъдната система... Но примерно реформата в правосъдието не може да се случи за един, два или за три месеца. Т.е. ще има два типа мерки- някои спешни, а други- по-дългосрочни.

Съставянето на работещо правителство ли е приоритет пред БСП или решаването на вътрешнопартийните проблеми?

- О, ние сме с вътрешнопартийни проблеми от много време и като че ли никога не са преставали при нас, разбира се, че приоритет е съставянето на работещо правителство. Т.нар. "вътрешна опозиция" може би пък точно това не иска и заради това сега отново твърде гласовито изговаря лъжи и нагнетява напрежение около партията, защото ние сме с реален шанс да се чува нашият глас в тази бъдеща коалиция и в това бъдещо, надявам се работещо, правителство.

Казахте, че част от мерките, които предлагате, са за 4-годишен мандат. Означава ли това, че сте оптимист, че правителство, съставено от тези четири партии, ще бъде достатъчно стабилно, за да изкара пълен мандат?

- Като имам предвид, че тази година премина в непрекъснати избори, смятам, че всички партии, които не успяха да съставят кабинет, бяха наказани от избирателите и смятам, че сега всички ще имат "обеца на ухото" и ще се стараят максимално да изглаждат противоречията помежду си, за да може наистина хоризонтът пред правителството да не е половин година. Защото това, което искаме като реформа в страната, реформа в правосъдната система, в здравеопазването, са тежки реформи, които по никакъв начин не могат да се случат за половин или една година. Мисля си, че ако е достатъчно силна волята и достатъчно искрено намерението, каквото е нашето- на БСП, ако е такова и в останалите партии, кабинетът ще има дълъг хоризонт.

Какви приоритети за развитието на Северозападна България ще отстоявате?

- Ние като партия сме облекчени в това отношение и ние като народни представители, които сме избрани в Северозападния регион, защото още в 44-ото Народно събрание внесохме нарочен проектозакон за "Инвестиционен фонд Северозапад", който да бъде част от държавния бюджет с 500 млн. лева годишно, които да бъдат използвани целево за подпомагане на бизнеса, на младите семейства, на общините в региона, така че ние имаме на какво да стъпим. Няма да отстъпим от това си намерение, защото аз съм убедена, че ако в Северозападния регион не се предприемат много спешно мерки, а те са достатъчно закъснели вече, и ги оставим за след 2,3 или 4 години, тогава вече няма да има смисъл от такива мерки, защото поне 1/3 от територията на региона ще е напълно обезлюдена.

Подобни намерения споделят и народните представители от останалите политически сили в Северозапада. Може ли да се създаде лоби от 15-20 народни представители, които поне в това отношение да са единни и да загъбрят политическите си пристрастия?

- Аз лично ще работя за това, въпреки че имам лош спомен от 44-ото Народно събрание, когато народните представители от ГЕРБ не ни подкрепиха в този проектозакон. Сега силно се надявам народните представители от повечето политически партии в региона да погледнат отговорно на нещата и да ни подкрепят. Даже да внесат някакви свои приоритети в този проектозакон, някакви свои виждания, но наистина ние да сме лоби на Северозападния регион в парламента. Аз ще работя за това.

Какви са най-належащите проблеми, според Вас, които трябва да реши веднага 47-ото Народно събрание?

- Проблемите със задаващата се криза, с високите цени, което наистина има нужда от работещ парламент, за да се случи или с намалявен на ДДС за някои стоки, или чрез конкретни помощи, които да стигнат до всяко от т.нар. енергийно бедни домакинства заради високите цени на енергоносителите. Това са най-спешните - цените и оцеляването на хората през зимата.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори. "Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има..

публикувано на 30.11.21 в 14:02

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Бъдещето на енергетиката е заменено от научна фантастика

"Никой не обърна внимание какви неща коментираха ресорните комисии: абсолютна фантастика, на това се наблегна . Аз съм притеснен от видяното и чутото.  ВЕЦ на Дунав или водород, добиван в Белене, заговори се дори за ядрена енергетика, която може да се случи най-рано в следващите 20 години ", каза в "Посоките на делника" икономическият анализатор..

публикувано на 25.11.21 в 10:20
Подкасти от БНР