Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Основно ветрове и ДевиРа- от "Самодива" до "Свъзване с корена"

Снимка: Личен архив

 В Музикална зона за българска музика "БГ МИШ МАШ"  представяме първият съвместен албум на "Основно ветрове"  и момичетата от "ДевиРа". Албумът носи заглавието "Самодива"  - какво е включено в него, защо го наричат така,  както и много още ще разберете ако преслушате цялото предаване в звуковия файл!  


 Съвместната  работа на "Основно ветрове" (Петър Йорданов- Бъни и  Константин Кучев - Косьо)  и "ДевиРа" ( сестрите Йоана и Боряна Апостолови) започва спонтанно по време на турне на Бъни и Косьо в няколко града в страната - Шумен, Варна , Бургас, Русе  и Добрич. По това време Основно ветрове свирят и с Веселин Митов, който е в приятелския семеен кръг на момичетата от "ДевиРа" . По време на първият им концерт в Добрич, Веселин кани сестрите Йоана и Боряна Апостолови на сцената, за да изпълнят зедно една песен. След вълшебството, което се случва тогава на на тази сцена - Йоана и Боряна продължават обиколката на турнето с влак до всяко следващо населено място, за да вземат участие в всеки следващ концерт от него.Така спонтанно започва и съвместната им работа и идеите за албум и проекта, носещ посланието "Свързване с корена".

  "Свъзване с корена" е е проект, който е спонсориран от Национален фонд Култура. В него са включени предимно български инструменти с елементи от народното творчество и звуци от природата. Звучат чанове - наследство на Бъни от дядо му,  медният звук на два кавала в лицето на Християн от Оратница и  Стенли Спасов от ГаЯни, а вълшебната нотка в този проект вкарват прекрасните гласове на Милена Караджова и Йоана и Боряна Апостолови.
 "Свързване с корена" е проект, който цели да избяга от това музиката, включена в него да има текст. Идеята е да се създаде нещо универсално като звучене , говорещо езика на душата и обединяващо звуци от целия свят. Концепцията на проекта "свързване с корена" е това той да бъде аудиовизуален - освен изявите на живо - да има и видео записи, за да може този проект да достигне до възможно най-много хора в днешната обстановка. 

 Музиката и аранжиментите на песните от техния първи албум "Самодива" са изцяло авторско дело на Основно ветрове и Девира, текстовете са народни, с изключение на първата от тях - Молитва, чиито текст е дело на Константин Кучев. Петър Йорданов- Бъни е човекът, който е записал, обработил и смесил звуците в албума.  "Самодива" може да намерите под формата на винил плоча , в електронен вариант или на CD носител . Повече може да откриете на страницата на Петър Йорданов Бъни - Bunyverse.

Целият албум "Самодива" и цялото интервю с Петър Йорданов-Бъни слушайте в звуковия файл на предването. С Бъни разговаряме за трудностите и лекотата пред записването на лабума, какви спомени остава в него това записване, защо албума носи загалвието "Самодива" , какво не са успели да включат в албума, какви инструменти използват при записването му , къде може да намерите копие на албума и къде можем да чуем "Основно ветрове" и "ДевиРа"  на живо

Това ще бъде на 25 ноември в Национален студентски дом , където на една сцена ще излязат Основно ветровеДевиРа и братята Емрах и Реджеп Якъбови. Очакваме ви там с нетърпение! :

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00