Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и формално, а трябва да се отдадем всецяло в ръцете на Бога.

"Учителю благий, какво да сторя, за да наследя живот вечен?" (Лука 18:18)

"Една мисъл, един стремеж трябва да ни водят през целия ни живот. Каквото и да вършим, при каквито и обстоятелства да се намираме: в скърби, в радости, оплетени в житейски грижи – тази мисъл, този стремеж не бива да ни напуска никога – мисълта: как да заслужим вечен живот, как да се спасим.

Днешното евангелско четиво ни напомня точно за това, за нашата основна грижа и задача през земния ни живот. Св. евангелист Лука разказва как при Спасителя дошъл "някой си началник" с въпроса какво да направи, за да наследи вечен живот. Господ Иисус Христос му припомнил десетте Божии заповеди. Началникът отговорил, че ги съблюдава. Но Божественият Сърцеведец прозрял, че началникът макар и да спазва всички предписания за благочестие от младини и до днес, със сърцето си е далеч от Бога, сърцето му принадлежи на земното богатство, което притежава. Там, където би трябвало да царува Божият Дух, се бил възцарил идолът на богатството. Затова Спасителят посъветвал началника, ако иска да придобие небесно съкровище, да раздаде богатството си на бедните и да Го последва. Като чул това, началникът си тръгнал натъжен. Не намерил в себе си сили да направи крачката, която го отдалечавала от Господа: да срути идола в сърцето си. Отстъпил и тръгнал назад. Навярно този началник наистина е бил добър, порядъчен човек, навярно стриктно е спазвал Божиите заповеди и според нашите човешки разбирания е бил съвършен. Но едно не му достигало, за да бъде съвършен и за Господа: съвършена любов.

Нека да не се надяваме на тленно богатство, а на живия Бог, Който ни дава всичко в изобилие, да се стремим да вършим добро, да богатеем с добри дела, като по този начин си събираме съкровище – добра основа за бъдещето, за да постигнем вечен живот /1 Тим.6:17-19/. Амин."

Автор: Свещеник Йоан Карамихалев

В рубриката "Съвременна Библия" - "Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел..." Тези думи на Спасителя откливат в сърцата ни, особено днес. "Влезте през тясната порта", казва Той. Хубаво, да влезем, но дали ще ни пуснат без зелен сертификат?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27