Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Белоградчик е в пълна готовност за зимата

Снимка: Иванка Петрова

Община Белоградчик се подготвя за зимата. 

Вече е проведено заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия във връзка с подготовката за зимата и готовността за снегопочистване. На него присъстваха представители на фирмата, с която Община Белоградчик има сключен договор за зимно почистване и снегопочистване, представители на Районна пътна служба - Белоградчик, ВиК, РУ „Полиция“, Гранична полиция, пожарната, Държавно горско стопанство, Доброволно формирование „Белоградчик“, ЧЕЗ, служители от Общинска администрация и др. 

Обсъдени са въпросите,  свързани с обезпечаване на необходимата техника, сол и пясък, човешки ресурси, проблеми, възникващи при обилни снеговалежи и заледявания. 

Участие в дейностите по снегопочистването ще вземе и новопридобитата техника, собственост на общината. С моторна шейна ще се осигурява достъп до трудно проходими места при зимни условия, свързани с аварии на водопроводната мрежа и други евентуални бедствия. 

С цел подобряване на безопасността на движението по пътищата в Община Белоградчик са извършени цялостни обходи и огледи на състоянието на общинската и уличната пътна мрежа, като са набелязани критичните точки, за които са взети необходимите мерки - почистване на крайпътна храстова растителност, подготвяне на писма до собствениците на автомобили за премахването им от улици със стеснени участъци, където при снеговалеж да се осигури свободно преминаване на снегопочистващите автомобили и др. За целта е създадена необходимата работна организация. 

Дейностите по зимно поддържане на общински пътища ще се извършва, съгласно утвърдения списък на общинските пътища. Общата дължина на общинските пътища е 55,24 км. Останалите са републикански пътища, за поддържането и почистването на които отговаря Областно пътно управление. 

Снегопочистване ще се извършва на улици, определени от кметовете и кметските наместници при дебелина на снежната покривка 10см. Осигурени са финансови средства както за финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, така и за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи. 

Със заповед  на Кмета на Община Белоградчик е назначена комисия от служители на общината, която е извършила проверка на ангажираната техника, предвидена от фирмата, с която Община Белоградчик е сключила договор  за зимно поддържане. Създадена е организация и се почистват евентуално падналите клони и дървета.

Вижте още

Видински заведения затварят врати заради "зеления сертификат"

Над 80% е спадът в оборотите, който отчитат браншовите организации на заведенията след въвеждането на "зеления сертификат" у нас. Те смятат, че посещенията са се свили след ограничителните мерки, въведени със заповедта на здравния министър. Бързото въвеждане на подобна мярка е абсурдна, коментира собственик на заведение във Видин, което вече не работи:..

публикувано на 28.11.21 в 15:56

Възрастен шофьор предизвика катастрофа край Враца

Възрастен шофьор предизвика днес опасна катастрофа, която се размина по чудо без сериозно ранени или жертви. Инцидентът станал на кръстовището на обходния път на Враца и шосето за Криводол. Водачът на лек автомобил не спрял на знак "стоп“ и колата му била ударена от ТИР.  В лекия автомобил освен шофьора, било и внучето му, които са се отървали без..

публикувано на 28.11.21 в 13:53

Стартира туристическата надпревара "Оплетня Рън"

Поредното предизвикателство за любителите на планинското бягане и планинските разходки ще се проведе днес в искърското дефиле. Туристическата надпревара е наречена "Оплетня Рън" със селфи и ориентиране, обясни организаторът от Враца Александър Александров : "Събитието е в напълно нов формат, като за първи път няма да бъде маркирано трасе, а хората..

публикувано на 28.11.21 в 09:46

Ломската болница с ново отделение за COVID-19

В общинската болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом ще бъде открито ново отделение за лечение на пациенти с коронавирус. Решението е взето на извънредно заседание на местния парламент. Отделението ще се помещава в нова сграда, която ще бъде изградена и оборудвана на територията на болницата. С постановление на Министерския съвет е осигурено..

публикувано на 28.11.21 в 09:32

Община Враца с финансова помощ за справяне с пандемията

Община Враца получи над един милион лева като допълнителен трансфер от централния бюджет. Средствата за справяне с пандемията от COVID-19.  Част от осигурените допълнителни пари ще се вложат в покриване разходите на извършени ремонти на междуселски пътища, за да се осигури достъпа до медицински услуги, предвид пандемията.  С друга част от..

публикувано на 28.11.21 в 09:10

Общинската галерия в Лом подготвя коледната си изложба

Традиционната коледна изложба, която се организира всяка година през месец декември, и този път ще зарадва ценителите на изобразителното изкуство в Лом. Както винаги галерия "Поломие" ще е домакин на културното събитие, в което ще вземат участие предимно местни художници. Очакванията са, че и тази година експозицията ще впечатли с богато..

публикувано на 28.11.21 в 09:00

71 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

38 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новозаразените са 21, а 12 са в област Монтана. 1218 са общо новите случаи за страната, при направени 25 020 теста, което е 4.86% от тях. 47 души са починали от COVID-19 през изминалото денонощие, а..

публикувано на 28.11.21 в 08:45